• Microsoft a declarat că 29% din atacurile cibernetice rusești au avut succes și că în țările europene există „slăbiciuni colective semnificative în materie de apărare„.
  • Statele Unite au fost principala țintă, a declarat Microsoft, dar atacurile au avut ca prioritate și Polonia.
  • Aproape jumătate dintre atacurile cibernetice înregistrate au vizat rețele guvernamentale, dar și organizații umanitare, companii IT, furnizori de energie și alte infrastructuri critice.

Atacurile cibernetice rusești au crescut de la începutul invaziei din Ucraina, atacurile vizând SUA, țările baltice și țările NATO.

Acest lucru reiese dintr-un nou raport al Microsoft, care a declarat că a detectat eforturi rusești de intruziune în rețea” asupra a 128 de organizații din 42 de țări din afara Ucrainei.

Statele Unite au fost principala țintă, a declarat Microsoft, dar atacurile au avut ca prioritate și Polonia.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Raportul a precizat că 29% din atacurile cibernetice rusești înregistrate au avut succes. Un sfert dintre aceste intruziuni reușite au dus la exfiltrarea de date.

Aproape jumătate dintre atacurile cibernetice înregistrate au vizat rețele guvernamentale, dar lista de ținte include, de asemenea, organizații umanitare, companii IT, furnizori de energie și alte infrastructuri critice.

SUA, lovite de sute de atacuri cibernetice

În martie, președintele american Joe Biden a avertizat companiile să își consolideze eforturile de securitate cibernetică, deoarece informații în continuă evoluție” sugerau că Rusia plănuia atacuri cibernetice care vizau infrastructura din SUA.

Raportul a menționat că, în timp ce SUA și-au sporit protecțiile defensive, implementarea progreselor în materie de securitate rămâne inegală, în special în rândul guvernelor europene.

De asemenea, Rusia își sporește eforturile de influențare a publicului, iar multe operațiuni rusești de influențare cibernetică pot dura luni de zile fără a fi detectate corespunzător, precizează Microsoft. Asta poate avea un impact asupra unor instituții importante„.

Pentru a răspunde la atacurile cibernetice în creștere, compania a afirmat că este nevoie de un răspuns colectiv pentru a detecta mai bine, a se apăra împotriva, a întrerupe și a descuraja amenințările cibernetice străine.