• După ani de relativă prosperitate economică, Peru se confruntă de luni cu noi proteste, care au generat tulburări sociale și instabilitate politică.
  • Mii de protestatari continuă să iasă în stradă în Lima și în sudul țării, datorită marginalizării, inegalității, corupție și a nivelului de trai.
  • Ultimul val de proteste din Peru s-a soldat cu cel puțin 66 de morți, care evidențiază diviziunile profunde ale țării, care datează din perioada colonială.

După ani de relativă prosperitate economică, Peru se confruntă de luni cu noi proteste. Acestea au generat tulburări sociale și instabilitate politică care par să nu aibă sfârșit, informeză CNN. Mii de protestatari continuă să iasă în stradă în Lima și în sudul țării, în special în Puno, unde cetățenii sunt indignați de decenii de marginalizare, inegalitate, corupție și stagnare a nivelului de trai.

Ultimul val de proteste din Peru s-a soldat cu cel puțin 66 de morți, într-o serie brutală revolte care evidențiază diviziunile profunde ale țării, care datează din perioada colonială. Deși au avut loc proteste în întreaga țară, marea majoritate a deceselor au avut loc în rândul demonstranților din sudul Peru, unde populațiile indigene Aymara și Quechua își păstrează propriile limbi și tradiții culturale, precum și un sentiment de separare față de locuitorii din zonele urbane de pe coasta peruană, în special față de capitala Lima.

Și, în timp ce reprimarea mișcării de protest de către forțele de securitate a redeschis răni vechi de secole în societatea multiculturală a țării, răspunsul guvernului la protestele în curs nu a făcut decât să exacerbeze durerea celor din zonele rurale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

În februarie, grupul pentru drepturile omului Amnesty International a publicat un raport în care atribuie violența răspunsului statului peruan la „rasismul sistemic înrădăcinat în societatea peruană și în autoritățile sale de zeci de ani”, potrivit directorului regional al organizației, Erika Guevara-Rosas.

„Zeci de persoane au declarat pentru Amnesty International că au simțit că autoritățile i-au tratat ca pe niște animale și nu ca pe niște ființe umane”, a adăugat Guevara-Rosas.

Guvernul peruan a negat „rasismul sistemic” și și-a reiterat sprijinul pentru anchetele în curs de desfășurare pentru morții și răniții din timpul protestelor, potrivit unei declarații publicate de Ministerul Justiției și Drepturilor Omului.

Infrastructura precară din sistemele de sănătate, educație și transport a încurajat mulți locuitori din regiunile muntoase din centrul și sudul țării, precum și din regiunea amazoniană să migreze în ultimele decenii către Lima, unde se luptă adesea să fie acceptați. Mai mult de 70% dintre copiii din cu vârsta sub trei ani suferă de anemie, o afecțiune asociată cu o dietă săracă, iar aproximativ un sfert din populație nu are acces la apă curentă acasă.