• NASA a analizat obiectul cilindric după ce a sfâșiat acoperișul și două etaje ale unei case din Naples.
  • Obiectul metalic de 1,6 kilograme ar fi trebuit să ardă în atmosfera Pământului.
  • „Stația Spațială Internațională va efectua o investigație detaliată a analizei de lansare și reintrare.”

NASA a confirmat suspiciunile conform cărora obiectul ciudat care s-a prăbușit luna trecută într-o casă din Florida provenea într-adevăr de pe Stația Spațială Internațională (ISS), scrie The Verge.

Agenția a analizat obiectul cilindric după ce a sfâșiat acoperișul și două etaje ale unei case din Naples, pe 8 martie, și a stabilit că acesta provenea de la un palet de marfă cu baterii îmbătrânite care a fost eliberat de pe ISS în 2021.

Mai exact, NASA a dezvăluit luni, într-o postare pe blog, că obiectul incriminat a fost o componentă de suport folosită pentru a monta bateriile pe paletul de 2.630 de kilograme eliberat de pe stația spațială. Fabricat din Inconel (un aliaj metalic care poate rezista în medii extreme, cum ar fi temperaturi ridicate, presiune sau sarcini mecanice), stâlpul recuperat cântărește 1,6 kilograme și măsoară patru centimetri în înălțime și 1,6 centimetri în diametru – un pic mai mic decât o cutie standard de Red Bull.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
NADAL SE CALIFICĂ ÎN TURUL PATRU LA MADRID
TRUMP MODIFICĂ DOBÂNDA DE REFERINȚĂ
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?

Nu este ceva neobișnuit ca deșeurile spațiale să se întoarcă pe Pământ – componente ale rachetelor lansate de SpaceX și (mai recent) de Administrația Națională Spațială Chineză s-au prăbușit pe proprietăți, de exemplu, deși astfel de resturi ard de obicei în atmosferă. NASA a declarat că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple și în cazul acestui incident, iar acum încearcă să afle de ce nu s-a întâmplat.

„Hardware-ul ar fi trebuit să ardă complet în timpul intrării în atmosfera terestră pe 8 martie 2024”, a precizat NASA. „Stația Spațială Internațională va efectua o investigație detaliată a analizei de lansare și reintrare pentru a determina cauza supraviețuirii resturilor și pentru a actualiza modelarea și analiza, după caz. Aceste modele necesită parametri de intrare detaliați și sunt actualizate în mod regulat atunci când se constată că resturile au supraviețuit reintrării atmosferice la sol.”

Citește și