• Luni, mai mulți profesori de la colegiul Jacques-Cartier din Issou, Yvelines, și-au exercitat dreptul de retragere.
  • Ei spun că se simt „în pericol”, după ce o profesoară de franceză a prezentat clasei o operă de artă care arată cinci femei goale.
  • Cursurile au fost suspendate.

Profesorii de la colegiul Jacques Cartier din Issou și-au exercitat dreptul de retragere după ce un profesor de franceză a fost atacat verbal de studenți. Ministrul Educației Naționale s-a deplasat imediat la fața locului în această după-amiază, scrie Le Figaro.

Luni, 11 decembrie, mai mulți profesori de la colegiul Jacques-Cartier din Issou, Yvelines, și-au exercitat dreptul de retragere. Ei spun că se simt „în pericol”, după ce o profesoară de franceză a prezentat clasei o operă de artă care arată cinci femei goale. Cursurile au fost suspendate, iar ministrul Educației Naționale, Gabriel Attal, se află la fața locului în această după-amiază, însoțit de subprefect.

«Discurs rasist»

Evenimentele au avut loc joi, 7 decembrie. Pentru a înțelege mai bine un text studiat în clasă, profesoara de franceză le-a prezentat elevilor săi de clasa a VI-a „Diane și Actéon” de pictorul manierist italian Giuseppe Cesari. Lucrarea ilustrează un pasaj din Metamorfozele lui Ovidiu. Îl vedem pe Actaeon pedepsit pentru că a surprins-o pe Diana și pe nimfele ei goale: zeița castă, care ii pedepsește pe toți bărbații care încearcă să o seducă, îl transformă pe Acteon într-un cerb.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Elevii s-au revoltat apoi, pretinzând că sunt „șocați” de vederea acestor cinci femei în ținuta Evei, relatează o sursă bine informată. De asemenea, ei și-ar fi acuzat profesoara de rasism, spunand că este o provocare din partea profesoarei care a vrut sa țintească elevii musulmani, arătându-le femei goale.

Imediat după această lecție, elevii au participat la o „ora de viață de clasă” în care sunt discutate probleme legate de viața școlară. Mai mulți elevi de gimnaziu au ridicat vocea, raportând directorului lor că au fost scandalizați de acest tablou prezentat la ora de franceză și că profesoara în cauză a făcut „remarci rasiste”, relatează aceeași sursă.

Vineri după-amiază, potrivit informațiilor noastre, directorul colegiului a primit și o scrisoare de la părintele unui elev în care tatăl se declara revoltat de faptul că profesoara de franceză „l-a împiedicat pe fiul său să se exprime. Alți părinți de elevi ar fi „repetat aceste replici defăimătoare” exprimate de școlari, relatează o sursă apropiată subiectului.

„Un climat tensionat de la începutul anului școlar”

Profesoara a depus o plângere pentru „defăimare” și a cerut protecție, a declarat rectoratul de la Versailles pentru Le Figaro. Membrii conducerii academice sunt în prezent la fața locului pentru a întâlni echipa didactică.

„Au fost trimise întăriri ”, spune rectoratul. „Clima din cadrul acestui colegiu a fost tensionată încă de la începutul anului, în special din cauza părinţilor elevilor care pun la îndoială sistematic conţinutul cursurilor şi pedepsele”, continuă rectoratul, adăugând că, încă de la începutul anului şcolar, instituția a remarcat „în jur de cincisprezece fapte” care au dat naștere „mai multor plângeri depuse de profesori”.

Citește și