• Israel va deschide punctul de trecere Kerem Shalom pentru inspecția camioanelor cu ajutoare către Gaza în „următoarele zile”.
  • Deschiderea este esențială pentru a inspecta peste 200 de camioane zilnic și a facilita livrările de ajutoare umanitare în Gaza.
  • Șeful ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, salută „semnele promițătoare” privind deschiderea punctului de trecere Kerem Shalom, subliniind importanța acestuia pentru livrările vitale de ajutor umanitar.

UPDATE 23:00 Rezoluția a eșuat deoarece SUA blochează cererea de încetare imediată a focului

Așa cum era de așteptat, rezoluția a eșuat în urma veto-ului SUA.

Au existat 13 voturi în favoarea textului care cerea „încetarea imediată a focului în Gaza” și o abținere.

SUA, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, este singura națiune care a votat împotrivă.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Reprezentantul Emiratelor Arabe Unite a declarat că este „profund dezamăgit” de rezultatul votului.

UPDATE 22:00 SUA susţin la ONU că nu sprijină apelul la încetarea focului în Gaza

Înaintea votului amânat de vineri al Consiliului de Securitate al ONU asupra cererii de încetare imediată a focului, Statele Unite, care au drept de veto, au anunţat că nu sprijină apelurile pentru o astfel de măsură, transmite Reuters.

„Acest lucru nu ar face decât să planteze seminţele pentru următorul război – deoarece Hamas nu doreşte să vadă o pace durabilă”, a declarat adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, în faţa Consiliului, care s-a reunit vineri.

Votul Consiliului de Securitate asupra unei rezoluţii redactate de Emiratele Arabe Unite a fost amânat.

„Astăzi, acest consiliu va vota, va avea ocazia să răspundă apelurilor din întreaga lume pentru a pune capăt acestor violenţe”, a declarat ambasadorul adjunct al Emiratelor Arabe Unite la ONU, Mohamed Abushahab, în faţa consiliului.

UPDATE 21:00 Arabia Saudită: Lumea nu se concentrează pe încetarea luptelor din Gaza

Ministrul de Externe al Arabiei Saudite a declarat că trebuie să se pună capăt imediat luptelor din Gaza.

Vorbind la Washington DC, Faisal bin Farhan al Saud a declarat că acest lucru nu pare a fi o prioritate pentru comunitatea internaţională şi că doreşte o foaie de parcurs pentru înfiinţarea unui stat palestinian.

El a vorbit în cadrul Ligii Arabe şi al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi al reuniunii acesteia cu secretarul de stat american Antony Blinken.

El a spus: „Unul dintre faptele îngrijorătoare ale acestui conflict este că încetarea conflictului şi a luptelor nu pare să fie principala prioritate. De asemenea, trebuie să vedem o intensificare semnificativă a ajutorului umanitar”.

El a adăugat că este „inacceptabil” ca ajutorul „să fie restricţionat şi să fi fost restricţionat” din cauza „obstacolelor birocratice”.

UPDATE 19:00 Preşedintele Autorităţii Palestiniene face apel la negocieri pentru a pune capăt războiului

Preşedintele Autorităţii Palestiniene a cerut, într-un interviu, organizarea unei conferinţe de pace pentru a pune capăt războiului dintre Israel şi Hamas.

Mahmoud Abbas a declarat că ar trebui să se lucreze pentru o soluţie politică durabilă care să vadă înfiinţarea unui stat palestinian.

„Sunt alături de rezistenţa paşnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferinţă internaţională de pace şi sub auspicii internaţionale care să ducă la o soluţie care să fie protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de Est”, a declarat el pentru Reuters.

Abbas a adăugat că negocierile ar trebui să se bazeze pe un acord internaţional obligatoriu pentru a revigora Autoritatea Palestiniană şi pentru a pune în aplicare reforme şi a organiza alegeri, care au fost suspendate din 2006, când a câştigat Hamas.

UPDATE 17:00 Secretarul general al ONU face presiuni pentru încetarea imediată a focului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, afirmă că există o „lipsă totală de siguranţă şi securitate” pentru personalul său din Fâşia Gaza, care se confruntă cu o „ameninţare fără precedent”.

Aproximativ 130 de membri ai personalului ONU au fost deja ucişi, mulţi dintre ei împreună cu familiile lor, a declarat Guterres.

Aceasta reprezintă „cea mai mare pierdere de vieţi omeneşti din istoria organizaţiei noastre”, a spus el.

Unii membri ai personalului îşi iau copiii cu ei la serviciu pentru a putea trăi sau muri împreună, a adăugat el.

Nu există nicio modalitate de a reduce pericolele decât prin evacuarea personalului, iar acesta „s-a angajat să rămână şi să ofere rezultate pentru populaţia din Gaza”, a declarat Guterres.

Situaţia este acum „de nesuportat” şi „nu mai există condiţii pentru furnizarea eficientă a ajutorului umanitar”.

Guterres îndeamnă Consiliul de Securitate să facă presiuni pentru o încetare imediată a focului pentru protecţia civililor şi pentru a permite livrarea de ajutoare vitale.

El spune că face presiuni pentru a evita o „catastrofă umanitară”, descriind modul în care locuitorii din Fâşia Gaza suferă acum fără hrană şi sunt expuşi riscului de îmbolnăvire şi de înfometare.

Secretarul general condamnă, de asemenea, atacurile Hamas asupra Israelului, afirmând că nimic nu poate justifica uciderea a 1.100 de persoane, şi solicită eliberarea ostaticilor israelieni.

Cu toate acestea, el spune că atacurile „nu pot justifica niciodată pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

UPDATE 16:00 UE pune doi comandanţi Hamas pe lista teroriştilor

Blocul comunitar a adăugat doi comandanţi Hamas pe lista de terorişti a Uniunii Europene în urma atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului.

Cele două persoane sunt Mohammed Deif, comandantul general al aripii militare a Hamas, şi adjunctul său Marwan Issa.

Începând de astăzi, comandanţilor le vor fi îngheţate fondurile şi alte active financiare în statele membre ale UE.

De asemenea, operatorilor din UE li se interzice să le furnizeze fonduri şi resurse economice.

UPDATE ORA 15:00 – Consiliul de Securitate al ONU va vota cu privire la apelul la încetarea focului în Gaza

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească în câteva ore pentru a vota dacă va cere sau nu o încetare imediată a focului în Gaza.

Acest lucru are loc la două zile după ce șeful ONU, Antonio Guterres, a făcut pasul fără precedent de a invoca articolul 99 din Carta ONU.

Nimeni în această funcție nu a mai făcut acest lucru de zeci de ani.

Această măsură îi permite secretarului general să aducă în atenția consiliului „orice chestiune care, în opinia sa, poate amenința menținerea păcii și securității internaționale”.

Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluție care va fi supus la vot, acesta are nevoie de cel puțin nouă voturi în favoarea sa și de niciun veto din partea Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Franței sau Marii Britanii pentru a trece.

UPDATE ORA 14:00 – O înregistrare video arată bărbați palestinieni dezbrăcați, reținuți în Gaza

O înregistrare video apărută ieri pe rețelele de socializare care arată zeci de bărbați palestinieni reținuți de forțele israeliene a fost verificată de BBC.

Înregistrarea îi arată pe aceștia dezbrăcați până la lenjeria intimă, îngenuncheați la pământ și păziți de soldați israelieni.

Se crede că bărbații ar fi fost arestați în Beit Lahia, în nordul extrem al Fâșiei Gaza.

Un organ de presă local a declarat că unul dintre bărbați este un jurnalist respectat.

Alte imagini îi arată pe aceștia fiind transportați în camioane militare.

O altă imagine – care nu a fost încă verificată de BBC – îi arată pe bărbați legați la ochi, îngenuncheați în ceea ce pare a fi o groapă mare de nisip bulgăresc.

În presa israeliană, prizonierii sunt descriși ca fiind luptători Hamas care s-au predat.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) nu a comentat direct imaginile, dar purtătorul de cuvânt Daniel Hagari a declarat joi că „luptătorii IDF și ofițerii Shin Bet au reținut și interogat sute de suspecți de terorism”.

UPDATE ORA 13:00 – Ajutoare americane în valoare de aproape 57.000 de lire sterline în drum spre Egipt pentru asistență umanitară în Gaza

Un ajutor american în valoare de aproape 57.000 de lire sterline este livrat vineri din Iordania în Egipt printr-un al treilea zbor pentru asistență umanitară în Gaza, se arată într-o declarație a biroului de presă al USAID, transmisă în exclusivitate pentru CNN.

În declarație se precizează că, la cererea USAID, Departamentul american al Apărării (DoD) și Comandamentul Central al SUA urmează să livreze, prin intermediul unui al treilea zbor de asistență umanitară, provizii medicale și asistență alimentară și nutrițională ale Națiunilor Unite în valoare de aproape 57.000 de lire sterline, pentru a răspunde nevoilor imediate de pe teren în Gaza.

UPDATE ORA 12:00 – Crește presiunea asupra Israelului din partea SUA pentru a proteja mai bine civilii din Gaza

Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că a rămas un „decalaj” între intenția de a proteja civilii și ceea ce se întâmplă în realitate pe teren. Presiunea este din ce în ce mai mare din partea principalului aliat al Israelului, SUA, pentru a face mai mult pentru a proteja populația din Gaza.

Pe măsură ce armata israeliană avansează în sudul Fâșiei Gaza, numărul palestinienilor uciși crește rapid, spitalele sunt copleșite și incapabile să trateze pe toată lumea, în timp ce zeci de mii de oameni sunt în mișcare, mulți dintre ei nu pentru prima dată.

Autoritățile israeliene spun că au luat măsuri pentru a proteja populația, inclusiv prin publicarea online a informațiilor privind zonele care urmează să fie evacuate și unde trebuie să meargă. Grupurile umanitare spun că acesta este un sistem care nu funcționează, în timp ce locuitorii spun că niciun loc nu este sigur, un punct de vedere împărtășit de oficialii ONU și respins de Israel.

UPDATE ORA 11:00 – Ministerul palestinian al Sănătății afirmă că un schimb de focuri de armă în Cisiordania s-a soldat cu mai mulți morți

Forțele israeliene au împușcat vineri șase palestinieni într-o tabără de refugiați din nordul Cisiordaniei ocupate de Israel, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății.

Acesta susține că aceștia au fost uciși în tabăra al-Fara, în apropiere de Tubas.

Agenția palestiniană de știri Wafa afirmă că alte câteva persoane au fost, de asemenea, rănite.

În Cisiordania s-a înregistrat o creștere a violențelor de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, la 7 octombrie.

Biroul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene a declarat că verifică raportul.

UPDATE ORA 10:00 – Un incendiu izbucnește în tabăra de refugiați din Jabalia, în timp ce bombardamentele continuă

Armata israeliană a continuat să bombardeze tabăra de refugiați Jabalia, în nordul Fâșiei Gaza, în timp ce tancurile israeliene avansează spre centrul taberei.

Jurnalistul local Hossam Shabat, care relatează despre partea de nord a Fâșiei Gaza, a declarat într-un mesaj înregistrat și distribuit pe rețelele de socializare:

„Suntem înconjurați de tancuri care lansează fumigene și bombe incendiare asupra unui adăpost de pe strada Abu Zaitoun din tabăra Jabalia, unde locuiesc 15.000 de persoane strămutate.

„De mai bine de trei ore, bombardamentele violente nu s-au oprit, iar ambulanțele nu pot ajunge aici: Toate spitalele din nordul Fâșiei Gaza sunt scoase din funcțiune.

„Incendii au izbucnit în multe clădiri din tabără, îngrozind mii de persoane strămutate care și-au părăsit casele pentru a se adăposti în școlile ONU.”

UPDATE ORA 09:00 – „Decalajul” dintre intenția Israelului de a proteja civilii și realitatea de pe teren – Blinken

Există un „decalaj” între intenția Israelului de a proteja civilii și modul în care s-a desfășurat războiul din Gaza, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

„Este imperativ – rămâne imperativ – ca Israelul să pună accent pe protecția civililor și rămâne un decalaj între exact ceea ce am spus când am fost acolo, intenția de a proteja civilii, și rezultatele reale pe care le vedem pe teren”, a declarat Blinken, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul britanic de externe David Cameron, joi, la Washington DC.

Blinken a făcut patru călătorii în regiune de la izbucnirea războiului, la 7 octombrie.

Statele Unite au discutat cu Israelul despre implementarea unor „pauze zilnice” în lupte și despre faptul că trebuie să îi anunțe pe locuitorii din Gaza unde se pot duce pentru a se îndepărta de pericol.

„Israelul are obligația de a face tot ce este posibil pentru a pune accent pe protejarea civililor și pe maximizarea asistenței umanitare”, a spus el.

UPDATE ORA 08:00 – Programul de ajutor din Gaza „nu mai funcționează” – șeful umanitar al ONU

Programul umanitar al ONU în Gaza „nu mai funcționează”, a declarat Martin Griffiths, șeful umanitar al ONU.

„Nu există nicio ieșire pentru locuitorii din Gaza. Ca urmare, speranța pentru viitor este, în cel mai bun caz, la limita maximă”, a spus el.

Noțiunea că nu există un loc sigur în Gaza se referă și la operațiunile umanitare, a spus Griffiths.

„[Acest lucru] înseamnă că, dacă plănuiești astăzi o livrare umanitară în Gaza, trebuie să planifici probabilitatea ca aceasta să fie întreruptă, să fie atacată, să fie jefuită, să fie oprită, să fie deviată, să nu reușească”, a spus el.

Anterior, Israelul a acceptat, la cererea SUA, să deschidă punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom pentru controlul și inspecția ajutorului umanitar livrat în Gaza prin Rafah, un alt punct de trecere.

Făcând apel la o încetare imediată a focului, Griffiths a declarat că distrugerea sistemului de sănătate din Gaza înseamnă, de asemenea, că bolile în rândul populației nu vor face decât să se răspândească și mai mult.

„Există doi călăreți ai apocalipsei în Gaza astăzi – conflictul, desigur, dar și boala. Iar aceasta se va înrăutăți, deoarece nu putem susține niciun fel de aprovizionare a spitalelor, nicio desalinizare a apei sigure și așa mai departe și așa mai departe.

„[Semnele] merg în direcția greșită, toate”, a spus el.

UPDATE ORA 02:00 – Armata israeliană, despre acuzația Libanului referitoare la folosirea fosforului alb

Armata israeliană a răspuns în primele ore ale zilei de vineri, ora locală, la o acuzație potrivit căreia Forțele de Apărare Israeliene (FDI) au folosit joi fosfor alb în sudul Libanului.

Agenția națională de știri din Liban (NNA) a afirmat joi că artileria israeliană a bombardat cu „fosfor” periferia orașului Rmeish, în sudul Libanului.

Într-o declarație pentru CNN, IDF a spus că „a folosit doar arme și muniții legale”.

UPDATE ORA 01:00 – Blinken afirmă că cele trei călătorii în Israel au dus la progrese graduale în ceea ce privește ajutorul pentru Gaza și protecția civililor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris joi modul în care presiunea americană a avut ca rezultat progrese treptate din partea Israelului în ceea ce privește protejarea civililor și acordarea de ajutor în Gaza.

Blinken a precizat că, după fiecare dintre călătoriile sale în Israel, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a trecut la poziția SUA.

Înaltul diplomat american a precizat că, în prima sa călătorie în Israel, imediat după atacul Hamas din 7 octombrie, „am prezentat argumente în favoarea imperativului de a face să intre” ajutorul în Gaza.

Știre inițială

Israelul a declarat că va deschide punctul de trecere a frontierei Kerem Shalom dintre Israel și Gaza pentru inspectarea camioanelor cu ajutoare în „următoarele zile”, în timp ce șeful ONU pentru ajutoare a salutat „semnele promițătoare” care indică această evoluție, scrie CNN.

Colonelul Elad Goren a făcut acest anunț în timpul unei conferințe de presă organizate joi de Coordonatorul activităților guvernamentale din Israel în Teritori, mai cunoscut sub numele de COGAT.

El nu a precizat dacă, după inspecție, camioanele vor putea călători în Gaza chiar prin punctul de trecere Kerem Shalom sau dacă vor trebui să treacă prin punctul de trecere Rafah din Egipt, care este deja folosit pentru a facilita livrările de ajutoare.

„Vom deschide Kerem Shalom doar pentru inspecție. Se va întâmpla în următoarele câteva zile”, a declarat Goren.

Goren, care este șeful Departamentului civil din cadrul COGAT, a declarat că ar fi esențial să deschidă punctul de trecere dacă Israelul ar dori să inspecteze peste 200 de camioane pe zi cu destinația Gaza.

Câteva ore mai târziu, Martin Griffiths, șeful ONU pentru ajutor umanitar, a declarat, în cadrul unei ședințe de informare la Geneva, că există „semne promițătoare” care indică faptul că punctul de trecere mult dezbătut „va putea fi deschis în curând”.

De asemenea, Griffiths nu a oferit niciun detaliu cu privire la rolul exact pe care l-ar îndeplini punctul de trecere dacă va fi deschis.

ONU solicită de mai multe săptămâni deschiderea punctului de trecere, afirmând că aceasta ar facilita livrările de ajutoare umanitare mai vitale către Gaza.