Putin recunoaște că războiul Rusiei în Ucraina ar putea fi unul de lungă durată

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că armata sa ar putea lupta în Ucraina pentru o perioadă lungă de timp, dar deocamdată nu va exista o a doua chemare de soldați. Putin a vorbit rareori despre durata probabilă a unui război pe care l-a început în urmă cu mai bine de nouă luni, iar miercuri, într-o întâlnire televizată cu loialiștii, el a spus: „Acesta poate fi un proces lung”.

Din iulie, Rusia a fost forțată să se retragă într-o serie de retrageri semnificative în fața contraofensivei ucrainene, desfășurate cu stocuri tot mai mari de armament occidental, în est și sud. Rusia a lansat ceea ce numește „operațiunea sa militară specială” în februarie, afirmând că aprofundarea legăturilor Ucrainei cu Occidentul reprezintă o amenințare la adresa securității. Kievul și aliații săi spun că invazia echivalează cu o acaparare imperialistă a teritoriului.

În remarcile sale, Putin a declarat că riscul unui război nuclear este în creștere – ultimul dintr-o serie de astfel de avertismente, aparent menite să-i descurajeze pe susținătorii occidentali ai Kievului de la o implicare mai puternică – dar că Rusia nu va amenința în mod nechibzuit să folosească astfel de arme.

„Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare”, a spus Putin. „Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară … Dar nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”.

Aproximativ 150.000 din cei 300.000 de rezerviști chemați în septembrie și octombrie au fost desfășurați în Ucraina, 77.000 în unități de luptă, a spus el. Restul de 150.000 se aflau încă în centre de pregătire.

„În aceste condiții, a vorbi despre orice măsuri suplimentare de mobilizare pur și simplu nu are sens”, a spus Putin. Economia Rusiei a depășit căderea pe termen scurt cauzată de ordinul de mobilizare parțială, dar impactul dezinflaționist pe care l-a avut prin reducerea cererii de consum a dispărut practic, a declarat miercuri banca centrală.

Exit mobile version