Putin distruge viitorul Ucrainei. Ce se întâmplă cu copiii ucraineni transferați în Rusia

306

  • Sute de mii de copii ucraineni ar fi fost transferați în Rusia.
  • Minorii sunt reeducați ca să uite de Ucraina și de familiile lor.
  • Justiția internațională a emis mandat de arestare pentru Putin.

Criza copiilor ucraineni adâncește tragedia războiului care a depășit deja 2 ani. Între timp, zeci de mii dintre ei au fost răpiți din Ucraina și sunt „reeducați” în Rusia, ca să-și uite țara natală. Familiile se chinuie să-i recupereze, iar numărul minorilor răpiți este greu de calculat.

Ce se întâmplă cu copiii ucraineni în Rusia?

Aproape un milion de copii ucraineni ar fi fost transferați în Rusia în ultimii doi ani, potrivit autorităților ucrainene și declarațiilor oficialilor ruși.

Se știe că aceștia sunt supuși unui proces sistematic de „reeducare”, fiindu-le negată identitatea ucraineană prin instruire și intimidare în școli și orfelinate. Exemple precum cazul Veronikăi Vlasenko, care a fost instruită să creadă că Ucraina „nu există” și că „toți suntem ruși”.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Profesorii şi colegii ei i-au spus în mod constant că nu se va putea întoarce niciodată acasă, în Ucraina. „În fiecare zi îmi spuneau că voi rămâne aici pentru totdeauna şi că nu voi părăsi  niciodată Rusia”, a spus fata pentru The Guardian.

Cum reacționează comunitatea internațională?

Acest program de asimilare forțată a stârnit alarma internațională, inclusiv un mandat de arestare împotriva lui Putin de către Curtea Penală Internațională pentru „scoaterea definitivă” a copiilor din Ucraina, considerată o crimă de război.

„Rusia îşi şterge în mod activ identitatea ucraineană şi le provoacă daune emoţionale şi psihologice incredibile”, a declarat preşedintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, la o conferinţă de  conştientizare a problemei. Conferinţa a avut loc joia trecută, la Riga.