• Kishida a părăsit deja India, unde s-a întâlnit cu premierul Narendra Modi.
  • Călătoria sa reprezintă prima dată când un prim-ministru japonez vizitează o țară sau o regiune cu lupte în curs de la al Doilea Război Mondial.
  • Kishida va „transmite direct solidaritatea și sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina”.

Premierul japonez Fumio Kishida efectuează marți o călătorie surpriză în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski – la o zi după ce liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit la Moscova cu omologul său rus Vladimir Putin. Kishida a părăsit deja India, unde s-a întâlnit cu premierul Narendra Modi, iar acum este în drum spre Ucraina, potrivit CNN.

Călătoria sa reprezintă prima dată când un prim-ministru japonez vizitează o țară sau o regiune cu lupte în curs de la al Doilea Război Mondial, a informat NHK. De asemenea, va fi prima vizită în Ucraina a unui membru asiatic al grupării G7 și prima a unui aliat al SUA în regiune.

Vizitele duble ale lui Kishida și Xi subliniază diviziunile profunde din Asia de nord-est față de războiul din Ucraina, Japonia promițând un ajutor substanțial pentru Kiev, în timp ce China rămâne o voce singură care sprijină un Putin din ce în ce mai izolat – acum un paria global și suspectat de criminal de război.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Într-o declarație publicată marți, Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei a declarat că vizita lui Kishida în Ucraina a fost la invitația lui Zelenski și că Kishida se va întoarce în Japonia joi.

În timpul vizitei, Kishida va „transmite direct solidaritatea și sprijinul nostru neclintit pentru Ucraina” și „respinge cu hotărâre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în declarație. Kishida a vorbit anterior cu forță împotriva invaziei vecinului său de către Moscova, avertizând anul trecut că „Ucraina de astăzi poate fi Asia de Est mâine”.

„Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu este doar o chestiune europeană, ci o provocare la adresa regulilor și principiilor întregii comunități internaționale”, a spus premierul luna trecută. Și în timpul vizitei sale la New Delhi de luni, Kishida a anunțat un nou plan de investire a 75 de miliarde de dolari în Indo-Pacific, conform Reuters – considerată pe scară largă ca o încercare de a aprofunda legăturile cu țările din Asia de Sud și de Sud-Est și de a contracara influența Chinei.

Citește și: