• Președintele ucrainean a părut să fie enervat de declarațiile făcute de omologul său bulgar, Rumen Radev.
  • Zelenski și-a exprimat dezacordul față de poziția pe care liderul bulgar a ales să o adopte.
  • Oficialii ucraineni și bulgari au discutat despre problemele apărute în război, pe care liderul bulgar l-a numit conflict”.

Volodimir Zelenski a mers joi în Bulgaria, acolo unde au existat discuții aprinse pe tema unor subiecte de interes general pentru Ucraina. Președintele ucrainean a părut să fie enervat de declarațiile făcute de omologul său bulgar, Rumen Radev, ceea ce l-a făcut să-și exprime dezacordul față de poziția pe care acesta a ales să o adopte.

Zelenski a vizitat Bulgaria pentru a se întâlni cu membrii cabinetului pro-NATO și pro-UE al premierului Nikolai Denkov, care au susținut întotdeauna exportul de arme. În schimb, întâlnirea cu Rumen Radev, fost șef al forțelor aeriene și simpatizant al Rusiei nu a decurs cum se aștepta liderul ucrainean.

Delegația ucraineană, care era îmbrăcată în haine militare, a stat de-a lungul unei mese din lemn, în fața oficialilor bulgari, aranjați la costum. Oficialii ucraineni și bulgari au discutat despre problemele apărute în război, pe care liderul bulgar l-a numit conflict”. Totodată, liderul bulgar a susținut că nu există o soluție militară” în această situație și că „mai multe și mai multe arme n-o vor rezolva”, potrivit Politico.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Zelenski i-a răspuns liderului bulgar cu dispreț: Doamne ferește să se întâmple vreo tragedie și să fii în locul meu”, a spus el. Și dacă oamenii cu valori comune nu vă vor ajuta, ce veți face? Ați spune: Putin, te rog să pui mâna pe teritoriul bulgar?”

Nu, tu, ca un președinte adevărat, sunt sigur că nu ai permite un compromis cu independența ta. Este dreptul dumneavoastră să nu sprijiniți ajutorul pentru Ucraina. Dar chiar aș vrea să mă înțelegeți corect”, a notat el cu o ironie tăioasă, în timp ce Radev, timorat, se refugia cu intermitențe în hârtia de notițe din fața sa.

Zelenski l-a atacat pe Radev pentru că a descris în mare parte invazia Moscovei ca fiind mai degrabă un conflict” decât un război și pentru afirmațiile vagi potrivit cărora războiul se revarsă și își extinde dimensiunea spațială”. Zelenski a subliniat că Kremlinul a lansat un război de anihilare împotriva ucrainenilor, nu împotriva altor țări” și a declarat că guvernul de la Sofia – în dezacord cu Radev – a avut dreptate să furnizeze arme.

De asemenea, vreau să vă spun că orice ar avea armata voastră în materie de muniții, nu va fi suficient pentru a lupta cu Federația Rusă. Nu aveți o armată rea, oamenii voștri sunt buni, dar nu ar fi suficient pentru a lupta împotriva a 160 de milioane de oameni. De aceea este bine să dați [arme] pentru ca [noi] să ne putem apăra [singuri] și războiul să nu vină la voi”, a spus el.

Citește și: