• După discursul său din Kigali, prințul Charles a avut o întâlnire mult așteptată cu Boris Johnson.
  • Discuția a avut loc la două săptămâni după ce Prințul de Wales a criticat planul guvernului britanic de a trimite solicitanții de azil în Rwanda.
  • Johnson nu a confirmat comentariile potrivit cărora i-ar fi spus prințului Charles să fie deschis în privința acestei inițiative.

Prințul Charles al Marii Britanii a recunoscut impactul pe care sclavia l-a avut asupra „celei mai dureroase perioade” din istoria Commonwealth-ului și a declarat că a venit timpul să purtăm o discuție despre nedreptățile din trecut.

Adresându-se vineri liderilor Commonwealth-ului în capitala Rwandei, Kigali, Prințul de Wales a declarat că potențialul de bine al familiei de națiuni nu poate fi realizat până când nu vom recunoaște cu toții „greșelile care ne-au modelat trecutut”.

El a declarat în cadrul reuniunii șefilor de guvern din Commonwealth că se află într-o călătorie personală de descoperire și continuă să „aprofundeze propria mea înțelegere a impactului durabil al sclaviei”. Moștenitorul tronului a declarat că a recunoscut că rădăcinile Commonwealth-ului, care datează din timpul Imperiului Britanic, „se adâncesc în cea mai dureroasă perioadă a istoriei noastre și că recunoașterea greșelilor din trecut este o conversație căreia i-a venit timpul”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Timp de secole, membrii familiei regale britanice au sprijinit și facilitat comerțul sau au profitat de pe urma acestuia. Prințul Charles a declarat în fața adunării de prim-miniștri și președinți, printre care se număra și premierul britanic Boris Johnson, că nu ar putea „descrie adâncimile durerii sale personale față de suferința atâtor oameni” în timpul sclaviei.

În ultimii ani, membrii familiei regale au început să discute despre moștenirea sclaviei. La începutul acestui an, prințul William și soția sa Kate s-au confruntat cu proteste în timpul unui turneu în Caraibe din partea unor manifestanți care au cerut scuze pentru rolul familiei regale în facilitarea sclaviei.

Ducele de Cambridge a numit practica „detestabilă” și și-a exprimat „profunda tristețe”. Dar nu a prezentat scuzele pe care le sperau localnicii, iar turneul a fost numit un dezastru de PR de către mulți observatori.