- Foamea și malnutriția au crescut anul trecut, în principal din cauza pandemiei, arată ONU.
- Din cele 768 de milioane de oameni subnutriți, 418 milioane erau în Asia, 282 milioane în Africa și 60 milioane în America Latină și Caraibe.
- În Africa, însă, 21% dintre oameni sunt subnutriți, mai mult decât dublu față de orice altă regiune.
Nivelul foametei și al malnutriției mondiale s-a înrăutățit dramatic anul trecut, creștererea fiind probabil cauzată de pandemie, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), publicat luni, citat de Reuters.
Advertisment
După ce a stagnat timp de cinci ani, numărul persoanelor subnutrite a crescut la aproximativ 768 milioane, anul trecut, echivalent cu 10% din populația lumii. Față de 2019, numărul persoanelor care suferă din cauza foametei a crescut cu aproximativ 118 milioane, se arată în raport.
„Din păcate, pandemia continuă să scotă în evidență punctele slabe ale sistemelor noastre alimentare, care amenință viețile. Nicio regiune a lumii nu a fost cruțată”, a precizat ONU.
Recomandări
Ediția din 2021 a „The State of Food Security and Nutrition in the World” a estimat că, pe baza tendințelor actuale, obiectivul ONU de a reduce foametea la zero până în 2030 nu va putea fi îndeplinit, la acel moment 660 de milioane de oameni urmând să sufere din cauza malnutriției.
Acest număr este cu 30 de milioane mai mare decât într-un scenariu în care pandemia nu ar fi avut loc.
„Cele mai mari temeri ale noastre se împlinesc. Foametea va dura ani, dacă nu chiar decenii„, a declarat economistul șef al Programului Alimentar Mondial (PAM), din cadrul ONU, Arif Husain.
Din cele 768 de milioane de oameni subnutriți, 418 milioane erau în Asia, 282 milioane în Africa și 60 milioane în America Latină și Caraibe. În Africa, însă, 21% dintre oameni sunt subnutriți, mai mult decât dublu față de orice altă regiune.
După scăderea de câteva decenii, insecuritatea alimentară a crescut de la mijlocul anilor 2010, în special în țările afectate de conflicte, încălzirea globală sau recesiuni economice.
Cu toate acestea, creșterea de anul trecut a fost egală cu cea a tuturor celor cinci ani anteriori.
Partenerii noștri