• Practica părinților de a posta poze cu copiii lor e numită „sharenting”.
  • Un băiat de 16 ani și-a dat mama în judecată din cauza pozelor online.
  • Franța interzice părinților să posteze pe internet poze cu copiii lor.
  • Parlamentarii francezi au aprobat o lege pentru protejarea copiilor pe internet.

Sharing is caring… dar nu și când vine vorba de copii. Aproape 80% din părinții din America postează fotografii cu copiii lor pe rețelele sociale, trend care are și un nume -„sharenting”. E o practică care scoate copiii din minți la adolescență. Un băiat de 16 ani din Italia i-a cerut mamei lui să șteargă toate pozele și filmulețele cu el din online – pe care l-a pus de-a lungul anilor. Mama, care era în proces de divorț, a avut două opțiuni: să le șteargă sau să plătească o amendă de 10.000 de euro.

În Franța, sharenting-ul a ajuns mare discuție în Parlament. Franța le interzice prin lege părinților să posteze fotografii cu copiii fără permisiunea lor, mai ales că peste 50% dintre acestea ajung pe forumuri de pornografie infantilă.

Legea vine la pachet și cu „dreptul la uitare” – adică, copiii pot elimina din online toate fotografiile cu ei puse cândva de părinți. Proiectul legislativ din Franța e unic în lume.

Recomandări

BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
O NUNTĂ CU PERIPEȚII
CÂT MAI JOACĂ NADAL
AI LIBER LA TREN
400 DE CADAVRE, GĂSITE ÎN GAZA
CE FILM VEZI AZI?

De atunci însă, tot mai mulți părinți postează fotografii și videouri cu copiii lor în diverse etape ale dezvoltării acestora. 77% dintre cei americani au făcut asta, conform unui chestionar realizat pe 1.000 de respondenți, în 2021. Și, la fel ca în exemplul mamei din Italia, doar 25% dintre ei au cerut permisiunea copiilor înainte de a face asta.

Citește și