- În contextul situației tensionate dintre Rusia și Ucraina, liderii europeni au colaborat cu Statele Unite pentru a găsi alternative la gazele rusești.
- Statele Unite au cerut Qatarului și altor mari producători de gaze naturale să analizeze posibilitatea de a livra cantități suplimentare de gaze spre Europa, în cazul în care livrările rusești vor fi perturbate.
- Qatar este unul dintre marii producători de gaz lichefiat din lume și cere, în schimb, garanții din partea Uniunii Europene dacă vrea ca statul să aprovizioneze blocul comunitar în regim de urgență.
Qatar ar putea reprezenta o nouă opțiune pentru furnizarea de gaze naturale în Europa. Situația tensionată dintre Rusia și Ucraina a impulsionat statele europene să se reorienteze către alte surse de gaze naturale. Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregătește să invadeze Ucraina și, în ultimele săptămâni, Washingtonul a cerut Qatarului și altor mari producători de gaze naturale să analizeze posibilitatea de a distribui cantități de gaze spre Europa, în cazul în care livrările rusești vor fi perturbate.
Advertisment
Luni, în timpul unei întâlniri din Biroul Oval, Președintele Joe Biden i-a promis emirului Qatar, șeicul Tamim bin Hamad al-Thani, că va desemna, în curând, Qatarul drept „aliat major non-NATO”, acordând statut special unui prieten cheie într-o regiune agitată.
„Qatarul este un bun prieten și un partener de încredere și capabil. Și notific Congresul că voi desemna Qatar ca un aliat major non-NATO pentru a reflecta importanța relației noastre. Cred că este de mult așteptat”, a declarat Biden reporterilor.
Recomandări
În prezent, Rusia furnizează o treime din necesarul de gaze al Europei și orice întrerupere a livrărilor sale ar exacerba criza deja existentă a deficitului global de petrol și gaze. În plus, criza aprovizionării cu gaze în Europa, atribuită pe scară largă livrărilor de gaze insuficiente din Rusia, a determinat creşterea preţurilor la energie în întreaga Uniune Europeană. Însă, Moscova a negat manipularea livrărilor de gaze.
Qatar este unul dintre producătorii importanți de gaze naturale pe plan mondial, iar cea mai mare parte a combustibilului său este vândută în țările din Asia de Est. În contextul eforturilor de mediator ale SUA, autoritățile de la Doha au arătat că ar fi dispuse să redirecționeze o parte din livrările dinspre Asia către Europa.
Pe parcursul discuțiilor, Qatar și-a exprimat condițiile de livrare și Uniunii Europene. Printre doleanțele țării, transmise de către Emirul Qatarului președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyer, s-a numărut o anchetă, începută în anul 2018, cu privire la contractele sale pe termen lung, dar și asigurarea că statele europene vor exporta, la rândul lor, surplusul de gaze naturale numai în interiorul blocului comunitar.
„Dacă acestea nu vor fi implementate, livrările de urgenţă către UE vor putea fi revândute profitabil sub forma unor livrări de tip spot în afara UE, ceea ce practic ar prelungi deficitul energetic din UE”, a adăugat o sursă citată de Reuters.
Partenerii noștri