- Israelul a anunțat că intenționează să devină prima țară care va distribui o a patra doză de vaccin COVID-19.
- Țara se pregătește pentru un val de infecții provocat de noua variantă Omicron.
- Măsurile vin în contextul în care Israelul a confirmat marți primul deces cunoscut al unui pacient cu tulpina Omicron.
Israelul a anunțat că intenționează să devină prima țară care va distribui o a patra doză de vaccin COVID-19, în timp ce se pregătește pentru un val de infecții provocat de noua variantă Omicron, relatează BBC.
Experții israelieni în pandemie au recomandat o a patra doză de rapel pentru persoanele de peste 60 de ani și pentru lucrătorii din domeniul sănătății.
Premierul Naftali Bennett a salutat planul și le-a spus oficialilor să înceapă pregătirile.
Măsurile vin în contextul în care Israelul a confirmat marți primul deces cunoscut al unui pacient cu tulpina Omicron.
Ministerul Sănătății a declarat că există cel puțin 340 de cazuri cunoscute ale acestei variante în Israel.
Decizia de a lansa un al patrulea rapel este încă în așteptarea aprobării oficialilor superiori din domeniul sănătății, însă biroul lui Bennett a declarat pentru BBC că speră să ca noua doză să fie administrată la cel puțin patru luni după a treia doză.
Doar aproximativ 63% din populația sa de 9,3 milioane de locuitori a Israelului a primit două doze. Acest lucru se datorează în parte faptului că Israelul este o țară relativ tânără – aproximativ o treime din populația sa are sub 14 ani.
Pentru a ajuta la combaterea acestei situații, Israelul a anunțat în noiembrie că și copiii cu vârsta de cinci ani ar putea fi vaccinați.
Luni, Bennett a declarat că dorește ca fiecare copil eligibil să primească vaccinul în următoarele două săptămâni pentru a ajuta la „întârzierea, încetinirea și diminuarea” forței unui alt val de infecții.
Țara a extins deja o interdicție de călătorie în țări precum SUA, Germania, Italia și Canada pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului.
Israelul a confirmat peste 1,36 milioane de infecții cu COVID de la începutul pandemiei, cu aproximativ 8.200 de decese, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins.