• Președintele califică protestele de o săptămână drept revolte.
  • Moartea unei femei kurde a reaprins furia populară.
  • Amnesty afirmă că 19 persoane au fost ucise într-o singură zi de către forțele de securitate.

Iranul trebuie să facă față celor mai mari proteste care au cuprins țara după moartea în arest a unei femei reținute de poliția morală a Republicii Islamice, a anunțar președintele Ebrahim Raisi.

Cel puțin 41 de persoane au fost ucise în timpul tulburărilor care durează de o săptămână. Cifrele oficiale nu au fost încă publicate. Protestele au izbucnit în majoritatea celor 31 de provincii ale țării. Presa de stat l-a citat sâmbătă pe Raisi spunând că Iranul trebuie să se ocupe în mod decisiv de cei care se opun securității și liniștii țării.

Raisi vorbea prin telefon cu familia unui membru al forțelor de voluntari Basij ucis în timp ce participa la reprimarea tulburărilor din orașul Mashhad din nord-estul țării. Președintele a subliniat necesitatea de a face distincția între protest și tulburarea ordinii și securității publice și a calificat evenimentele … drept revoltă, a relatat presa de stat.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Protestele au izbucnit în nord-vestul Iranului în urmă cu o săptămână, la funeraliile lui Mahsa Amini, o femeie kurdă în vârstă de 22 de ani care a murit după ce a intrat în comă în urma reținerii sale la Teheran de către poliția morală care aplica regulile hijab privind îmbrăcămintea femeilor.

Moartea ei a reaprins furia în legătură cu probleme precum restricțiile privind libertățile personale în Iran, codurile stricte de îmbrăcăminte pentru femei și o economie care se clatină din cauza sancțiunilor.
Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, fluturându-și și arzând vălurile. Unele și-au tăiat părul în public, în timp ce mulțimile furioase cereau căderea liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Protestele sunt cele mai mari care au cuprins țara de la demonstrațiile privind prețurile la carburanți din 2019, când, potrivit Reuters, 1.500 de persoane au fost ucise în urma represiunii protestatarilor – cea mai sângeroasă confruntare din istoria Republicii Islamice.

Vineri, mitinguri organizate de stat au avut loc în mai multe orașe iraniene pentru a contracara protestele antiguvernamentale, iar armata a promis că va confrunta dușmanii din spatele tulburărilor.

Televiziunea de stat din Iran, care a acuzat disidenții kurzi iranieni înarmați și exilați de implicare în tulburări, a declarat că Gărzile Revoluționare iraniene au tras cu artileria asupra bazelor grupurilor de opoziție kurde din regiunea kurdă din nordul Irakului.