• Avioanele de luptă occidentale F-16 „sunt în grafic” pentru decolarea din vară în Ucraina.
  • Dmytro Kuleba a declarat că antrenamentele piloților „merg bine” și „totul decurge conform planului”.
  • O coaliție de 11 țări s-a angajat să instruiască piloți ucraineni, inclusiv Marea Britanie.

UPDATE ORA 23.00

Zelenski se întâlnește cu liderii parlamentari europeni pentru a discuta despre asistența pentru Ucraina. Președintele Zelenski a avut întâlniri cu grupul politic Renew Europe al Parlamentului European și cu delegațiile Adunării Naționale franceze pe 28 martie, a informat Oficiul Prezidențial.

UPDATE ORA 21.00-Statul Islamic laudă atacul din sala de concerte din Moscova într-un mesaj înregistrat

Un purtător de cuvânt al Statului Islamic a lăudat atacul mortal comis de grup în sala de concerte din Moscova, într-un mesaj înregistrat postat online.

Publicat pe contul Telegram al grupului, mesajul le cere, de asemenea, susținătorilor să îi vizeze pe „cruciații de pretutindeni”.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
JOE BIDEN, DECLARAȚIE ȘOCANTĂ
SPOVEDANIE CU A.I.

Asasinii au dat buzna săptămâna trecută în sala de concerte Crocus City Hall de la periferia vestică a Moscovei, ucigând 143 de persoane și incendiind sala.

O facțiune a grupării Stat Islamic a revendicat responsabilitatea pentru masacru la scurt timp după atac.

Cu toate acestea, oficiali ruși, inclusiv Vladimir Putin, au susținut în mod insistent că Ucraina și Occidentul au jucat un rol.

La începutul zilei de astăzi, Comitetul rus de anchetă a afirmat că a adunat dovezi că atacatorii au avut legătură cu „naționaliștii ucraineni”.

Ucraina a negat categoric că ar fi avut vreo legătură cu atacul.

UPDATE ORA 19.00

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că o serie de țări, inclusiv Ucraina, discută despre un posibil acord de pace cu Rusia — Märkische Allgemeine Zeitung.

„În prezent, există o discuție la nivelul consilierilor de securitate despre cum ar putea arăta ceva care ar duce la un proces de pace”, a spus Scholz.

UPDATE ORA 17.00

Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei a ținut o ședință operațională și a audiat un raport din partea echipei de investigații privind progresul anchetei în cazul penal al unui atac terorist de la Mall Crocus.

Anchetatorii au raportat despre activitatea activă în desfășurare pentru a reconstrui imaginea completă a infracțiunii comise, atât în ​​etapele de pregătire și planificare, cât și de comiterea unui atac terorist asupra cetățenilor neînarmați.

Rezultatele inițiale ale anchetei confirmă pe deplin natura planificată a acțiunilor teroriștilor, pregătirea atentă și sprijinul financiar din partea organizatorilor atacului.
În urma lucrului cu teroriștii reținuți, a studierii dispozitivelor tehnice confiscate de la aceștia și a analizării informațiilor despre tranzacțiile financiare, s-au obținut dovezi ale legăturii lor cu naționaliștii ucraineni.

Ancheta are la dispoziție date confirmate conform cărora autorii atacului terorist au primit sume importante de bani și criptomonede din Ucraina, care au fost folosite la pregătirea crimei.

Un alt suspect implicat într-o schemă de finanțare a terorismului a fost identificat și reținut. Ancheta va solicita instantei de judecata alegerea unei masuri preventive sub forma retinerii in raport cu acesta.

UPDATE ORA 16.00 – Zelensky spune că Rusia pregătește o ofensivă la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie

UPDATE ORA 15.00 – Salvatorii inspectează pagubele provocate de un atac cu dronă în sud-estul Ucrainei, în timpul nopții

În Zaporojie, salvatorii inspectează pagubele provocate de un atac cu drone în timpul nopții.

Moloz este împrăștiat pe jos. Acoperișurile caselor din apropiere au fost avariate. În centru, un crater mare unde a explodat drona.

Kievul afirmă că a interceptat 26 dintre cele 28 de drone de fabricație iraniană lansate de Rusia spre zonele din estul și sud-estul Ucrainei în cursul nopții.

Potrivit guvernatorului regional din Zaporojie, Ivan Fedorov, o dronă a lovit o zonă rezidențială, rănind două femei în vârstă de 72 și 74 de ani.

UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul nu a dat nicio indicație joi că Putin intenționează să viziteze membrii familiei celor uciși în atacul de vinerea trecută

Kremlinul nu a dat nicio indicație joi că președintele rus Vladimir Putin intenționează să viziteze membrii familiei celor uciși în atacul de vinerea trecută asupra unei săli de concerte din Moscova, care a ucis 143 de persoane, relatează AFP.

Liderul rus a fost văzut aprinzând o lumânare pentru victime la o biserică din Moscova săptămâna trecută, dar nu a vizitat locul masacrului și nu s-a întâlnit public cu victimele acesteia.

„Dacă sunt necesare contacte, vă vom informa în consecință”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă Putin plănuia să se întâlnească cu membrii familiei morților.

UPDATE ORA 13.00 – Rusia lovește Harkovul cu bombe aeriene ucigând cel puțin un civil, spun oficialii locali

Rusia a lovit miercuri orașul din nord-estul Harkov cu bombe aeriene pentru prima dată din 2022, ucigând cel puțin un civil și rănind alți 16, au declarat oficialii locali.

Potrivit unui raport al Associated Press (AP), atacurile aeriene au provocat pagube pe scară largă, lovind mai multe clădiri rezidențiale și distrugând institutul orașului pentru operații de urgență.

UPDATE ORA 12.00 – Kremlin: Discuțiile despre reporterul american reținut ar trebui să se facă „în tăcere”

Discuțiile despre un posibil schimb de prizonieri care implică reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich ar trebui încheiate „în tăcere”, a spus Kremlinul.

Jurnalistul, cetățean american, a fost arestat în Rusia la sfârșitul lunii martie 2023, fiind suspectat de spionaj.

Tânărul de 32 de ani se afla într-o călătorie de raportare în acel moment. Atât Gershkovich, cât și angajatorul său au negat acuzațiile.

De asemenea, guvernul SUA a declarat că acesta a fost reținut pe nedrept. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi reporterilor: „Nu avem informații despre instanță – nu este prerogativa noastră. În ceea ce privește chestiunile de schimb, am subliniat în repetate rânduri că există anumite contacte, dar ele trebuie efectuate în tăcere absolută”.

UPDATE ORA 11.00 – Ministrul de externe al Ucrainei sosește la New Delhi pentru discuții cu guvernul indian

Ministrul de externe al Ucrainei a sosit la New Delhi pentru discuții diplomatice cu guvernul indian.

Kievul încearcă să schimbe neutralitatea Indiei asupra invaziei Rusiei către o „formulă” de pace – care implică retragerea trupelor Moscovei de pe teritoriul Ucrainei.

Ucraina speră să organizeze un summit al liderilor mondiali fără participarea Rusiei în următoarele luni pentru a-și avansa planul.

Cu toate acestea, Rusia a respins inițiativa diplomatică ucraineană ca fiind un neîncepător. New Delhi, care are o relație comercială de lungă durată cu Moscova și și-a crescut semnificativ achizițiile de petrol rusesc de la începutul conflictului, a rămas neutră.

UPDATE ORA 10.00 – Forţele ucrainene au doborât 26 din cele 28 de drone de atac lansate în cursul nopţii de miercuri spre joi de Rusia, a anunţat armata de la Kiev

Dronele de fabricaţie iraniană au fost distruse deasupra unor părţi din estul, sudul şi sud-estul Ucrainei, a adăugat forţa aeriană, citată de Reuters.

Guvernatorul regiunii Zaporojie a spus, pe Telegram, că două femei au fost rănite când resturile au lovit un cartier rezidenţial din capitala regională.

Autorităţile din Harkov au declarat că un restaurant, un magazin şi mai multe birouri au fost avariate de resturile provenite de la trei drone.

Forţele aeriene au adăugat că atacul Rusiei din timpul nopţii a inclus şi mai multe tipuri de rachete, dar nu au oferit alte detalii.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia va organiza proiecte comune de antrenament de luptă cu Myanmar – mass-media de stat

Ministerul rus al Apărării a anunțat planuri de a organiza proiecte comune de antrenament de luptă cu Myanmar, a informat presa de stat.

Planul include peste 50 de „activități comune” în 2024, inclusiv proiecte comune de antrenament de luptă, potrivit agenției de presă RIA, citând ministerul rus al apărării.

Myanmar se află într-un război cvasi-civil de când armata a preluat puterea în februarie 2021 de la guvernul ales al lui Aung San Suu Kyi, stârnind rezistență armată la nivel național din partea forțelor pro-democrație.

Guvernul militar se luptă cu gherilele pro-democrație și cu alte grupuri armate minoritare etnice din toată țara – și a fost acuzat că a comis crime de război.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Avioanele de luptă occidentale F-16 sunt în grafic pentru a ajunge pe cerul Ucrainei până la mijlocul verii, potrivit Ministrului său de Externe.

Dmytro Kuleba a declarat că antrenamentele piloților „merg bine” și „totul decurge conform planului”, potrivit Interfax-Ucraina. „Dar, desigur, aceasta este o chestiune foarte complicată și confuză, așa că nu știi niciodată cum se pot schimba lucrurile. Dar, deocamdată, acesta este programul”.

Danemarca și Olanda se numără printre cei care urmează să doneze avioanele de luptă moderne, fabricate în SUA, pentru a contracara superioritatea aeriană a Rusiei.

Avionul a fost subiectul unor eforturi diplomatice majore din partea administrației lui Volodymyr Zelenski de-a lungul anului 2023, după ce Președintele a făcut lobby cu succes pentru tancul german Leopard II. În ciuda faptului că SUA a aprobat donațiile în august, antrenamentul a fost următorul obstacol.

„Trecerea de la avioane de tip sovietic la avioane de tip occidental… necesită schimbări majore în toate, în educație, în logistică, în filozofia luptei aeriene și în multe alte elemente”, a declarat dl Kuleba.

O coaliție de 11 țări s-a angajat să instruiască piloți ucraineni, inclusiv Marea Britanie.

Citește și