• Romprest: Facturile au fost plătite de primărie doar în proporție de 10%
  • Calea Victoriei, bulevardele Magheru și Lascăr Catargiu precum și alte zone au început să fie curățate
  • Oficialii Romprest spun că se vor opri din prestarea serviciilor dacă facturile nu sunt achitate
  • Adrian Cuculis, avocat: Clotilde Armand probabil nu cunoaște legea

Mai e o zi până când Clotilde Armand și Romprest trebuie neapărat să ajungă la o înțelegere. Marți e termenul limită pe care Romprest l-a acordat Primăriei Sectorului 1 pentru a-i plăti restul datoriilor. Rezultatul scandalului? – 1.800 de tone de deșeuri aruncate de-a valma pe strazile din Sectorul 1.

Sorin Velicu, director operațional Romprest, a spus că asteapă ca primaria să își respecte contractul, adică să asigure continuitatea contractului, și evident continuitatea finanțării serviciului. Nu colectarea deșeurilor e problema, ci faptul că nu au unde sa le depoziteze. Primăria trebuia sa se ocupe să aibă operatori de sortare, de tratare mecano-biologică și operator de depozitare. E sarcina primăriei, spune el. Așa că se văd obligați să lase deseurile pe stradă si să strângă doar de la populație, dacă nu se rezolvă situația.

Angajații companiei de salubritate ridică gunoiul 24h din 24, cel puțin până marti, dacă luni nu ajung la o înțelegere. S-au strâns 1.800 de tone și pană acum au colectat 800 de tone de deșeuri. Rămân 1.000 pe care trebuie să le strângă luni și marți.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Acum așteaptă să fie plătiți de primărie, ca mai apoi să plăteaască și ei furnizorii. Peste noapte, 20 de autoutilitare au colindat străzile Sectorului 1. Iar de luni dimineață, programul de colectare de la populatie revine la normal. Cu speranța că poate continuă și marti, dacă nu rămâne iar cu mașinile pline de deșeuri.

Sorin Velicu, cere să se respecte contractul și să se așțepte sentința instanței. Adică Clotilde să plătească datoria și să respecte contractul. Dacă instanta decide că primarul are dreptate – să i se restituie banii – dacă spune că Romprest are dreptate – banii să rămână la Romprest.

Ce se întâmplă dacă nu ajung la o înțelegere?

Răspunsul vine de la Ludovic Orban. Dacă luni, nu reușesc să se întâlnească sau nu ajung la un acord, subiectul va ajunge pe masa de discuții a coaliției, cel mai probabil marți.

Ministrul Mediului i-a convocat luni, în jur de ora 17:00, la minister, pe Clotilde Armand, directorul Gărzii de Mediu Octavian Berbeceanu și un reprezentant Romprest. Cele trei părți ar trebui să ajungă la o înțelegere. Clodilde spune că Romprest cere prea mulți bani – 1 milard de lei pe lună. Și Romprest așteaptă până marți, 80 de milioane de lei, datoria primăriei Sectorului 1. Dacă nu se înțeleg, nu suferă nici Romprest nici Clotilde, ci aproape 240.000 de oameni care locuiesc în Sectorul 1.

„Așteptăm respectarea acelorași obligații de continuitate pentru operatorul de salubrizare să asigure continuitatea prestării serviciului și pentru autoritatea publică locală să asigure continuitatea finanțării serviciului. Așa cum am precizat și anterior, serviciile de salubrizare stradală nu au mai fost plătite decât în proporție de 10% începand cu luna iulie 2020. Toată cantitatea de deșeuri pe care dumneavoastră o aveți și se vede pe stradă a ajuns și este neplatită din luna iulie 2020”, a spus Sorin Velicu, directorul operațional Romprest.