• Peste 100.000 de manifestanți sunt astăzi în stradă, în Franța.
  • De miercuri, francezii nu vor avea acces la spectacole, evenimente sportive sau de divertisment cu peste 50 de persoane, fără Green Pass.
  • Guvernele din Slovacia și Italia vor să introducă vaccinarea sau green pass-ul obligatoriu.
  • Green pass-ul va fi necesar din 6 august în Italia.

Sunt proteste anti-vaccinare în mai multe state europene. Iar oamenii sunt nemulțumiți și de introducerea green pass-ului, care le condiționează intrarea în spații publice. Franța, Italia, Marea Britanie sau Grecia sunt doar câteva exemple de țări unde au loc manifestații anti-pașaport de vaccinare.

„Green Pass”-ul a scos francezii în stradă

Zeci de mii de oameni protestează, sâmbătă după-amiază, în mai multe oraşe din Franţa faţă de obligativitatea vaccinării pentru personalul medical şi faţă de utilizarea certificatelor Covid-19, înregistrându-se violenţe în centrul Parisului.

În momentul de faţă au loc proteste în oraşele Paris, Marsilia, Montpellier, Lille şi Strasbourg, conform postului BFMTV.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Manifestanţii scandează „Libertate!”, „Nu vrem permis sanitar!” şi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron.

În centrul Parisului s-au înregistrat confruntări între grupuri de protestatari şi forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene. Protestatari violenţi au forţat un baraj al forţelor de ordine pentru a pătrunde pe Bulevardul Champs-Élysées.

La proteste participă inclusiv simpatizanţi ai Mişcării „Vestele Galbene”, care denunţă de câţiva ani erodarea nivelului de trai în Franţa.

În oraşul Montpellier, câţiva jurnalişti au fost agresaţi de protestatari.

În Franţa au avut loc în ultimele zece zile o serie de proteste faţă de hotărârile preşedintelui Emmanuel Macron de a institui obligativitatea vaccinării pentru personalul medical care intră în contact cu persoane vulnerabile la coronavirus şi de a extinde utilizarea Certificatului Covid-19. Deciziile controversate au generat dispute politice şi juridice.

Pe fondul protestelor, Guvernul Franţei a anunţat miercuri că nu intenţionează să impună obligativitatea utilizării certificatelor COVID-19 pentru accesul în unităţile de învăţământ.

Parlamentul Franţei analizează un proiect de lege care prevede utilizarea certificatelor Covid-19 pentru participarea la anumite activităţi, accesul în unităţi medicale şi mijloace de transport.

Proteste sunt și la Londra

Oamenii au ieșit în stradă și în Londra. Motivul? Același – pașaportul de sănătate.

Protestatarii din Slovacia blochează accesul la Parlament

După Marea Britanie și Franța, oamenii din Italia și Slovacia au ieșit în stradă. Sute de persoane au blocat accesul la Parlamentul slovac.

Avem aici o mulțime de oameni deranjați, care riscă nu doar viața lor, ci și viața altora. Incidentele nu sunt numai în fața parlamentului, ci în tot orașul. De exemplu, încearcă să urce în transportul public fără măști”, a spus Juraj Krupa, deputat în Slovacia.

Italienii nu vor să intre în restaurant pe baza green-pass-ului

În Italia, din 6 august, green pass-ul va intra în circulație. Cei care vor să ia masa în oraș, vor trebui să îl aibă la ei. Italienii speră ca acest green pass să fie o invitație la vaccinare sau o soluție pentru a limita numărul infectărilor.

„În ceea ce privește barurile și restaurantele, dacă înțeleg bine, veți putea rămâne afară fără permis verde, astfel încât problema va fi probabil în timpul iernii”, a afirmat Ruzena Halova, rezidentă în Roma.

Patronii de restaurant se tem că vor fi nevoiți să refuze clienți din cauza faptului că nu dețin green pass-ul.

„Ce fac cu cineva care are o boală cronică și nu poate primi vaccinul? Nu-l hrănesc? Spune-mi cum să fac, explică-mi!”, este dilema unui patron de restaurant din Italia, Michelangelo Minervini.

Green pass-ul va fi folosit pentru a demonstra că posesorul a fost vaccinat, a trecut prin boală sau are un test Covid negativ.