Dovezi cu greutate arată că virusul care a provocat pandemia de COVID-19 s-a scurs de la un centru de cercetare din China, se arată într-un raport al republicanilor americani publicat luni, o concluzie la care agențiile de informații americane nu au ajuns, relatează Reuters. De asemenea, oamenii de știință încă cercetează originile virusului.

Raportul republicanilor a citat „numeroase dovezi” că oamenii de știință de la Wuhan Institute of Virology (WIV) – ajutați de experți americani și de fonduri guvernamentale chineze și americane – lucrau la modificarea coronavirusurilor pentru a infecta oamenii și că o astfel de manipulare ar putea fi ascunsă.

Citește și De unde spun chinezii că a pornit pandemia? „Este puțin probabil ca virusul să fi scăpat din laboratorul din Wuhan“

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Mike McCaul, principalul republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților, a făcut public raportul întocmit de personalul republican al comisiei. Acesta a solicitat o investigație bipartizană privind originile pandemiei de coronavirus COVID-19, care a ucis 4,4 milioane de persoane în întreaga lume.

China neagă faptul că un coronavirus modificat genetic s-a scurs din Wuhan – unde au fost detectate primele cazuri de COVID-19 în 2019 – o teorie principală, dar nedovedită, în rândul unor experți. Beijingul neagă, de asemenea, acuzațiile privind o mușamalizare.

Citește și China ar fi încercat să ascundă informații importante despre pandemia de COVID-19. OMS cere din nou verificarea laboratoarelor din Wuhan

Alți experți suspectează că pandemia a fost cauzată de un virus animal transmis probabil la oameni la o piață de fructe de mare din apropierea Institutului de Virologie din Wuhan.

„Credem acum că este timpul să respingem complet piața de fructe de mare ca sursă. De asemenea, credem că preponderența dovezilor demonstrează că virusul s-a scurs de la WIV cândva înainte de 12 septembrie 2019”, se arată în raport.

Raportul a citat „informații noi” și insuficient raportate cu privire la protocoalele de siguranță de la laborator, inclusiv o cerere din iulie 2019 pentru o revizuire de 1,5 milioane de dolari a unui sistem de tratare a deșeurilor periculoase pentru instalație, care avea mai puțin de doi ani.

În aprilie, principala agenție de informații a SUA a declarat că este de acord cu consensul științific potrivit căruia virusul nu a fost creat de om sau modificat genetic.

În mai, președintele american Joe Biden a ordonat agențiilor de informații americane să accelereze căutarea originii virusului și să prezinte un raport în 90 de zile.

Potrivit Reuters, o sursa care cunoaște evaluările actuale ale serviciilor de informații a declarat că comunitatea americană de informații nu a ajuns la nicio concluzie dacă virusul provine de la animale sau de la Institutul de Virologie din Wuhan.