• Sebastian Colțescu este în centrul unui scandal internațional, din cauza unor așa-zise replici rasiste
  • A arbitrat pentru prima oară un meci de Liga 1 în 2003, și în 2006 deja obținuse ecusonul FIFA
  • Arbitrul a avut 2 tentative de a se sinucide, în același an

Noaptea de Champions League în care Ronaldo și Messi s-au duelat din nou după 2 ani a fost eclipsată de un episod dintr-un meci „de umplutură”. Vorbim despre momentul în care arbitrul Sebastian Colțescu l-a îndrumat pe centralul Ovidiu Hațegan spre antrenorul secund de la Başakşehir, zicând „ăla negru”.

De aici a plecat o adevărată dramă și pe teren, meciul fiind amânat pentru ziua de azi, dar mai ales în presă și pe rețele de socializare. Internauții au comentat dur spusele lui Colțescu, și aproape că au uitat de vremea când ne făceau „țigani”. Ceea ce ar fi trebuit să fie o delegare de vis, brigada de arbitri români bifând a 6-a prezență consecutivă într-o etapă de UEFA Champions League, s-a transformat aseară într-un coșmar.

Cine este Sebastian Colțescu?

Și-a început cariera de arbitru în 1996 și a debutat în Liga 1 în 2003. În 2006 obținuse deja ecusonul de arbitru FIFA, deși făcuse greșeli repetate pe plan intern.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

În 2007 Sebastian Colțescu a fost exclus de pe lista FIFA și retrogradat în Liga a II-a din România. A reușit să revină în corpul A de arbitri al țării la finalul anului 2008.

Colțescu a fost delegat la multe partide internaţionale, inclusiv din preliminariile Champions League și UEFA Cup (echivalenta Europa League la acea vreme).

În 2008 s-a petrecut un episod care a șocat lumea fotbalului românesc la acea vreme. Sebastian Colțescu a fost filmat când a încercat să se arunce de la fereastra apartamentului său din Craiova, de la etajul 3. Acesta țipa „lăsați-mă în pace, nu intrați”, conform martorilor.

Sebastian Colțescu arbitrând meciul dintre Gaz Metan Mediaș și FCSB, 23 noiembrie 2020

Ion Crăciunescu a dezvăluit atunci că arbitrul se afla la a doua tentativă de sinucidere.

Ion Crăciunescu, fost arbitru: „Colţescu e unul dintre cei mai buni arbitri din ultimii ani. Eu, la vârsta lui, nu arbitram aşa cum o face el. La meciul de la Mediaş l-au terminat. Înainte cu o zi de acel meci, Colţescu ieşise din spital, tot după o prostie de genul acesta, însă n-a spus nimic nimănui, tocmai pentru ca să arbitreze.”

Nici anul acesta nu a fost unul mai bun pentru Colțescu. Și-a pierdut tatăl și a divorțat pentru a doua oară. Prima dată o făcuse în 2007, iar mama lui a murit în 2019.

Acest scandal vine ca o întregire a dramelor pe care arbitrul le-a suferit, pe lângă faptul că pandemia ne-a afectat pe toți. Cu toate acestea, Sebastian Colțescu este pe locul 3 în topul arbitrilor cu cele mai multe prezențe în Liga 1, cu 309 meciuri arbitrate. Doar Alexandru Tudor (381) și Cristi Balaj (341) au mai multe.