• Sebastian Colțescu a fost centrul atacurilor seara trecută, după ce l-a descris pe antrenorul secund de la Başakşehir drept „ăla negru”
  • Jucătorii din Istanbul au ieșit de pe teren și au refuzat să continue meciul; aceștia au primit mesaje de susținere
  • Csaba Asztalos: „Apelativul de negru este cel mai puternic element de stigmatizare în istoria discriminării rasiale”

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Ați văzut incidentul, eu consider ca atunci cand ajungi la una astfel de nivel internațional, să artbitrezi internațional, anumite cuvinte pur și simplu trebuie să dispară din vocabularul tău. Am văzut discuții cu privire la intepretări, am spus că este adevărat că în România, acel apelativ nu este perceput în aspectul său rasial.”

Președintele CNCD a vorbit despre eveniment în contextul pe care îl are țara noastră cu rasismul de-a lungul istoriei.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „Avem în ce privește romii, în zona de robie, dar este alt tip de discriminare. Dar la acel nivel trebuie să știi că astfel de exprimări au efect.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Apelativul de negru este cel mai puternic element de stigmatizare în istoria discriminării rasiale. Sunt mai multe aspecte: delegația de arbitrii, în timpul jocului, folosește limba engleză, dacă voiai să comunici ceva arbitrului, trebuia să audă doar abitrul de centru.”

„Sunt anumite elemente, iar eu nu înțeleg de ce se încearcă a se justifica acest comportament. Da, artibitrul nu a fost de rea credință, sunt convins că a fost de bună credință, ceea ce dă notă că nu are cunoașterea necesară în acest domeniu.”

De asemenea, Csaba Asztalos a vorbit și despre măsurile pe care le-au luat autoritățile cu privire la asupra atacurile rasiste din timpul meciurilor.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării: „UEFA si FRF pot să aplice sancțiuni mai drastice. Noi am sancționat și FRF în anumite cazuri când nu a luat măsuri în urma unor astfel de manifestări. Am văzut că anumiți oameni de fotbal, prin comentariile lor încearcă să bagatelizez, să arate că noi nu avem probleme cu discriminarea în România, dar avem cazuri care arată contrariul.”