• Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari.
  • Transferul are loc în contextul în care mai multe ţări au cerut încetarea focului în Gaza.
  • Armele sunt produse de Rafael USA, filiala americană a unuia dintre cei mai importanţi producători de arme din Israel.

UPDATE 23.00 – Președintele Israelului i-a mulțumit vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, pentru apelul telefonic în care și-a exprimat marți „sincerele condoleanțe” poporului israelian

Președintele Israelului, Isaac Herzog, i-a mulțumit vicepreședintelui SUA, Kamala Harris, pentru apelul telefonic în care și-a exprimat marți „sincerele condoleanțe” poporului israelian.

Israelul „apreciază profund” sprijinul „ferm” al administrației Biden și dreptul său la autoapărare, a postat Herzog pe rețelele de socializare.

El a reiterat că principalul obiectiv al Israelului este eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor deținuți de Hamas.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

UPDATE 22.00 – Un convoi umanitar care transporta provizii medicale vitale a fost atacat marți în orașul Gaza

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că un convoi umanitar care transporta provizii medicale vitale a fost atacat marți în orașul Gaza, relatează Agenția France-Presse.

Convoiul format din cinci camioane și două vehicule ale Crucii Roșii transporta provizii pentru unitățile sanitare, inclusiv pentru spitalul Al-Quds, când a fost lovit, se arată într-un comunicat al CICR, adăugând că două camioane au fost avariate, iar un șofer a fost rănit ușor. CICR nu a precizat cine a tras asupra convoiului său și nici din ce direcție a venit focul.

UPDATE 21.30 – SUA afirmă că se opune reocupării Gaza de către Israel

Statele Unite se opun unei noi reocupări pe termen lung a Fâșiei Gaza de către Israel, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul unei conferințe de presă zilnice, Vedant Patel a declarat reporterilor că SUA nu sprijină nicio relocalizare forțată a palestinienilor în afara Fâșiei Gaza. „Punctul nostru de vedere este că palestinienii trebuie să se afle în fruntea acestor decizii, iar Gaza este pământ palestinian și va rămâne pământ palestinian”, a spus el.

UPDATE 21.00 – SUA afirmă că 400 dintre cetățenii americani și rudele au părăsit Gaza

SUA afirmă că a ajutat 400 dintre cetățenii și rezidenții săi și rudele acestora să părăsească Gaza prin punctul de trecere Rafah, în sudul țării, spre Egipt.

„Am ajutat peste 400 de cetățeni americani, rezidenți permanenți legali și alte persoane eligibile să părăsească Gaza”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel.

Această cifră reprezintă o actualizare față de cele 300 de persoane menționate la sfârșitul săptămânii – nu este clar câți alți americani așteaptă încă să plece.

UPDATE 20.30 – Netanyahu le cere locuitorilor din Gaza să se mute în sud pentru că Israelul nu se va opr

Netanyahu spune că este în „contact continuu” cu Joe Biden și că Israelul apreciază sprijinul din partea acestuia și a SUA. Liderul israelian spune că aduce lideri din întreaga lume pentru a le arăta „oroarea ororilor comise de Hamas”.

Netanyahu spune că Hezbollah „începe să ia parte la acest război”, avertizând că, dacă va face acest lucru,„va face greșeala vieții sale”.

Premierul israelian spune că nu va accepta o realitate în care Hamas și Hezbollah din Liban vor „răni cetățenii noștri” în nordul Israelului și promite să „riposteze cu foc”.

UPDATE 20.00 – Armata israeliană susține că forțele „luptă în inima orașului Gaza”

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că Forțele de Apărare Israeliene (IDF) luptă în inima orașului Gaza și „întăresc puterea de sufocare” în jurul orașului.

Într-o declarație televizată de marți, Gallant a descris Fâșia Gaza drept „cea mai mare bază teroristă pe care omenirea a construit-o vreodată” și a spus că forțele terestre ale IDF au luat cu asalt fortărețele terorii din Gaza „din toate direcțiile, în perfectă coordonare cu forțele maritime și aeriene”. Times of Israel a raportat.

UPDATE 18.00 – Nivelul de moarte și suferință este „greu de înțeles”, spune OMS

„Nivelul de moarte și suferință” în războiul dintre Israel și Gaza este „greu de înțeles”, a declarat Organizația Mondială a Sănătății.

Vorbind la Geneva, purtătorul de cuvânt al organizației, Christian Lindmeier, a declarat că au avut loc mai mult de 100 de lovituri asupra unităților sanitare de la începutul conflictului,

El a menționat numărul de morți de peste 1.400 în Israel și a spus că cifra de peste 10.000 de persoane ucise în Gaza reprezintă „o jumătate de procent din populație”.

UPDATE 17.00

Ministrul de externe al Thailandei spune că oficialii pe care i-a întâlnit în Qatar și Egipt au indicat că răpiții thailandezi deținuți de Hamas „vor fi următorii care vor fi eliberați pentru că nu au nimic de-a face cu războiul”.

El a adăugat că oficialii din Qatar și Egipt i-au spus că thailandezii din Gaza sunt deținuți de 2-3 grupuri separate și că unele dintre ele sunt deținute de alte organizații teroriste decât Hamas.

UPDATE 16.00 – IDF a deschis din nou un coridor de evacuare pentru ca civilii din nordul Gazei să se deplaseze spre sud

IDF a deschis din nou un coridor de evacuare pentru ca civilii din nordul Gazei să se deplaseze spre sud.

UPDATE 15.00 – Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că peste 10.300 au fost uciși în Gaza

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, spune că 10.328 de persoane au fost ucise – inclusiv peste 4.100 de copii – pe teritoriu de când Israelul și-a lansat campania de represalii.

Este o adăugare de peste 300 de persoane la bilanțul de ieri. Unii politicieni au pus sub semnul întrebării acuratețea cifrelor Ministerului Sănătății din Gaza, dar Organizația Mondială a Sănătății spune că consideră că cifrele sunt de încredere. Israelul a început să atace Gaza după ce Hamas a ucis peste 1.400 de persoane.

UPDATE 14.30 – Peste 260 de cetățeni români au solicitat evacuarea din Gaza

Patru persoane cu cetățenie română sunt ținute ostatice în Gaza. 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora sunt evacuați astăzi din Fâșia Gaza, conform Ministerului român de Externe. Aceştia vor fi aduşi în ţară de la Cairo, prin intermediul unei curse aeriene speciale.

UPDATE 14.00 – 33 de camioane trec pe zi în Gaza

O medie de 33 de camioane pe zi trec prin punctul de trecere Rafah pentru a intra în Gaza, potrivit Semilunii Roșii Palestiniene.

În total, 569 de camioane au intrat în Gaza din 21 octombrie, inclusiv 93 luni, a raportat grupul.

UPDATE 12.00 – Nordul Fâșiei Gaza se confruntă cu o penurie severă pe măsură ce se termină făina și combustibilul

Luptele continuă pe opt fronturi principale din nordul Fâșiei Gaza – cele mai violente în nord-vest și sud-vest – unde trupele israeliene controlează autostrada care duce spre orașul Gaza și drumul de coastă paralel.

Operațiunea terestră coincide cu lovituri aeriene intense în apropierea taberei de refugiați Beach și în apropierea spitalului Al-Shifa și a spitalului Al-Quds din cartierul Tal Al-Hawa, în sud-vestul Gaza.

Situația umanitară din nordul Gaza este gravă, majoritatea brutăriilor mari închizându-și porțile din cauza lipsei de făină și de combustibil.

UPDATE ORA 08.00 – SUA plănuiește să transfere Israelului echipamente pentru bombe cu precizie în valore de 320 mil.$

Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari, în contextul în care Israelul continuă să bombardeze aerian Gaza ca parte a războiului împotriva Hamas, relatează CNN.

Vânzarea către Israel a ansamblurilor de bombe glisante Spice Family Gliding Bomb Assemblies – un tip de kit de bombe de precizie care poate transforma bombele neghidate în muniţii ghidate prin GPS – a fost aprobată de comisiile relevante din Congresul SUA în urmă cu câteva luni, înainte ca Hamas să atace Israelul la 7 octombrie şi să declanşeze războiul, a declarat una dintre surse pentru CNN.

UPDATE ORA 03.00 – Lovituri aeriene israeliene au lovit în apropierea spitalului Al-Quds din Gaza

Lovituri aeriene israeliene au lovit luni seară în apropierea spitalului Al-Quds din orașul Gaza, potrivit unui comunicat al Societății Semilunii Roșii Palestiniene.

UPDATE ORA 02:00 – SUA trimite Israelului echipamente pentru bombe în valoare 320 de milioane de dolari

Statele Unite plănuiesc să transfere Israelului echipamente pentru bombe ghidate cu precizie în valoare de 320 de milioane de dolari.

UPDATE ORA 01:00 – Spitalul Central din Gaza înregistrează 100 de decese într-o singură zi

Într-o zi de bombardamente israeliene intense, lucrătorii de la spitalul martirilor Al-Aqsa din centrul Gaza au înregistrat peste 100 de decese într-o singură zi, potrivit biroului de presă al instituției.

Știre inițială

Joe Biden și Benjamin Netanyahu au discutat despre potențialul de „pauze tactice” în lupte, anunță Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt John Kirby a declarat că SUA și Israelul vor continua să mențină legătura cu privire la potențialele pauze din motive umanitare și la posibilele eliberări de ostatici.

Liderii înșiși vor continua discuțiile în zilele următoare, a spus el. „Vă puteți aștepta că vom continua să pledăm pentru pauze temporare și localizate în lupte”, a spus Kirby.

„Ne considerăm la începutul acestei conversații, nu la sfârșitul acesteia”. Administrația Biden susține că o încetare generală a focului nu ar fi un pas adecvat.


Pentagonul a spus că au fost „mii” de victime în Gaza, dar nu a precizat câte. Anterior, Joe Biden a pus la îndoială cifrele furnizate de ministerul sănătății condus de Hamas din Gaza, dar agențiile umanitare internaționale le consideră în general exacte.

Anterior, ministerul a declarat că numărul persoanelor ucise pe teritoriu de la începutul conflictului a crescut la 10.022. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder a declarat astăzi: „În ceea ce privește victimele civile din Gaza… știm că cifrele sunt de mii”.

Citește și: