• Alcoolul ar fi putut influența înfrângerea Rusiei în timpul războiului din Crimeea din 1853.
  • Pe măsură ce Rusia luptă în Ucraina, abuzul de alcool devine din nou o preocupare.
  • Un politolog a declarat pentru Insider că băutura și armata rusă au o istorie lungă.

În urmă cu aproape 170 de ani, într-o luptă împotriva Imperiului Otoman, Rusia a suferit o înfrângere catastrofală în războiul Crimeei – în parte din cauza obiceiurilor de băut adoptate de armata Rusiei în timpul luptelor, informează Business Insider.

Mark Lawrence Schrad, director al Studiilor Rusiei la Universitatea Villanova și autor al cărții Vodka Politics: Alcohol, Autocracy, and the Secret History of the Russian State, a scris în 2014 că beția a afectat armata Rusiei sub conducerea țarului Nicolae I, de la rangul josnic și depuneți soldați conducătorilor militari de înaltă comandă, în timp ce aceștia își făceau drum prin bătălii, doar pentru a pierde 100.000 de soldați și războiul însuși.

Schrad, în carte, detaliază cazuri de armate rusești încurcate, lăsate să lupte fără comandanți, spitale udate în parfumul de votcă și soldați care se plâng după ce au fost lipsiți de rațiile lor de votcă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Războiul Crimeei, exemplul problemei consumului de alcool

Războiul Crimeei avea să devină un alt exemplu al problemei consumului de băuturi din război în analele istoriei Rusiei. Un alt exemplu despre care scrie Schrad include războiul ruso-japonez, pe care Japonia l-a câștigat în ciuda faptului că era mult depășită numeric. Schrad citează un ziar din Sankt Petersburg care scrie: „japonezii au găsit câteva mii de soldați ai Rusiei atât de morți beți, încât au putut să-i bată la baionetă”.

Deși nu este singurul motiv pentru care aceste războaie au fost pierdute, Schrad susține că votca a jucat un rol semnificativ în eșecurile Rusiei. În timpul Primului Război Mondial, țarul a instituit o interdicție care a durat până la preluarea puterii de către Iosif Stalin, dar Schrad scrie despre revolte din cauza recrutării și jefuirea magazinelor de băuturi, depozitelor și distileriilor.

O actualizare recentă a informațiilor Ministerului Apărării din Regatul Unit a raportat că multe trupe ale Rusiei mor în Ucraina din cauza unor probleme care nu sunt legate de luptă, cum ar fi consumul de alcool, printre altele. Numărul morților în rândul trupelor ruse este acum de două ori mai mare decât cel al oponenților lor, dezvăluie estimări din documentele secrete americane scurse.

Schrad a spus pentru Insider că nu vrea să facă „analogii directe cu lucruri care s-au întâmplat acum 150 de ani”, dar paralelele sunt acolo.

Într-un interviu pentru Insider, Schrad a extins istoria băuturii rusești în timpul războiului. Din punct de vedere istoric, lucrul care a fost cel mai profitabil pentru statul rus a fost vodca. Monopolizarea comerțului cu alcool și tavernele ale Rusiei, revenind la țari, a constituit 1/3 din toate veniturile statului rus sub țari, iar apoi chiar și în epoca sovietică, un sfert din toate veniturile proveneau din vânzarea vodcii către propriul lor popor.

Citește și