• Premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat că serviciile de informații de la Praga au desființat o rețea finanțată de Rusia care răspândea informații false despre războiul din Ucraina.
  • Medvedciuc a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina și este acum la Moscova.
  • Eurocorps este o unitate militara europeana la care participă 11 țări, inclusiv România, ca membru asociat.

Mâna lungă a propagandei Rusiei se întinde până în Parlamentul European. Premierul ceh, Petr Fiala, a anunțat că serviciile de informații de la Praga au desființat o rețea finanțată de Rusia care răspândea informații false despre războiul din Ucraina.

Prin intermediul site-ului Voice of Europe, cu sediul la Praga, erau publicate informații menite să descurajeze UE să ajute Ucraina în războiul cu Rusia. În spatele site-ului s-ar fi aflat Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean și om de afaceri apropiat Kremlinului. Acuzat de trădare în țara lui, Medvedciuc a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri dintre Rusia și Ucraina și este acum la Moscova. Mai mulți responsabili politici europeni, în special membri ai partidului german de extremă dreaptă AFD ar fi fost plătiți pentru a publica opinii antiucrainene. De la Moscova ar fi ajuns bani și la politicieni din Belgia, Franța, Polonia și Olanda, însă cehii nu au dezvăluit încă numele lor.

Șeful Eurocorps, generalul polonez Iaroslav Gromaginski, a fost demis după o anchetă a contraspionajului militar. În ultimele luni, generalul polonez a făcut parte dintr-o echipă internațională, alături de americani era responsabil de antrenarea militarilor ucraineni la baza de la Wiesbaden, din Germania. Înainte de a fi numit comandant al Eurocorps, în iunie anul trecut, a fost consilier coordonator al șefului statului major al armatei poloneze. Eurocorps este o unitate militara europeana la care participă 11 țări, inclusiv România, ca membru asociat. Unitățile sale sunt autorizate să participe la misiune de evacuare ale ONU și NATO, la misiuni umanitare, de menținere a păcii și de management al crizelor. Pentru moment, Polonia a anunțat că îi ridică accesul la documente oficiale generalului și va desemna un înlocuitor.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN

Citește și