• O pădure din județul Covasna ține hoții departe cu ajutorul inteligenței artificiale
  • În vârful copacilor sunt dispozitive care captează sunetele specifice drujbelor
  • „Gardienii digitali” sunt conectați la internet și transmit datele în timp real

Omul defrișează pădurile și tot el le protejează, cu ajutorul inteligenței artificiale. O pădure din județul Covasna este conectată la internet și transmite în timp real orice tentativă de a tăia un copac. Asta e o premieră pentru România.

Scopul acestui sistem inteligent este de a combate defrișările ilegale și de a proteja pădurile din județul Covasna. Sistemul conține mai multe dispozitive, care se numesc „gardieni digitali” și sunt plasați pe vârfurile copacilor.

Acești gardieni captează sunetele specifice defrișărilor, cum ar fi drujbele, camioanele sau alte sunete și transmit în timp real alerta într-o platformă în cloud, iar mai departe pe telefoanele pădurarilor. Dispozitivele inteligente sunt dotate și cu panouri solare proprii, care le asigură alimentarea cu energie. Un senzor poate supraveghea 1 km pătrat de pădure. Sistemul a fost dezvoltat de start-up-ul non profit Rain-forest Connection. Dar inițiativa aparține celor de la Vodafone.

Recomandări

ATACURI ÎN GAZA
UCRAINA ATACĂ RUSIA
RUSIA ATACĂ
CADOURI...VII
PAMELA LEAVES „THE SIMPSONS"
ACUZAȚII PENTRU ADANI

Care este situația pădurilor din România

Pădurile virgine din România sunt în pericol de a dispărea. Iar cea mai gravă situație este în Dobrogea şi sudul Moldovei.

În aceste zone, suprafețele împădurite sunt sub media Uniunii Europene de 39% și sub obiectivul Programului Natura 2000, de 40%, arată datele Institutului Național de Statistică. Să știi că și reprezentanții UNESCO, care au fost la noi în țară recent, au observat tăieri masive de copaci.

Organizația este îngrijorată de acest fenoment, pentru că 26% dintre pădurile care se află în patrimoniul lor sunt din România.

La nivel european, sunt înscrise în patrimoniul natural al UNESCO 98.000 de hectare protejate din 12 state din Europa.