• Qatarul a anunțat detaliile cheie ale pauzei planificate a luptelor și a eliberării ostaticilor israelieni deținuți de Hamas în Gaza.
  • Un oficial a declarat că încetarea temporară a focului va începe vineri la ora locală 07:00 și că primul grup de 13 ostatici va fi eliberat la ora 16:00.
  • Directorul spitalului al-Shifa din nordul Fâșiei Gaza a fost reținut de autoritățile israeliene pentru a fi interogat.

22.00 – 39 de deținuți palestinieni au fost eliberați de către Israel

În total, 39 de deținuți palestinieni au fost eliberați de către Israel, iar în Cisiordania au fost sărbătoriți, oamenii întâmpinându-i acasă.

Cele 24 de femei și 15 adolescenți au fost eliberați prin punctul de control Beitunia, în apropiere de Ramallah.

Ei au fost întâmpinați de o mulțime de oameni care fluturau steaguri, iar deasupra lor se pot vedea focuri de artificii.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

21.00 – Joe Biden: Nu ne vom opri

Biden spune că a insistat în mod constant pentru o pauză în lupte – atât pentru a permite intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, cât și pentru eliberarea ostaticilor.

„Din momentul în care Hamas i-a răpit pe acești oameni, eu, împreună cu echipa mea, am lucrat non-stop pentru a asigura eliberarea lor. Am vorbit în repetate rânduri cu emirul Qatarului, cu președintele egiptean al-Sissi și cu prim-ministrul israelian Netanyahu, pentru a contribui la asigurarea acestui acord”, a declarat el.

20.00 – Autobuze care transportă deținuți palestinieni sosesc la punctul de control de la Beitunia

Autobuze care transportă femei și copii palestinieni care au fost închiși de Israel au fost văzute sosind la punctul de control Beitunia, după eliberarea lor din închisoarea Ofer, ca parte a acordului privind ostaticii.

19.00 – Biroul premierului israelian face publice numele ostaticilor eliberați

Biroul prim-ministrului israelian a emis o declarație pentru a confirma numele ostaticilor care au fost eliberați de Hamas. În declarație se spune: „Guvernul israelian îi îmbrățișează pe cetățenii noștri care se întorc acasă”.

„Guvernul israelian se angajează să asigure întoarcerea tuturor celor răpiți și a persoanelor dispărute. Cetățenii noștri au fost supuși unui examen medical inițial, iar familiile lor au fost informate de către oficialii desemnați că s-au întors. În plus, 11 cetățeni străini au fost eliberați.”

Aceasta este lista cetățenilor israelieni:

  • Familia Asher: Doron Katz Asher (34 de ani), Raz Asher (patru ani) și Aviv Asher (doi ani).
  • Familia Aloni: Daniele Aloni (45 de ani) și Emilia Aloni (șase ani)
  • Familia Monder: Ruth Munder (78 de ani), Keren Munder (54 de ani) și Ohad Munder (nouă ani).
  • Adina Moshe (72 de ani) – Hanna Katzir (76 de ani) – Margalit Mozes (77 de ani) – Channah Peri (79 de ani) – Yafa Adar (85 de ani)

18.00 – Crucea Roșie confirmă că a început operațiunea de transfer a ostaticilor

Crucea Roșie a confirmat că a început o operațiune de „reîntregire a ostaticilor și a deținuților cu familiile lor”.

Organizația nu a confirmat deocamdată câți ostatici a recuperat, dar descrie activitatea ca fiind o operațiune de „mai multe zile” care va include livrarea de ajutor umanitar în Gaza.

Așteptăm o nouă declarație din partea CICR, cu mai multe detalii despre numărul de ostatici, în cursul zilei de astăzi.

Agenția de știri AFP citează o sursă de securitate israeliană care a declarat că 13 ostatici israelieni au fost predați forțelor israeliene.

17.00 – Premierul spaniol este dispus să recunoască statul palestinian

Președintele guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a lansat posibilitatea Spaniei să recunoască unilateral Palestina dacă alți parteneri europeni nu susțin recunoașterea coordonată.

De la Rafah, singura trecere deschisă a frontierei cu fâșia Gaza, premierul spaniol a spus că „a venit timpul pentru comunitatea internațională și mai ales UE să ia o decizie privind recunoașterea statului palestinian”.

„Ar merita și ar fi important pentru noi să o facem împreună”, a spus el. „Dacă nu se întâmplă acest lucru, desigur că Spania va lua propriile decizii”, a spus el. Sánchez, care pe tot parcursul turneului său în Israel a fost însoțit de premierul belgian, Alexander Croo, a cerut încă o dată ca armistițiul convenit de Israel și Hamas să devină permanent.

Reacțiile de pe platforma X nu au întârziat să apară și mulți îi acuză pe oficialii europeni că profită de eliberarea ostatecilor ca să câștige atenția internațională.

16:00 – Ministrul Apărării afirmă că Israelul „nu se va opri”

Yoav Gallant a repetat poziția guvernului israelian, potrivit căreia armistițiul de patru zile este doar o „scurtă pauză”, după care Israelul își va relua operațiunile cu „putere militară deplină”.

„Nu ne vom opri până când nu ne vom atinge obiectivele: distrugerea Hamas și aducerea acasă în Israel a ostaticilor din Gaza – sunt 240 de ostatici și este ceva ce nu putem accepta și nu putem tolera”, i-a spus ministrul apărării omologului său italian aflat în vizită la Tel Aviv, potrivit biroului său.

10:00 – Acordul de încetare temporară a focului a intrat în vigoare

Acordul de încetare temporară a focului și schimbul de ostatici contra deținuți, dintre Hamas și Israel, a intrat astăzi în vigoare, începând cu ora 7.00, potrivit oficialilor din Qatar. În urma acestei înțelegeri, în patru zile fără lupte, Hamas va elibera 50 de ostatici, copii şi femei, răpiţi pe 7 octombrie, pentru 150 de palestinieni deţinuţi în Israel, femei şi tineri.

09:00 – Un comandant al Forţelor Navale ale Hamas a fost ucis, susţine Israelul

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au afirmat că un comandant al Forţelor Navale ale Hamas a fost ucis, joi, într-un atac aerian la Khan Younis, cel mai mare oraş din sudul Gazei, potrivit CNN.

”Amar Abu Jalalah era un ofiţer de rang înalt din Forţele Navale ale Hamas şi era implicat în orchestrarea mai multor atacuri teroriste pe mare, care au fost respinse de IDF”, se arată în declaraţia IDF.

Un alt membru al Forţelor Navale ale Hamas a fost, de asemenea, ucis în cadrul atacului, afirmă armata.

Cu puţin timp înainte de începerea armistiţiului, armata israeliană a demolat un tunel Hamas descoperit sub spitalul Al-Shifa din oraşul Gaza şi a finalizat desfăşurarea sa pe liniile de încetare a focului, relatează The Times of Israel.

Divizia 36 şi geniştii din unitatea de elită Yahalom au distrus tunelul de sub Al-Shifa, precum şi alte intrări din zonă, se arată într-un comunicat.

O înregistrare video publicată de FDI arată cum este distrus tunelul de la Shifa, precum şi alte câteva lovituri recente în Gaza.

Armistițiul temporar dintre Israel și Hamas a intrat în vigoare vineri dimineața, la ora 7, pentru o perioadă de 4 zile, transmite BBC.

Încetarea focului a fost precedată de explozii ocazionale, care au continuat timp de aproximativ 15 minute după această oră.

02:00 – Peste 14.800 de oameni au fost uciși în Gaza

Numărul persoanelor ucise în Gaza în urma raidurilor israeliene este acum de 14.854, inclusiv 5.850 de copii, potrivit informațiilor furnizate de Hamas.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), care colectează și auditează date din teritoriile palestiniene ocupate, a continuat să citeze cifrele provenite din Gaza.

01:00 – Medicii speră că armistițiul va ajuta la facilitarea unei evacuari adecvate

Unul dintre puținii membri ai personalului medical aflat încă la Spitalul Al-Shifa a declarat pentru CNN că raidurile aeriene îngreunează evacuarea personalului și a pacienților.

„Este o situație cu adevărat oribilă. În prezent suntem în jur de 200 de pacienți, poate 250 de membri ai spitalului și rude ale pacienților”, a declarat Dr. Ahmed Mokhallalati.

00:00 – Armata israeliană lichidează un comandant Hamas

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că l-a ucis pe comandantul forțelor navale ale Hamas, Amar Abu Jalalah, într-un raid aerian în Khan Younis.

Aceasta a precizat că un alt membru al unității navale a fost, de asemenea, ucis în atac, scrie BBC. Khan Younis este un oraș din sudul Fâșiei Gaza, în care sute de mii de civili strămutați au fugit din nord la instrucțiunile Israelului.

Cu câteva zile în urmă, Israelul a distribuit fluturași palestinienilor de acolo, avertizându-i să părăsească orașul – sugerând că operațiunile militare s-ar putea muta în curând spre sudul Fâșiei Gaza.

Qatar, care a mediat acordul, a declarat că o pauză în lupte va începe mâine, la ora locală 07:00, atât în nordul, cât și în sudul Fâșiei Gaza – înainte ca 13 ostatici să fie eliberați la ora 16:00.

Citește și