Mii de oameni au manifestat, duminică, împotriva guvernului de la Havana. BBC relatează că au fost cele mai mari proteste din ultimele decenii împotriva guvernului comunist al insulei.

Cubanezii au ieșit să protesteze în capitala Havana și mai mult orașe din țară, strigând „Jos dictatura!”. Ca răspuns, poliția a folosit spray-uri cu piper și i-a bătut pe unii dintre demonstranți.

Oamenii sunt nemulțumiți de prăbușirea economiei, precum și de restricțiile privind libertățile civile și de modul în care autoritățile au gestionat pandemia, cu un număr record de infectări în ultimele zile.

Protestatarii au cerut un program de vaccinare mai rapid împotriva coronavirusului.

Președintele cubanez a organizat o contra-manifestație

De asemenea, mii de susținători pro-guvernamentali au ieșit în stradă după ce președintele Miguel Díaz-Canel a ieșit la televizor pentru a-i îndemna să apere revoluția, făcând referire la revolta din 1959 care a impus comunismul.

El a declarat că protestele au fost o provocare din partea mercenarilor angajați de SUA pentru a destabiliza țara și a promis un „răspuns revoluționar”.

„Suntem profund îngrijorați de „apelurile la luptă” din Cuba. Susținem dreptul poporului cubanez la adunări pașnice. Facem apel la calm și condamnăm orice violență”, a scris Julie Chung, înalta diplomată americană pentru America Latină, pe Twitter.

Protestele antiguvernamentale au început cu o demonstrație în orașul San Antonio de los Baños, la sud-vest de Havana, și imediat s-au răspândit în întreaga țară.

Multe dintre ele au fost transmise în direct pe rețelele de socializare, care au arătat marșuri care strigau sloganuri împotriva guvernului și a președintelui și cereau schimbări.

„Aceasta este ziua: nu mai putem suporta. Nu există mâncare, nu există medicamente, nu există libertate. Ei nu ne lasă să trăim. Suntem deja obosiți”, a declarat unul dintre protestatari.

Potrivit imaginilor publicate pe rețelele sociale, forțele de securitate i-au reținut și bătut pe unii dintre protestatari.

Alte postări au arătat persoane care răsturnau mașini de poliție și jefuiau unele magazine de stat care își stabilesc prețurile în valută. Pentru mulți cubanezi, aceste magazine sunt singura modalitate prin care își pot cumpăra produse de primă necesitate, dar prețurile sunt ridicate.

Cât de afectată este Cuba de COVID

De asemenea, protestatarii și-au exprimat furia din cauza lipsei de vaccinuri, în condițiile în care țara a raportat duminică un record de aproape 7.000 de infecții zilnice și 47 de decese.

Peste 1.500 de decese legate de COVID au fost raportate de la începutul epidemiei.

Unii dintre manifestanți au cântat Patria y Vida („Patria și viața”), un hit rap și reggaeton. Titlul său redă un slogan care datează din anii 1950, când revoluționarii răposatului Fidel Castro au răsturnat guvernul.

Anul trecut, economia cubaneză, controlată de stat, s-a redus cu 11%, cel mai grav declin din ultimele aproape trei decenii, afectată puternic de pandemie și de sancțiunile americane impuse de administrația Trump.