Locuitorii din Beijing fac provizii de varză, dând o nouă viață unei tradiții, după ce guvernul a sfătuit oamenii să păstreze acasă suficiente bunuri de bază în caz de urgență, relatează Reuters.

De ani de zile, oamenii cumpără varză la începutul lunii noiembrie, care poate fi păstrată proaspătă pe timpul iernii.

Un anunț guvernamental emis lunea trecută, prin care se recomanda gospodăriilor să își facă provizii de produse de strictă necesitate, precum și o prognoză de ninsori, a dus la formarea de cozi lungi, dis-de-dimineață, în fața supermarketurilor din centrul Beijingului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În fiecare an, în această perioadă, volumul vânzărilor de varză este mare. Dar după ce a apărut informația, toată lumea s-a grăbit să cumpere și mai mult”, a declarat un vânzător de legume din Beijing.

Supermarketurile au limitat vânzările la trei verze de persoană, dar chiar și așa, cumpărătorii care au sosit după ora 9:00 au plecat cu mâinile goale.

Varza verde strălucitor, cunoscută sub numele de varză chinezească sau varză Napa, obișnuia să fie îngrămădită în curțile din spate, în holurile blocurilor de apartamente sau chiar în adăposturi făcute în casă, săpate sub pământ, vecinii străduindu-se să se întreacă între ei în ceea ce privește mărimea stocurilor de varză, mai relatează Reuters.

Citește și Îndemnul Chinei către cetățeni să-și facă provizii are efecte și în România. Magazinele din Timiș limitează cumpărarea unor produse de bază

De-a lungul anilor, grămezile de varză s-au micșorat pe măsură ce logistica sofisticată transportă legume proaspete în toată China pe tot parcursul anului și pe măsură ce familiile locuiesc din ce în ce mai mult în apartamente mici și înalte în loc de case, dar tradiția continuă să existe.

Clienții spun că plătesc pentru varză de aproximativ trei ori mai mult decât anul trecut, adică 1 yuan (16 cenți) pe jumătate de kilogram. Însă, tot ei se tem că, dacă nu cumpără acum, prețurile se vor dubla în timpul iernii.