• Biden a sosit la Varșovia luni târziu, după o vizită surpriză la Kiev.
  • Cu câteva ore mai devreme, Putin a ținut un discurs lung, încărcat de critici la adresa puterilor occidentale.
  • Miercuri, Biden se va întâlni cu personalul ambasadei SUA la Varșovia.

Președintele american Joe Biden se va întâlni miercuri cu liderii din flancul estic al NATO pentru a-și arăta sprijinul pentru securitatea acestora, după ce Moscova a suspendat un tratat istoric de control al armelor nucleare.

Biden a sosit la Varșovia luni târziu, după o vizită surpriză la Kiev, cu câteva zile înainte de aniversarea invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022. În timpul perioadei de cea mai mare tensiune dintre Rusia și Occident în deceniile de după Războiul Rece, Biden s-a adresat marți la mii de persoane în centrul Varșoviei și a declarat că autocrații precum președintele rus Vladimir Putin trebuie combătuți.

Cu câteva ore mai devreme, Putin a ținut un discurs lung, încărcat de critici la adresa puterilor occidentale, pe care le-a învinuit pentru războiul din Ucraina. De asemenea, Putin a dat înapoi de la tratatul de control al armelor New START și a avertizat că Moscova ar putea relua testele nucleare.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Miercuri, Biden se va întâlni cu personalul ambasadei SUA la Varșovia înainte de a se reuni cu liderii celor Nouă de la București, țările de pe flancul estic al NATO care s-au alăturat alianței militare occidentale după ce au fost dominate de Moscova în timpul Războiului Rece.

Cei mai mulți dintre ei se numără printre cei mai puternici susținători ai ajutorului militar acordat Ucrainei, iar oficialii din țările din grup au cerut resurse suplimentare, cum ar fi sisteme de apărare aeriană. În cadrul întâlnirii, Biden intenționează să reafirme angajamentele privind securitatea lor și să discute despre sprijinul acordat Ucrainei înainte de a se întoarce la Washington.

Rusia consideră NATO, care s-ar putea extinde în curând pentru a include Suedia și Finlanda, drept o amenințare existențială. Mesajul președintelui lituanian Gitanas Nauseda către Biden va fi că dorește o mai mare implicare a SUA în Europa, în flancul estic al NATO și, bineînțeles, mai mult ajutor pentru Ucraina”, a declarat marți principalul său consilier în materie de politică externă pentru radioul lituanian.

Lituania și alte țări care gândesc la fel au mai multe solicitări, care se referă la apărarea aeriană, prezența avansată de apărare, sisteme de apărare aeriană și investiții mai mari în industria de apărare”, a declarat Asta Skaisgiryte. Fosta republică sovietică aflată la porțile Rusiei a aderat la NATO în 2004 și intenționează să îl găzduiască pe Biden în iulie pentru summitul liderilor alianței de securitate.