- Vladimir Putin a criticat influența tot mai mare a companiilor mari de tehnologie din SUA și a declarat că impactul lor asupra societății le pune în competiție cu guvernele
- Președintele rus nu a abordat protestele în discursul său la summit-ul „Agenda Davos”
- Rusia a profitat, de asemenea, de puterea rețelelor sociale în scopuri proprii
Vladimir Putin a criticat influența tot mai mare a companiilor mari de tehnologie din SUA și a declarat că impactul lor asupra societății le pune acum în competiție cu guvernele, relatează TIME.
Președintele rus nu a abordat protestele în discursul său la summit-ul „Agenda Davos”. Printre gama largă de subiecte pe care le-a discutat se numără recentul său apel telefonic cu președintele Joe Biden, inegalitatea economică globală și pandemia de coronavirus. Putin a vorbit despre modul în care problemele sociale și economice cu care se confruntă lumea au potențialul de a conduce la diviziuni și nemulțumiri publice. Companiile Big Tech vor reprezenta o provocare pentru „instituțiile democratice legitime” în următorul deceniu, a spus Putin.
Vladimir Putin: „Giganții tehnologiei au jucat un rol din ce în ce mai semnificativ în societatea întreagă. În anumite domenii concurează cu statele … Iată întrebarea, cât de bine se corelează acest monopolism cu interesul public? Unde este distincția între afacerile globale de succes, serviciile căutate și consolidarea big data, pe de o parte, și eforturile de conducere a societății […] prin înlocuirea instituțiilor democratice legitime, prin restrângerea dreptului natural al oamenilor de a decide cum să trăiască și ce punct de vedere să exprimăm liber pe de altă parte?”
Comentariile sale au avut ca țintă companiile americane precum Facebook și Twitter, care l-au blocat pe Donald Trump după ce susținătorii săi au asaltat violent Capitolul pe 6 ianuarie.
Între timp în Rusia
Comentariile sale au atins un ton ironic, dat fiind faptul că Putin a încercat semnificativ să restricționeze conținutul de pe rețelele sociale din Rusia. La sfârșitul lunii decembrie, Kremlinul a adoptat legi care permite blocarea integrală sau parțiață a resurselor online care restricționează informații semnificative, inclusiv social-media străină.
Legile impun, de asemenea, amenzi mai dure furnizorilor și proprietarilor de site-uri care refuză să elimine informațiile interzise în Rusia. Sancțiunile pentru refuzul în mod repetat de a elimina conținutul interzis se vor ridica la 10-20 la sută din veniturile companiei, ceea ce înseamnă că giganții tehnologici precum YouTube și Facebook ar putea fi, teoretic, amendați cu milioane sau chiar miliarde de dolari.
Înaintea protestelor de sâmbătă, Rozkomnadzor, organul de stat căruia i-a fost încredințată misiunea menționată, a cerut ca platformele de socializare să elimine postările care publică mitingurile, avertizând că încurajează minorii să încalce legea. Aceste mitinguri încă continuă.
Rusia a profitat, de asemenea, de puterea rețelelor sociale în scopuri proprii. Guvernul SUA a acuzat Rusia de amestecarea „omniprezentă” în alegerile prezidențiale americane din 2016 prin răspândirea dezinformării prin intermediul rețelelor sociale.
Vara trecută, și Regatul Unit a declarat că este „aproape sigur” că Rusia a încercat să intervină în alegerile generale din 2019 din țară prin achiziționarea și filtrarea ilicită de documente guvernamentale pe platforma de socializare Reddit. Kremlinul a negat în mod constant aceste afirmații.