• Franța spune că Rusia poate fi reprezentată, dar Președintele nu va fi invitat din cauza războiului din Ucraina.
  • Spre deosebire de regimul de la Kremlin, Franța nu duce o politică de revizionism istoric.”
  • Putin a fost invitat și a participat la ceremonia de marcare a 70 de ani de la debarcarea din Ziua Z.

Rusia va fi invitată să trimită reprezentanți la o ceremonie internațională de comemorare a 80 de ani de la Ziua Z – dar nu și Vladimir Putin, au anunțat organizatorii francezi. Se pare că Élysée a acceptat ca țara să fie reprezentată, dar a spus că liderul său nu este binevenit din cauza războiului pe care Moscova îl poartă în prezent în Ucraina, conform The Guardian.

„Având în vedere circumstanțele, Președintele Putin nu va fi invitat să ia parte la comemorările debarcării din Normandi”, a declarat Comitetul de Organizare a Misiunii de Eliberare.

„Cu toate acestea, Rusia va fi invitată să fie reprezentată pentru ca importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția sa la victoria din 1945, să fie onorată. Spre deosebire de regimul de la Kremlin, Franța nu duce o politică de revizionism istoric.”

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Nu au fost oferite alte informații, iar ambasada Rusiei la Paris și Kremlinul nu au reacționat la declarație și nici nu au indicat dacă invitația va fi acceptată.

Peste 20 de milioane de soldați sovietici au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Putin a fost invitat și a participat la ceremonia de marcare a 70 de ani de la debarcarea din Ziua Z, în ciuda anexării Crimeei de către Rusia cu câteva luni mai devreme. La vremea respectivă, Președintele francez de atunci, François Hollande, a declarat: „Puteți avea diferențe de opinie cu Vladimir Putin, dar nu am uitat și nu voi uita niciodată că poporul rus a dat milioane de vieți”.

După comemorările din iunie 2014, Putin și Președintele ucrainean de atunci, Petro Poroșenko, s-au întâlnit la Élysée pentru discuții, după ce Moscova a sprijinit o insurgență pro-rusă în estul Ucrainei.

Putin nu a fost invitat la cele 75 de comemorări la care a participat Donald Trump, dar Élysée a declarat că acest lucru nu este neobișnuit, deoarece Rusia a fost invitată la comemorările din deceniile majore.

Citește și