• Beijingul a lansat recent cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul insulei.
  • De zeci de ani, SUA au menținut o politică de așa-numită „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan.
  • De câteva luni, Biden pare să împingă politica americană într-o direcție mai conflictuală.

Președintele american Joe Biden a declarat că Statele Unite ar trimite soldați pentru a apăra Taiwanul în cazul în care acesta ar fi invadat de China. Comentariile sale au părut să confirme o întărire a sprijinului Washingtonului pentru insulă și o îndepărtare de la politica sa de a nu dezvălui dacă ar interveni într-un război.

Întrebat în timpul unui interviu din cadrul emisiunii 60 Minutes difuzat duminică pe CBS dacă forțele americane ar apăra insula democratică de 23,5 milioane de locuitori pe care China o revendică ca fiind a sa, Biden a răspuns: „Da, dacă, de fapt, ar avea loc un atac fără precedent”.

Rugat să clarifice dacă se referea la faptul că, spre deosebire de Ucraina, militarii americani ar interveni pentru a apăra Taiwanul, el a răspuns cu un „da” ferm. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că aceste comentarii „încalcă grav” politica SUA privind Taiwanul.

Recomandări

SECURITATE LA MAREA NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?
FLORENȚA COMBATE TURISMUL
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE
DIAVOLUL SE ÎMBRACĂ DE LA PRAGA

Beijingul a lansat recent cele mai mari exerciții militare din istorie în jurul insulei, ca răspuns la o vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi. De zeci de ani, SUA au menținut o politică de așa-numită „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan, în cadrul căreia liderii săi au lăsat să se înțeleagă dacă ar răspunde militar la o invazie.

Partidul Comunist Chinez susține că Taiwanul face parte din propriul teritoriu, deși nu a condus niciodată insula democratică, care funcționează cu propriul guvern și propria armată.Politica „O singură Chină” a Washingtonului recunoaște poziția Beijingului cu privire la Taiwan, dar nu recunoaște oficial această revendicare. Între timp, legislația americană obligă Washingtonul să ofere insulei mijloacele necesare pentru a se apăra.

De câteva luni, Biden pare să împingă politica americană într-o direcție mai conflictuală. Comentariile sale au fost al patrulea indiciu pe care l-a dat că armata americană va interveni pentru a apăra Taiwanul. De fiecare dată, consilierii Casei Albe au intrat în acțiune pentru a atenua sau a încerca să revină asupra declarațiilor președintelui, spunând că politica oficială nu s-a schimbat.