• Casa Albă afirmă că mai mulți americani au fost uciși în Israel.
  • Singura centrală electrică din Gaza, în prezent singura sursă de energie electrică din enclavă, ar putea rămâne fără combustibil în câteva zile.
  • Israelul a răspuns la atacul surpriză al Hamas cu o serie de lovituri aeriene în Gaza.

23.40- IDF a lansat cu puțin timp în urmă bombe ușoare la granița cu Liban, se pare că din cauza mișcărilor forțelor Hezbollah

23.30- IDF continuă să atace Fâșia Gaza din mare și aer

Purtătorul de cuvânt al IDF: Avioanele IDF au atacat multe ținte ale organizațiilor teroriste din Fâșia Gaza încă de la orele dimineții

23.19- Ministerul Sănătății din Israel: 2.741 au fost răniți, 605 sunt internați în prezent

22.50-Abu Obeidah, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas: Nu vom delibera și nu vom negocia problema prizonierilor sub foc și în lumina agresiunii

22.40- Haaretz: Ajutorul umanitar al UE pentru palestinieni va continua, după ce alte ajutoare au fost suspendate

Un comisar european a declarat luni că ajutorul umanitar al UE pentru palestinieni va continua, după ce un alt comisar a declarat că un alt tip de ajutor a fost revizuit și suspendat ca urmare a atacului Hamas asupra Israelului.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că a condamnat „cu cea mai mare fermitate” atacul, dar „este imperativ să protejăm civilii”.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

„Ajutorul umanitar al UE pentru Palestinienii care au nevoie va continua atât timp cât va fi necesar”, a spus el pe rețelele de socializare.

Anunțul său a venit după ce Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, a declarat că Comisia își revizuiește întregul portofoliu de ajutor pentru dezvoltare pentru palestinieni și suspendă plățile.

22.30- Numărul israelienilor uciși a crescut la 900, iar peste 2600 de persoane sunt rănite

22.10- Steagul Statului Israel a fost proiectat pe fațada Palatului Parlamentului

22.05- Președintele palestinian Mahmoud Abbas cere Națiunilor Unite să intervină imediat pentru a opri agresiunea israeliană continuă împotriva poporului palestinian

21.50- Premierul israelian Netanyahu a spus că este gata să creeze un guvern de urgență fără condiții prealabile

Premierul Netanyahu a făcut noi declarații. „Suntem într-o luptă pentru supraviețuire, un război pentru promisiunea existenței noastre. Un război pe care îl vom câștiga, spune Netanyahu.

21.40- Hezbollah a lansat o salvă de rachete în nordul Israelului,

Gruparea armată libaneză Hezbollah a lansat o salvă de rachete în nordul Israelului, ca răspuns la uciderea a cel puțin patru dintre membrii săi în bombardamentele israeliene asupra Libanului 

21.30- Ministerul Sănătății din Gaza: numărul morților în Fâșia Gaza a crescut la 687

21.17-Turcia este pregătită să medieze pentru a pune capăt conflictului dintre Israel și Palestina, a spus Erdogan.

21.10- Un oficial Hams se declară deschis la discuții privind armistițiul cu Israelul

Înalt oficial al Hamas, Musa Abu Marzouk, susține la Al Jazeera: Suntem deschiși oricărei medieri sau dialog

20.45- Organizația israeliană ZAKA anunță descoperirea a 100 de cadavre în așezarea Be’eri din Fâșia Gaza, care au fost uciși în confruntările cu Hamas

20.38- Consilierul american pentru securitate națională spune că „lucrează pentru a avertiza pe oricine ar putea încerca să profite” de situație

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că a vorbit pe tot parcursul weekendului și din nou în această dimineață cu omologii săi israelieni din domeniul securității naționale.

„Am confirmat sprijinul de neclintit al [președintelui Biden] pentru Israel și am discutat despre următorii pași”, a declarat Sullivan.

„Lucrăm cu partenerii regionali pentru a avertiza pe oricine ar putea încerca să profite în această situație. De asemenea, facem tot ce putem pentru a determina unde se află cetățenii americani dispăruți”, a adăugat el.

20.16- Spania „nu este de acord” cu decizia UE de a suspenda plățile pentru ajutorul palestinian

20.15- Armata israeliană spune că a finalizat evacuarea zonelor de la granița cu Fâșia Gaza și că Hamas nu a mai intră în țară

20.10- Hamas amenință că va executa un ostatic pentru fiecare atac israelian asupra clădirilor civile

20.00- Numărul morților din Israel a urcat la 900

19.06- Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că urmează să poarte discuții luni cu liderii Franței, Statelor Unite și Marii Britanii

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că urmează să poarte discuții luni cu liderii Franței, Statelor Unite și Marii Britanii cu privire la criza declanșată de atacul surpriză al Hamas asupra Israelului.

„Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania sunt unite”, a spus el alături de președintele francez Emmanuel Macron, care a vizitat orașul german Hamburg pentru discuții.

Acest lucru „nu trebuie lăsat să devină o conflagrație în regiune”, a adăugat el.

18.29- Netanyahu către Biden: Trebuie să intrăm în Gaza

Potrivit a trei surse israeliene și americane care au fost implicate în conversația dintre președintele SUA și Benjamin Netanyahu, premierul israelian i-a spus lui Biden: „Trebuie să intrăm în Gaza”.

Axios a scris: Mesajul lui Netanyahu arată cum va reacționa regimul la atacul Hamas în zilele și săptămânile următoare.

18.22- Avioanele Israelului distrug sediul Companiei Palestiniene de Telecomunicații din cartierul Al-Rimal din centrul orașului Gaza

18.20- Jihadul Islamic își asumă responsabilitatea pentru incidentul de infiltrare de la granița cu Liban

Jihadul Islamic își asumă responsabilitatea pentru incidentul de infiltrare de la granița cu Liban în care 6 luptători au fost răniți.

18.17- Ministrul Apărării Galant: Acesta este un război pentru viitorul nostru

Ministrul Apărării Galant în camera de control a forțelor aeriene: „Acesta este un război pentru viitorul nostru, care impune un preț mare de la inamic – o condiție necesară pentru existența noastră în regiune”.

18.00- Netanyahu îi spune lui Biden că Israelul nu are de ales decât să declanșeze o operațiune terestră în Gaza

Premierul israelian Netanyahu îi spune lui Biden că Israelul nu are de ales decât să declanșeze o operațiune terestră în Gaza, potrivit a trei surse israeliene și americane informate despre convorbire

17.47-Ministerul de Externe al Qatar confirmă discuțiile de mediere

Ministerul de Externe al Qatar a confirmat că încearcă să medieze între Hamas și oficialii israelieni.

Vorbind cu agenția de presă Reuters, un purtător de cuvânt a declarat că negocierile – inclusiv un posibil schimb de prizonieri – continuă de sâmbătă seara și „se mișcă pozitiv”.

„Prioritățile noastre sunt să punem capăt vărsării de sânge, să eliberăm prizonierii și să ne asigurăm că conflictul este stăpânit fără revărsări regionale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Majed Al-Ansari.

Numărul ostaticilor israelieni ținuți în Gaza rămâne neclar, dar se crede că Hamas a capturat femei, copii, bătrâni și soldați.

Hamas a declarat că nu este deschis să negocieze un schimb de prizonieri în timpul ostilităților, potrivit purtătorului de cuvânt Hossam Badran, care a vorbit cu agenția de presă AFP.

17.41-Ministrul egiptean al Informațiilor l-a sunat pe Netanyahu înainte de atacul surpriză

Ministrul egiptean al Informațiilor l-a sunat pe Netanyahu înainte de atacul surpriză și l-a avertizat: „Se va întâmpla ceva neobișnuit și teribil din Gaza”

17.31- Oficiali americani șterg postările in care cereau încetarea focului și reținere din partea Israelului

Secretarul de stat american Antony Blinken a șters un tweet în care cerea încetarea focului – al doilea caz de acest fel în ultimele zile când oficiali americani au șters tweet-uri care încurajau reținerea israeliană.

17.23- 9 persoane au fost rănite în așezarea Beitar Illit

9 persoane au fost rănite în așezarea Beitar Illit de lângă Betleem, după ce o rachetă a căzut direct asupra unei clădiri din zonă

17.05- Hamas refuza pentru moment orice negociere cu Israelul

16.41- Membrii grupului Saraya al-Quds susțin că lansează un atac cu rachete asupra orașului israelian Netivot

Membrii grupului Saraya al-Quds (aripa armată a Jihadului Islamic) susțin că lansează un atac cu rachete asupra orașului israelian Netivot

La rândul său, Forțele de Apărare Israelului au raportat că a fost declarată o alertă de raid aerian în zonele țării adiacente Fâșiei Gaza.

16.32- Hamas: Ostaticii vor fi îngrijiți

Șeful de relații internaționale al Hamas, Basem Naim, a spus că grupul este „obligat să își trateze ostaticii într-un mod foarte uman și demn”.

El a refuzat să confirme numărul de ostatici luați sau numărul de civili uciși de militanții palestinieni.

16.15-Uniunea Europeană suspendă ajutorul pentru Palestina, transmite Comisia Europeană

16.10- Purtătorul de cuvânt al IDF: IDF a atacat cu forță ținte din cartierul Al Furkan

Purtătorul de cuvânt al IDF: Zeci de avioane de luptă au atacat recent multe ținte din jurul cartierului Al Furkan. Cartierul Al Furkan servește drept cuib terorist pentru Hamas și de unde se desfășoară multe activități împotriva Israelului.

16.07- Hezbollah neagă implicarea în evenimentele din Liban (trageri de rachete și infiltrare teroristă)

Doi înalți oficiali ai Hezbollah au negat implicarea în raidurile care au avut loc în ultima oră la granița de nord.

16.05- Armata Israelului a anunțat pe X că a mobilizat 300.000 de rezerviști

15.55 – Purtătorul de cuvânt al IDF: IDF lansează în prezent un atac la scară largă asupra multor centre ale organizației teroriste Hamas din Fâșia Gaza

15.48 – Netanyahu afirmă că răspunsul Israelului la atacul din Gaza va schimba Orientul Mijlociu”

Răspunsul Israelului la atacul multiplu fără precedent al atacatorilor palestinieni din Fâșia Gaza va schimba Orientul Mijlociu”, a declarat luni premierul Benjamin Netanyahu.

El s-a adresat primarilor din orașele de la granița de sud afectate de atacul surpriză care a început sâmbătă, se arată într-un comunicat al biroului său. Acesta nu a detaliat predicția sa.

15.45 – Informații militare: Rusia oferă Hamas arme capturate în Ucraina pentru a discredita Kievul

Rusia a transferat armele de fabricație occidentală capturate în Ucraina organizației extremiste Hamas care luptă împotriva Israelului, a informat serviciul militar de informații al Ucrainei (HUR).

15.38 – Lupte între forțele israeliene și indivizi care par să fi trecut granița din Liban

Radioul public israelian raportează că în nord are loc o luptă între forțele israeliene și indivizi care par să fi trecut granița din Liban. Locuitorii din Ma’alot, un oraș din nordul Israelului, au primit instrucțiuni să rămână în casele lor.

Purtătorul de cuvânt al IDF: În urma raportului inițial, forțele IDF au ucis un număr de militanți care au trecut pe teritoriul israelian de pe teritoriul libanez. Luptătorii continuă să scaneze zona. De asemenea, navele elicoptere atacă acum în spațiu.

Hamas au deschis focul la un post de observare, forțele israeliene aruncând o grenadă spre graniță, după care s-a dezvoltat un schimb de foc. Unii dintre teroriști au fost eliminați.

15.30 – Guvernul american a confirmat că nouă cetățeni ai săi au fost uciși în Israel

Într-o declarație, Casa Albă a spus: „Transmitem cele mai profunde condoleanțe victimelor și familiilor tuturor celor afectați și le dorim celor răniți o recuperare rapidă.

„Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact cu partenerii noștri israelieni, în special cu autoritățile locale.”

15.28 – Miniștrii de externe ai UE vor purta mâine discuții urgente despre situația din Israel și Gaza

Miniștrii de externe ai UE vor purta mâine discuții urgente despre situația din Israel și Gaza, după ce teroriștii Hamas au lansat un atac surpriză devastator, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

„Convoc pentru mâine o reuniune de urgență a miniștrilor de externe ai UE pentru a aborda situația din Israel și din regiune”, scrie Borrell într-o postare pe rețelele de socializare.

15.00 – Negocierile merg în ritm pozitiv

Potrivit interlocutorului agenției, mediatorii qatarilor au purtat conversații telefonice urgente cu reprezentanții Hamas pentru a încerca să negocieze eliberarea femeilor și copiilor israelieni duși de militanții Hamas în Fâșia Gaza în schimbul a 36 de femei și copii palestinieni din enclava ținută în închisorile israeliene.

Negocierile, pe care Qatar le conduce din 7 octombrie în coordonare cu Statele Unite, „progresează pozitiv”, dar nu există semne de descoperire, deoarece ambele părți persistă, a declarat o sursă Reuters.

UPDATE – Ministrul Sănătăţii, Moshe Arbel, a vizitat spitalul Hadassah Ein Kerem în această dimineaţă

Ministrul Sănătăţii, Moshe Arbel, a vizitat spitalul Hadassah Ein Kerem în această dimineaţă, însoţit de directorul general al spitalului, prof. Yoram Weiss. Ministrul a vorbit cu echipa medicală și le-a mulțumit pentru dăruire, precum și cu familiile răniților.

Ministrul a auzit de la echipă despre activitatea intensivă de la Hadassah în sălile de operație, secțiile de terapie intensivă și secțiile de tratare a răniților care sunt evacuați în Hadassah din sud. CEO-ul Hadassah a subliniat chiar că spitalul este pregătit și gata să primească răniți suplimentari, la nevoie.

UPDATE – Armele NATO transferate la Kiev sunt folosite în mod activ în Israel, a spus Medvedev

Medvedev a prezis apariția rachetelor, tancurilor și aeronavelor occidentale destinate Kievului pe piața neagră a armelor mondiale.

UPDATE – Alertele de raid aerian au sunat în nordul Israelului

Alertele de raid aerian au sunat în nordul Israelului, cu rapoarte că rachete au fost interceptate din Liban de către apărarea aeriană a Israelului.

Duminică, gruparea militantă islamistă Hezbollah a lansat rachete și obuze de artilerie în Israel din sudul Libanului „în solidaritate” cu Hamas. Nimeni nu a fost rănit. Israelul a răspuns trăgând în zona din care a fost lansat focul transfrontalier.

UPDATE

Hamas poartă discuții pentru un acord de schimb care include predarea femeilor și copiilor israelieni în schimbul eliberării tuturor prizonierelor palestiniene și copiilor aflați în închisorile de ocupație 

UPDATE – Peskov, despre situația din Orientul Mijlociu:

▪ Conflictul palestino-israelian se dezvoltă pe calea escaladării, existând un risc mare de implicare a forțelor terțe;

▪ Trebuie să găsim căi ale procesului de negociere și să ieșim din regimul unei soluții în forță;

▪ Situația din Gaza ridică îngrijorări serioase – este greu de înțeles ce se întâmplă acolo, iar soarta cetățenilor săi de acolo este importantă pentru Rusia;

▪ Despre rapoartele că Hamas a primit arme de la Kiev: evident, Israelul va studia sursele de aprovizionare cu arme, trebuie să așteptăm

▪ Este prea devreme să vorbim despre relațiile dintre Moscova și Hamas; mai întâi situația trebuie să iasă din stadiul unui război fierbinte

UPDATE – Ministrul Katz: „Am ordonat să întrerup imediat alimentarea cu apă din Israel în Gaza”

Eichner Ministrul Energiei și Infrastructurii Israel Katz i-a ordonat lui Mekorot să întrerupă imediat alimentarea cu apă a Fâșiei Gaza. Katz a spus că curentul și combustibilul au fost întrerupte ieri și a clarificat că decizia nu va fi schimbată până la sfârșitul campaniei. Potrivit acestuia, „ceea ce a fost nu va mai fi”.

UPDATE – Președintele Israelului, Herzog: Ei vor să ne submineze securitatea, nimeni nu poate

Președintele Yitzhak Herzog a vizitat răniții de război la Spitalul Soroka din Be’er Sheva. „Mesajul care iese de aici – nimeni nu ne poate ajuta. Știu că este greu, doare, știrile, avertismentele. Nu există nicio îndoială. Face parte din campanie. Vor să ne sperie. Vor să ne submineze. securitate”, a spus Herzog. „Dar când te întâlnești cu medicii de aici Și doctorii, asistentele, familiile, mamele, soții, copiii – vezi ce este o națiune. O națiune care nu mai este pregătită să o accepte. O națiune care va lupta până când va câștiga. O națiune ai cărei soldați sunt pe front și va eradica inamicul. O națiune care avertizează inamicul de cealaltă parte – nu va merge în nici un fel. Națiunea Israel este în viaţă”.

UPDATE – Al-Qassam arde centrala electrică din Ashkelonul ocupat cu rachete trase din Gaza

UPDATE – Austria suspendă ajutorul acordat palestinienilor, Germania își revizuiește sprijinul

Austria a anunțat luni că își suspendă ajutorul acordat palestinienilor ca răspuns la atacul mortal al grupării islamiste Hamas asupra Israelului, în timp ce Germania pare să facă același lucru, afirmând că în prezent nu se face nicio plată de ajutor.

UPDATE – Un eveniment neobișnuit în Comitetul pentru Drepturile Omului ONU

Un eveniment neobișnuit: discuțiile din Comitetul pentru Drepturile Omului ONU s-au deschis cu un minut de reculegere în memoria victimelor din Israel. Reprezentantul iranian a părăsit sala înainte.

UPDATE – Președinția egipteană: Al-Sisi discută cu șeicul Mohammed bin Zayed despre situația din arena palestiniană

Egiptul poartă contacte intense cu Israelul și Hamas pentru a preveni escaladarea ulterioară și pentru a asigura protecția prizonierilor israelieni. Egiptul este preocupat de prizonierii israelieni.

UPDATE – Declarație emisă de Brigăzile naționale de rezistență (Forțele martirului Omar Al-Qasim)

„Am plâns martiriul comandantului Abu Al-Abd Abu Hilal

Brigăzile Naționale de Rezistență (Forțele martirului Omar Al-Qasim), aripa militară a Frontului Democrat pentru Eliberarea Palestinei, îl deplânge pe comandantul martir: Raafat Harb Hussein Abu Hilal „Abu Al-Abd”.

Liderul proeminent al Brigăzilor Al-Nasser, Salah al-Din, care a fost martirizat ca urmare a unui asasinat laș sionist în zorii zilei de astăzi în tabăra Besheit din orașul Rafah.

În timp ce îl plângem pe liderul martir și pe toți martirii poporului nostru care au fost martirizați în timpul bătăliei eroice de la Potopul Al-Aqsa, ne afirmăm hotărârea și hotărârea de a continua calea luptei, rezistenței și răzbunării sângelui martiri”.

UPDATE – Anunțul purtătorului de cuvânt al Ministerului Transporturilor

Pentru informațiile celor care doresc să se întoarcă în Israel: sute de zboruri decolează și aterizează astăzi în Israel.

În lumina cererii israelienilor de a reveni în Israel din cauza situației de securitate, Ministerul Transporturilor și Autoritatea Aeroporturilor anunță că activitatea de pe Aeroportul Ben Gurion se desfășoară ca de obicei în ciuda situației și conform instrucțiunilor autorităților aviatice. .

Ministrul Transporturilor și Siguranței Rutiere General de brigadă (Ret.) Miri Regev: „Mulțumesc companiilor israeliene și străine pentru mobilizarea pentru efort. Lucrăm non-stop pentru ca niciun israelian să nu rămână în străinătate”.

Companiile aeriene continuă să vină în Israel, exprimându-și încrederea în capacitatea Israelului de a permite operațiuni aeriene sigure pe aeroportul său internațional în orice situație.

În cursul zilei (luni), sunt așteptate să treacă prin aeroport 435 de zboruri de intrare și de plecare, cu 74.500 de pasageri. 222 de zboruri internaționale din următoarele destinații vor ateriza astăzi pe aeroport (listă parțială):

Grecia: 29 de zboruri primite
Turcia: 29 de zboruri primite
Cipru: 25 de zboruri primite
Italia: 13 zboruri primite
SUA: 11 zboruri de intrare
Emiratele Arabe Unite: 11 zboruri de intrare
Spania: 10 zboruri de intrare
Germania: 9 zboruri primite
Franța: 8 zboruri de intrare
Regatul Unit: 6 zboruri de intrare.

UPDATE – O piață întreagă a fost distrusă

O piață întreagă a fost distrusă. Scene de distrugere ca urmare a bombardamentului asupra Moscheei Ahmed Yassin din tabăra Al-Shati.

UPDATE – 4 prizonieri israelieni au fost uciși

Purtătorul de cuvânt al aripii militare a organizației teroriste Hamas susține acum că 4 prizonieri israelieni au fost uciși în atacurile forțelor aeriene din Fâșia Gaza.

UPDATE – Ministerul Sănătății din România este solidar cu Statul Israel

Ministerul Sănătății din România este solidar cu Statul Israel și oferă sprijin victimelor atacurilor Imediat după atacurile din Israel, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a luat legătura cu ambasadorul Israelului în România, dl. Azar Reuven pentru a-și exprima solidaritatea și pentru a oferi sprijin în aceste momente critice.

De-a lungul timpului, România și Israel au avut o relație durabilă în ceea ce privește cooperarea în domeniul medical și suntem convinși că prin solidaritate vom depăși aceste momente dificile. Ministerul Sănătății, împreună cu Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă mobilizează profesioniștii din sănătate care doresc să facă parte din echipe medicale disponibile pentru deplasarea în zonele afectate, în funcție de eventuale solicitări ale părții israeliene.

Totodată, a fost organizată o campanie de donare de sânge pentru victimele atacurilor care au nevoie de transfuzii. Mai multe informații despre înscrierea medicilor și asistenților medicali ca voluntari pentru echipele necesare acordării de asistență medicală și despre locațiile pentru donarea de sânge destinat victimelor atacurilor se găsesc pe pagina web: www.ms.ro

UPDATE – Atacuri în Ashkelon

4 răniți în urma căderii din Ashkelon au fost evacuați la Centrul Medical Barzilai: 1 în stare critică, 1 în stare gravă și 2 în stare minoră.

UPDATE – Au fost raportate lovituri de rachete și pagube în apropierea Aeroportului Internațional Ben Gurion din Israel, în urma unui tir de rachete din Gaza

UPDATE – Israelul este supus unui ”baraj uriaș” de rachete

Se pare că un alt ”baraj de rachete ”a început în Israel, deoarece se pare că tot mai multe rachete își croiesc drum spre orașe. Serviciile de urgență israeliene au declarat că un „baraj uriaș de rachete” a început în centrul Israelului.

Deocamdată nu este clar de unde au fost lansate rachetele, deși presa israeliană speculează că ar proveni din Fâșia Gaza.

„Ca răspuns la recentele sirene de alertă roșie declanșate pe întreg teritoriul Israelului, echipele Magen David Adom au fost trimise la locurile raportate ca fiind afectate”, se arată într-un comunicat.

UPDATE – Israelul afirmă că nu a avut loc niciun impact efectiv de rachetă pe Aeroportul Ben Gurion, doar a generat panică

UPDATE – Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant spune că a ordonat blocarea totală a Fâșiei Gaza

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant spune că a ordonat blocarea totală a Fâșiei Gaza: „Fără electricitate, fără alimente, fără combustibil”.

Israelul controlează spațiul aerian deasupra Gazei și a țărmului său și restricționează cine și ce mărfuri sunt permise să intre și să iasă prin punctele sale de trecere a frontierei. În mod similar, Egiptul controlează cine trece și iese din granița sa cu Gaza.

UPDATE – Rachetele de rezistență palestiniene au lovit direct aeroportul din Lod în ultima lovitură cu rachete

UPDATE – Sunak: Întâlnire COBRA de răspuns de urgență privind Israelul, astăzi

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că va prezida o reuniune COBRA de răspuns de urgență privind Israelul în cursul zilei de astăzi.

Marea Britanie a fost alături de Israel de la începutul incursiunii Hamas de sâmbătă, iar prim-ministrul, ministrul de externe James Cleverly și ministrul de interne Suella Braverman s-au numărat printre cei care și-au împărtășit sprijinul.

„Avem deja o relație de foarte lungă durată cu Israelul, suntem unul dintre cei mai puternici aliați ai săi”, a declarat el reporterilor din Nottinghamshire.

„Am furnizat în trecut tipurile de echipamente pe care le-au folosit pentru a se apăra în ultimele două zile și, așa cum i-am spus premierului (Benjamin Netanyahu), vom continua să le oferim – fie că este vorba de sprijin diplomatic, de informații sau de securitate – în funcție de nevoile lor”, a adăugat el.

„Prezidez o [reuniune] COBRA [reuniune] cu colegii mei miniștri în această după-amiază, când vom continua să discutăm situația, dar suntem în dialog strâns cu omologii noștri israelieni.”

UPDATE – Călătorii de pe aeroportul Ben Gurion au fost rugați să se întindă pe pământ când au auzit sirenele

UPDATE – Hamas își asumă responsabilitatea pentru împușcăturile din Ierusalim

https://cdn.jwplayer.com/manifests/ifVZbC27.m3u8

UPDATE -Imagini din Gaza după atacurile de peste noapte

UPDATE – Kremlinul se declară extrem de îngrijorat” de conflictul cu Israelul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este extrem de îngrijorată” de situația din Israel.

El a adăugat că evenimentele de acolo reprezintă un „mare pericol” pentru întreaga regiune și că situația ar putea escalada cu ușurință. Ambasada Rusiei nu are informații cu privire la câți cetățeni ruși din Israel ar fi putut fi răniți sau uciși acolo după incursiunea Hamas.

Întrebat dacă evenimentele din Israel ar putea afecta operațiunile Rusiei în Ucraina, dl Peskov a declarat că sunt două lucruri complet diferite”.

UPDATE – 300.000 de rezerviști chemați de Israel în cea mai mare recrutare din istorie, arată rapoartele

Televiziunea israeliană anunță că aproximativ 300.000 de rezerviști au fost chemați la arme, în ceea ce ar reprezenta cel mai mare proiect de acest fel din istoria țării.
Canalele de televiziune au citat armata israeliană ca fiind cea care a furnizat cifrele, care nu sunt verificate.

UPDATE – Atacurile aeriene israeliene au lovit o școală a Națiunilor Unite din Gaza.

Ministerul palestinian al Afacerilor Externe afirmă că lovituri aeriene israeliene au lovit o școală a Națiunilor Unite din Gaza.

Școala adăpostea sute de civili, inclusiv copii și bătrâni, a precizat ministerul, calificând atacul drept „brutal”. ONU a confirmat atacul, spunând că școala a fost „grav avariată”. Nimeni nu a fost ucis, a adăugat aceasta.

UPDATE – Un nou val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza

Israelul afirmă că desfășoară un nou val de atacuri aeriene în Fâșia Gaza. Sursa: Times of Israel

Hamas lansează rachete din Gaza, iar Iron Dome încearcă să le facă față. Sursa: Al Jazeera.

UPDATE – Țările se grăbesc să-și evacueze cetățenii

În timp ce luptele continuă în Gaza și în Israel, țările încearcă să își scoată cetățenii de acolo. Un avion de la Tel Aviv către Serbia a aterizat astăzi, iar ambasada Serbiei spune că este programat un alt zbor

Ministrul român al afacerilor externe a declarat că aproximativ 800 de persoane au fost aduse acasă din Israel, iar altele urmează să vină. Guvernul Thailandei a declarat că pregătește echipe și avioane de urgență pentru salvarea cetățenilor din Israel.

Zborurile din Kazahstan sunt, de asemenea, pregătite, potrivit ministerului său de externe. În această dimineață, Polonia a confirmat că primul avion a aterizat înapoi în țară din Israel cu civili la bord.

UPDATE – Noi imagini cu israelienii pregătindu-se pentru lupta împotriva Hamas

UPDATE – Israelul afirmă că a restabilit controlul asupra comunităților din apropierea Gaza

Israelul afirmă că a restabilit controlul asupra comunităților din apropierea Gaza, unii militanți Hamas se află încă pe teritoriul israelian Armata israeliană afirmă că a restabilit controlul asupra comunităților sale de la periferia Gaza.

Rapoartele din această dimineață au indicat că nu mai puțin de opt zone erau încă disputate între Forțele de Apărare Israeliene (FDI) și militanții Hamas. Cu toate acestea, armata a recunoscut că unii bărbați înarmați Hamas se aflau încă pe teritoriul israelian. Un purtător de cuvânt a adăugat că nu au existat lupte în nord, dar a precizat că trupele staționate acolo sunt „pregătite pentru orice scenariu”.

UPDATE – Qatar încearcă să conducă un acord rapid de schimb de prizonieri între Israel și Hamas

Agenția chineză de știri Xinhua a relatat că Qatar încearcă să conducă un acord rapid de schimb de prizonieri între Israel și Hamas.

O sursă Hamas a declarat agenției de presă că propunerea Qatarului implică eliberarea femeilor deținute de Hamas în schimbul eliberării prizonierilor Hamas de sex feminin deținuți în Israel. Potrivit raportului, SUA sprijină inițiativa, iar Hamas și-a exprimat acordul de principiu cu condiția ca toate femeile palestiniene deținute în Israel să fie eliberate.

UPDATE – Iranul a solicitat o reuniune de urgență a Organizației Cooperării Islamice

Iranul a solicitat o reuniune de urgență a Organizației Cooperării Islamice, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, potrivit Reuters.

UPDATE

Voluntarii care căutau cadavre la locul festivalului de muzică Supernova – unde cel puțin 260 de persoane au fost ucise sâmbătă – au fost nevoiți să își suspende căutările deoarece sunt „sub focul” militanților.

Yossi Landau, un comandant al grupului de voluntari Zaka, a declarat că echipa sa de 25 de persoane a recuperat până acum 162 de cadavre de la locul festivalului, dar nu a putut ajunge mai departe”. Lucrăm sub focul focului, așa că a trebuit să evacuăm acel loc”, a declarat Landau pentru emisiunea Today de la BBC.

UPDATE – Ungaria a evacuat 215 persoane din Israel

Ungaria a evacuat 215 persoane din Israel pe calea aerului cu două avioane în cursul nopții și acestea au aterizat în siguranță la Budapesta, a anunțat luni dimineață ministrul de externe, Péter Szijjártó, într-o postare online.

Szijjártó a mulțumit Israelului, Ciprului, Greciei, Turciei, Bulgariei și României pentru că au acordat rapid permisiuni pentru zbor.

UPDATE – Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, se află la Muscat

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, se află la Muscat pentru o reuniune planificată în prealabil cu Consiliul de Cooperare al Golfului, unde se așteaptă să fie abordată situația din Israel și din Gaza.

Voi avea ocazia să discut cu partenerii noștri regionali despre provocările noastre comune și despre necesitatea de a lucra împreună pentru a gestiona crizele regionale și internaționale și de a ne aprofunda cooperarea”, a declarat Borrell.

UPDATE – Acest lucru ar putea fi un 9/11 și și un Pearl Harbor împachetat într-unul singur”

În ultimele ore, doi membri de rang înalt ai armatei israeliene au comparat atacurile de sâmbătă din Gaza cu atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA.

Acesta este 11 septembrie al nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt, maiorul Nir Dinar. Ne-au prins”.

Locotenent-colonelul Jonathan Conricus a comparat, de asemenea, atacurile din Hamas cu atacurile majore din America.

Acest lucru ar putea fi un 9/11 și și un Pearl Harbor împachetat într-unul singur”, a spus el. Este, de departe, cea mai rea zi din istoria Israelului. Niciodată nu au mai fost uciși atât de mulți israelieni de un singur lucru, cu atât mai puțin de o activitate inamică într-o singură zi”.

UPDATE – Bilanțul victimelor în Gaza

Bilanțul victimelor din Gaza a crescut la 436 de morți, dintre care 91 de copii și 61 de femei, potrivit oficialilor palestinieni din domeniul sănătății, și 2.271 de răniți.

UPDATE

În cadrul briefingului de dimineață, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat că o familie israeliană este încă ținută ostatică de militanți în Kfar Aza, în apropiere de Gaza.

Duminică, guvernul israelian a declarat că peste 100 de israelieni au fost „răpiți” – se crede că majoritatea au fost duși în Gaza.

Când a fost întrebat despre numărul de ostatici din Gaza, purtătorul de cuvânt al IDF a spus: „Aș spune că sunt câteva zeci”.

UPDATE – Președintele El Salvador condamnă Hamas după atacul său asupra Israelului

Președintele El Salvador, Nayib Bukele, care are ascendență palestiniană, condamnă Hamas după atacul său asupra Israelului.

„Cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla poporului palestinian este ca Hamas să dispară complet. Acele fiare sălbatice nu îi reprezintă pe Hamas”, spune Bukele pe rețeaua de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter.

„Oricine susține cauza palestiniană ar face o mare greșeală să fie de partea acelor criminali.”
El compară, de asemenea, Hamas cu banda MS-13, care a terorizat El Salvador de ani de zile.

UPDATE

Ministerul Sănătății spune că până în această dimineață, 2.382 de persoane au fost tratate în spitale din Israel pentru rănile suferite în timpul războiului. Douăzeci și doi dintre ei sunt în stare critică, iar 345 sunt grav răniți. Potrivit ultimelor estimări, peste 700 de israelieni au fost uciși.

UPDATE – Thailanda confirmă că 12 cetățeni au fost uciși în violențele din Israel

Doisprezece cetățeni thailandezi au fost uciși și alți 11 răpiți în timpul conflictului din Israel, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Thailandei.

De asemenea, opt thailandezi au fost răniți în țară de la izbucnirea violențelor sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt într-o conferință de presă, adăugând că numele victimelor nu vor fi comunicate presei până când familiile lor nu vor fi anunțate.

Peste 1.000 de muncitori thailandezi au cerut ajutor pentru a fi evacuați, a mai spus purtătorul de cuvânt. În Israel se află aproximativ 30.000 de lucrători thailandezi, potrivit ministerului de externe.

Forțele aeriene regale thailandeze sunt în așteptare pentru a evacua cetățenii thailandezi din Israel, a declarat premierul Srettha Thavisin.

UPDATE – Forțele aeriene ale Israelului au efectuat peste 500 de lovituri aeriene în cursul nopții

Forțele aeriene ale Israelului au efectuat peste 500 de lovituri aeriene în cursul nopții. Peste noapte, avioanele de luptă și elicopterele, avioanele și artileria IAF au lovit peste 500 de ținte teroriste ale Hamas și Jihadului Islamic în Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat.

Acesta a precizat că a lovit șapte centre de comandă ale Hamas și o bază a Jihadului Islamic. A lovit, de asemenea, numeroase clădiri cu mai multe etaje, una dintre ele, reședința lui Ruhi Mashtaa, secretar al Hamas și parte a grupului de decizie al organizației, conținea un centru de comandă al terorii Hamas, de unde a ajutat la dirijarea infiltrărilor în Israel.”

UPDATE – Copiii vor suporta un impact disproporționat și de lungă durată din cauza intensificării conflictului din Israel și Gaza, afirmă Salvați Copiii

Organizația Salvați Copiii a avertizat că în acest caz, copiii vor suporta un impact disproporționat și de lungă durată din cauza intensificării conflictului din Israel și Gaza.

Cel puțin 700 de israelieni și 413 palestinieni au fost uciși începând de sâmbătă, inclusiv cel puțin 78 de copii din Gaza. Numărul copiilor uciși în Israel nu a fost confirmat până în prezent. Pe măsură ce violențele continuă, sursele oficiale se străduiesc să țină pasul cu numărul victimelor, care se așteaptă să continue să crească pe măsură ce operațiunile militare continuă.

În Gaza, raidurile aeriene au distrus casele copiilor și ale familiilor, în timp ce cel puțin trei școli și un spital au fost, de asemenea, avariate. Un centru medical din Israel ar fi fost, de asemenea, lovit de tiruri de rachete. Toate școlile din Israel și din Gaza sunt închise, ceea ce perturbă accesul copiilor la educația esențială – o victimă obișnuită a escaladărilor repetate, în special în Gaza.

UPDATE – O femeie chinezo-israeliană a fost răpită la festivalul de muzică Supernova

O femeie chinezo-israeliană s-a aflat printre persoanele răpite de militanții Hamas la festivalul de muzică Supernova, a anunțat ambasada Chinei în Israel pe contul oficial de socializare Weibo. Ea a fost târâtă cu forța din Israel în Gaza”, a adăugat aceasta.

Noa s-a născut la Beijing. Ea este fiica, sora și prietena noastră”. Salvatorii spun că au recuperat 260 de cadavre de la locul unde a avut loc festivalul de muzică din deșertul Negev, nu departe de Fâșia Gaza.

UPDATE – Armata israeliană a adăugat că a atacat peste 1.000 de ținte în Gaza

Forțele israeliene continuă să lupte împotriva atacatorilor Hamas în șapte-opt locații din sudul Israelului, în apropiere de Fâșia Gaza, au declarat Forțele de Apărare ale Israelului într-un briefing în această dimineață.

Printre acestea se numără Be’eri, o comunitate agrară, care a fost infiltrată de luptătorii Hamas în cursul nopții. Mulți dintre militanți au fost uciși, dar alții încă se ascund în casele din kibbutz, a precizat IDF.

Armata israeliană a adăugat că a atacat peste 1.000 de ținte în Gaza. „Scopul acestei operațiuni este ceva complet diferit… Este nevoie de mai mult timp decât ne așteptam pentru a readuce lucrurile la o poziție defensivă, de securitate”, a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei ședințe cu jurnaliștii.

UPDATE – Polonia a început să-și evacueze cetățenii din Israel

Polonia a început să-și evacueze cetățenii din Israel, primul avion cu aproximativ 120 de persoane aterizând la Varșovia luni dimineața devreme.

„Primele persoane evacuate din Israel sunt deja în Polonia. Aș dori să le mulțumesc soldaților [noștri] pentru desfășurarea eficientă a operațiunii. Sunteți cei mai buni”, a scris pe Twitter ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Alte două avioane sunt așteptate să sosească mai târziu în cursul zilei.

Duminică, Blaszczak a declarat că aproximativ 200 de turiști polonezi, inclusiv copii aflați într-o excursie școlară, așteptau să părăsească Israelul. Cel puțin 200 de soldați polonezi asistă la operațiune.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Israelul a răspuns la atacul surpriză al Hamas cu o serie de lovituri aeriene în Gaza. Peste 123.000 de palestinieni au fost strămutați în Gaza, iar aproape 74.000 au căutat adăpost în școli, a anunțat ONU într-un comunicat duminică seară. În Fâșia Gaza locuiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane și are una dintre cele mai mari densități ale populației din lume.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății spun că peste 400 de persoane au fost ucise și peste 2.000 au fost rănite.

Casa Albă afirmă că mai mulți americani au fost uciși în Israel, deși nu a fost precizat un număr anume.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că guvernul american monitorizează îndeaproape situația și păstrează contactul cu autoritățile locale din Israel. Singura centrală electrică din Gaza, în prezent singura sursă de energie electrică din enclavă, ar putea rămâne fără combustibil în câteva zile, a anunțat duminică seară ONU într-un comunicat.

O pană totală de curent ar putea pune în pericol multe vieți – în Fâșia Gaza trăiesc aproximativ 2,3 milioane de persoane. Israelul a întrerupt duminică toate livrările de electricitate către Gaza, în urma unui ordin al biroului premierului, scrie BBC

Citește și:

.