• 20.000 de oameni au protestat la Ierusalim, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă.
  • Parlamentul israelian a votat legea care restrânge puterea Curții Constituționale, în favoarea politicienilor.
  • După șapte luni de proteste, mișcările în stradă scad în intensitate, protestatarii își strâng corturile din Ierusalim.
  • UE, UK, Germania, SUA cer să fie asigurată independența justiției.

O nouă noapte agitată în Israel. Au fost proteste violente la Ierusalim și Tel Aviv, pe lângă tunuri de apă, poliția a folosit pentru prima oară și gaze lacrimogene. Sunt mii de oameni veniți din toate colțurile Israelului la Ierusalim, hotărâți să nu renunțe la proteste, 20.000 au fost azi noapte în stradă, spun că democrația este în pericol. Asta deși Parlamentul din Israel a votat deja legea prin care sunt restrânse prerogativele Curții Supreme din Israel.

Este în plină desfășurare o grevă a medicilor de 24 de ore, timp în care vor oferi doar servicii medicale de urgență, scrie Jerusalem Post. Protestatarii, pe care îi vedem în stradă de șase luni spun că nu renunță acum. Legea este contestată la Curtea Supremă, dar, deocamdată, nici experții în drept Israelieni nu știu dacă va fi posibil să fie sau nu întoarsă din drum.

Dacă reforma va fi respinsă, politicienii ar putea să nu se supună deciziei, iar asta ar genera o nouă criză, într-o țară deja devizată și instabilă. Cel mai îndepărtat termen în care legea ar putea fi întoarsă este peste trei ani, când vor fi alegeri. Premierul Netanyahu promite că va continua să negocieze cu opoziția și că va găsi forme de a pune în aplicare legea. Dar este fericit că a obținut o victorie.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Și, deși Joe Biden l-a avertizat de două ori într-o săptămână să nu se grăbească cu reforma justiției, Casa Albă a transmis aseară că susține Israelul orice s-ar întâmpla, iar relațiile dintre cele două țări sunt indestructibile. UE, Marea Britanie și Germania au transmis și ele că speră ca justiția din Israel să rămână independentă.

Și a mai spus ceva important aseară Benjamin Netanyahu. Li s-a adresat pentru prima oară celor 10.000 de rezerviști care spun că nu vor mai răspunde la mobilizare. Le-a cerut să lase armata în afara politicii și a subliniat că refuzul lor pune în pericol securiatea tuturor cetățenilor țării, iar guvernul nu se va supune dictatelor lor.

Va dispărea ultima democrație din Orientul Mijlociu?

Benjamin Netanyahu promite că nu se va întâmpla asta, ca Israelul nu va deveni un stat religios și că Justiția va rămâne independentă.
Acea reformă care a trecut aseară în Knesset prevede ca Curtea Supremă să nu mai poată da sentințe pe principiul rezonabilității. Adică politicienii iau o decizie, Curtea spune că nu este rezonabilă și o anulează. Așa a anulat numirea unui ministru, condamnat anterior pentru mită și corupție. Acest principiu al rezonabilității a fost anulat, pentru că, au spus creatorii reformei, nu este normal ca un organism compus din 11 oameni, elistist, opac și corupt, să decidă pentru soarta a 2,5 miliaone de alegători. Că nu se pune problema ca atribuțiile Curții să fie anulate în întregime.

Problema este că Israelul nu are Constituție și nici o cameră superioară a Parlamentului, de aceea este considerat periculos faptul că întreaga putere se concentrează în mâna polticienilor, care nu mai pot fi contestați.
Și mai este o problemă. Israelul este condus acum de o coaliție ultranaționalistă și ultrareligioasă, care consideră că, pentru că a obținut voturile poporului, poate lua orice decizie vrea.
Or asta îi sperie pe israelieni și îi ține în stradă. Proiectele ultranaționaliștilor și ultrareligioșilor, care vor să limiteze drepturi și libertăți, orin legi îndreptate contra minorităților sexuale, de exemplu sau libertății de exprimare.
Asta îi ține în stradă de șapte luni. Nu se știe cât vor mai rezista și dacă vor reuși să pună presiune, măcar pentru negocierea formei în care va fi aplicată legea, dacă tot a fost adoptată. E posibil și ca motivația să scadă, sutele de corturi instalate în cel mai mare parc din Ierusalim au început să fie strânse.

Citește și

Coldplay anunță încă un concert la București. Biletele au fost deja puse în vânzare

Taxă, du-mă unde vrei! Diana Buzoianu, deputat USR: „Ar trebui să introducem în PNRR încă o dată digitalizarea ANAF-ului”

Război la granița României. New York Times: Atacul de la Dunăre crește riscul unei confruntări directe cu un membru NATO