Putin spune că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat marți Occidentul că membrii NATO din Europa se joacă cu focul prin propunerea de a permite Ucrainei să folosească armele occidentale pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei, ceea ce, în opinia sa, ar putea declanșa un conflict global. După mai bine de doi ani de la declanșarea celui mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Putin a vorbit tot mai des despre riscul unui conflict global mult mai amplu, în timp ce Occidentul se gândește ce să facă în legătură cu avansarea trupelor rusești în Ucraina, scrie Reuters.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pentru The Economist că membrii alianței ar trebui să lase Ucraina să lovească adânc în Rusia cu arme occidentale, o opinie susținută de unii membri NATO, dar nu și de Statele Unite. „Escaladarea constantă poate duce la consecințe grave”, a declarat Putin reporterilor la Tașkent. „Dacă aceste consecințe grave apar în Europa, cum se vor comporta Statele Unite, ținând cont de paritatea noastră în domeniul armelor strategice?”.

„Este greu de spus – vor un conflict global?”

Putin a spus că loviturile ucrainene asupra Rusiei cu arme cu rază lungă de acțiune ar avea nevoie de ajutorul occidental prin satelit, de informații și de ajutor militar – deci Occidentul ar fi implicat direct. El a spus că trimiterea de trupe franceze în Ucraina ar fi un pas spre un conflict global. Vorbind despre membrii NATO din Europa, Putin a spus că țările mici de acolo „ar trebui să fie conștiente cu ce se joacă”, deoarece au suprafețe mici de teren și populații foarte dense.

„Acesta este un factor de care ar trebui să țină cont înainte de a vorbi despre lovituri în adâncimea teritoriului rusesc”, a spus Putin.

Citește și

Exit mobile version