• Armata israeliană plănuiește un atac terestru, aerian și maritim, se arată într-un comunicat – dar nu dă nici un moment sau detalii specifice.
  • Forțele de Apărare ale Israelului au atacat noaptea trecută „peste o sută de ținte militare” în diferite părți ale Gazei.
  • Israelul a avertizat 1,1 milioane de palestinieni care trăiesc în nordul Gaza să evacueze sudul, iar mii de persoane au fugit cu vehicule sau pe jos.

21:40 – IDF l-a ucis pe Matez Eid, comandantul securității naționale al Hamas în districtul de sud

Avioane de luptă, elicoptere de combat și avioane IDF au atacat astăzi 250 de ținte teroriste în Fâșia Gaza, majoritatea în partea de nord a Gaza

Zeci de sedii militare, posturi de observare și mai multe poziții de lansare de rachete aparținând Hamas și Jihadului Islamic Palestinian au fost distruse

19.40 – Șeful de stat major al armatei israeliene le dă un mesaj soldaților

Șeful de stat major al armatei israeliene le spune soldaților: „Responsabilitatea noastră acum este să intrăm în Gaza, să mergem în locurile în care Hamas se pregătește, acționează, planifică, lansează. Să atacăm peste tot, fiecare comandant, fiecare operativ, să distrugem infrastructura. Într-un cuvânt, sa câștigăm.”

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

19.10 – Ministrul Energiei al Israelului

Decizia de deschidere a apei la sudul Fâșiei Gaza, care a fost convenită între prim-ministrul Netanyahu și președintele Biden, va avea ca rezultat împingerea populației civile la sudul Fâșiei Gaza și va face posibilă înăsprirea asediului general asupra Gaza în domeniile energiei electrice, apei și combustibilului și va face mai ușor pentru IDF să opereze și să distrugă infrastructura nazistă Hamas.

18.50 – Ministrul iranian de externe: Dacă Israelul nu își oprește agresiunea, toate părțile din regiune au mâna pe trăgaci

18.30 – Prada teroriștilor Hamas, care s-au infiltrat în Israel, a fost dezvăluită

Manuale de operare pentru teroriștii Hamas, planuri operaționale, telefoane prin satelit, metode de contact și numere criptate ale organizației teroriste.

18.10 – Israelul reia alimentarea cu apă în sudul Fâșiei Gazei

Ministrul israelian al energiei a declarat că decizia a fost convenită între premierul țării Benjamin Netanyahu și președintele american, Joe Biden.

Decizia de a redeschide apa în anumite puncte este „în conformitate cu politica Israelului” în Gaza, a spus Israel Katz. Presa ebraică a raportat o reluare parțială a alimentării cu apă în sudul Gazei. Această mișcare vine ca o încercare de a determina palestinienii să părăsească zonele de nord ale Fâșiei Gaza.

18.00 – Mâine nu vor fi cursuri la Ierusalim, în toate instituțiile de învățământ. Se preconizează reluarea cursurilor în etape începând de marți, în tot orașul

17.30 – Presa ebraică a raportat o reluare parțială a alimentării cu apă în sudul Gaza. Această mișcare vine ca o încercare de a forța palestinienii să părăsească zonele de nord ale Fâșiei Gaza

17.10 – Consilier pentru securitate națională a SUA: „Nu putem exclude ca Iranul să intervină direct în războiul din Israel într-un fel, suntem îngrijorați de Iran, Hezbollah și alte forțe proxy”

16.50 – Șeful OMS: Situația sănătății în nordul Gaza este îngrozitoare

– Atacurile asupra asistenței medicale provoacă morți și răni suplimentare.

– Ordinele de evacuare ale Israelului către spitale sunt practic imposibil de pus în aplicare și reprezintă o condamnare la moarte pentru bolnavi și răniți. Lucrătorii din domeniul sănătății rămân alături de pacienți.

Solicită Israelului să protejeze instituțiile de sănătate, lucrătorii sanitari, pacienții și civilii și să anuleze imediat ordinele de evacuare către spitale.

16.35 – Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant: Nu avem niciun interes să ducem un război pe frontul nostru de nord

16.28 – Baraj de rachete tras din sudul Libanului spre nordul Israelului

Mai multe rachete au aterizat în zonele din nordul Israelului, iar numărul soldaților și ofițeri israelieni care au fost uciși în ultimele zile în urma atacurilor cu rachete antitanc din sudul Libanului este încă incert.

16.20 – 30 de rachete trase din Liban în Israel. Mai multe lovituri în nordul Israelului

16.10 – Armata israeliană publică un videoclip care arată o lovitură împotriva unui punct de observare Hezbullah

16.00 – Yoav Galant, Ministru al Apărării al Israelului, într-o declarație adresată presei de la granița Fâșiei Gaza:

„Aici este un război între fiii întunericului și fiii luminii. Vom ajunge la toate infrastructurile teroriste, vom ajunge la toate tunelurile, vom ajunge la toți operatorii Hamas și până îi vom elimina nu vom finaliza misiunea. Va fi un război puternic, va fi un război mortal, va fi un război precis și va fi un război care va schimba situația pentru totdeauna”.

15.54 – „Oamenii din Gaza sunt în pragul unei catastrofe umanitare”

Într-o declarație, organizația de caritate a declarat că rapoartele de la trecerea dintre Gaza și Egipt indică faptul că proviziile umanitare cruciale din Maroc și Egipt nu pot ajunge la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

„Oamenii din Gaza sunt în pragul unei catastrofe umanitare, au nevoie cu disperare de hrană și apă pentru a supraviețui”, se arată în comunicat.

În timp ce guvernul israelian se pregătește pentru o ofensivă terestră, organizația de caritate a spus că le imploră trupelor „să se retragă de la această amenințare”.

Punctul de trecere a frontierei Rafah este în prezent singurul pasaj din Gaza pentru milioane de oameni, dar a fost închis pentru o perioadă lungă de timp, împiedicând populația din Gaza de asistența umanitară atât de necesară.

15.33 – Ministrul de externe al Chinei a declarat sâmbătă că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas, a informat agenția oficială de presă a Chinei

Vorbind cu ministrul de externe al Arabiei Saudite Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că acțiunile Israelului s-au extins dincolo de autoapărare.

Potrivit Xinhua, China are un interes în a ajuta la rezolvarea conflictului și a problemelor de bază care implică populația palestiniană.

14:58 – Întreaga țară este în spatele armatei israeliene – Netanyahu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă că guvernul de urgență extins al țării lucrează non-stop și împreună cu un front unit.

Vorbind la o reuniune a cabinetului de la Tel Aviv, Netanyahu a promis că unitatea Israelului transmite un mesaj clar către națiune, inamic și lumea în general.

S-a păstrat un moment de reculegere pentru victimele atacului Hamas sâmbătă trecută. Liderul israelian a declarat cabinetului că armata știe că „întreaga țară” este în spatele lor și înțeleg „acesta este o oră fatidică”.

14.14 – Secretarul de externe al Marii Britanii: Hamas este vinovat pentru suferința civilă

Secretarul de externe al Regatului Unit James Cleverly a fost întrebat în această dimineață dacă Marea Britanie dă „undă verde” guvernului israelian. Răspunsul său a fost că Hamas este de vină pentru suferința poporului palestinian.

El spune că este îngrijorat de decesele din Gaza, mai ales înaintea oricărei operațiuni terestre israeliene. Peste 2.300 de oameni au murit în campania de bombardare a Israelului, spun autoritățile palestiniene.

„Ei [Israelul] au datoria de a minimiza victimele civile și am ridicat acest lucru în fiecare conversație pe care am avut-o cu guvernul israelian despre această problemă”, a spus Cleverly.

Secretarul de externe este, de asemenea, întrebat dacă Regatul Unit a ridicat eventuale acuzații de crime de război cu Israelul – după ce secretarul general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați a declarat ca forțarea civililor să se deplaseze spre sud este considerată ca atare.

„Guvernează Regatul Unit

14.00 – Cele 50.000 de femei însărcinate din Gaza se confruntă cu o situație de „coșmar”

Cele 50.000 de femei însărcinate din Gaza se confruntă cu o situație de „coșmar”, cu sistemul de sănătate al enclavei în pragul colapsului, reprezentantul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) pentru statul Palestina, Dominic Allen.

„Sistemul de sănătate în sine din Gaza este critic. Este atacat, în pragul colapsului, iar aceste femei însărcinate de care suntem serios îngrijorați nu au unde să meargă. Se confruntă cu provocări de neconceput”, a spus Allen.

Allen a spus că aproximativ 5.000 din cele 50.000 de femei însărcinate sunt de așteptat să nască în luna viitoare, iar unele dintre ele s-ar putea confrunta cu complicații.

13.40 – Medicii din Gaza avertizează că mii de oameni ar putea muri, pe măsură ce spitalele pline de răniți se consumă disperat de combustibil și provizii de bază

Se așteaptă ca spitalele să rămână fără combustibil pentru generator în două zile, potrivit ONU. În Spitalul Nasser, în orașul sudic Khan Younis, sălile de terapie intensivă sunt pline de pacienți răniți, cei mai mulți copii sub trei ani.

Sute de persoane cu răni grave din cauza exploziei au ajuns la spital, unde se așteaptă să se epuizeze combustibilul până luni, potrivit consultantului doctor Mohammed Qandeel.

13.20 – Armata israeliană susține că l-a ucis pe comandantul Hamas care a condus atacul în kibbutz

Ravele aeriene israeliene în Gaza continuă – iar armata a susținut în această dimineață că ultimul val de lovituri l-a ucis pe Billal Al Kedra – comandantul forțelor Nukhba din orașul Khan Younis, din sudul Gazei.

Israelienii spun că el a fost responsabil pentru uciderile în masă ale israelienilor la kibutz-ul Nirim, în sudul Israelului, sâmbăta trecută, după ce militanții Hamas s-au infiltrat în Israel într-un atac surpriză.

12.45 – Prințul moștenitor saudit își exprimă dorința de a calma criza din Gaza

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, spune că țara sa caută detensionarea și ridicarea asediului Gaza, precum și restabilirea unei căi către pace și ajutarea palestinienilor să-și obțină drepturile.

12.26 – Șeful Misiunii Palestiniene în Marea Britanie, Husam Zomlot, descrie situația actuală din Gaza drept una de „groază” și măcel”

Zomlot reprezintă Autoritatea Palestiniană, care conduce părți din Cisiordania ocupată de Israel, în timp ce Hamas controlează Fâșia Gaza.

Vorbind la emisiunea BBC de duminică cu Laura Kuenssberg, el face apel la guvernul Marii Britanii „să-și mențină propriile responsabilități istorice, juridice și politice” și să nu mai „acorde undă verde” guvernului israelian.

12.20 – Partidul Social Democrat din Germania vrea să-i expulzeze mai repede pe susținătorii Hamas

Liderul SPD, Lars Klingbeil: „Dacă cineva care susține Hamas pe străzile germane nu are cetățenie germană, atunci ar trebui să fie expulzat din Germania”.

12.00 – 126 de ostatici israelieni sunt reținuți în Gaza, spune armata israeliană

Armata israeliană spune că cel puțin 279 dintre soldații săi au fost uciși din 7 octombrie, când Hamas a lansat atacul surpriză. Numărul total de morți din Israel, inclusiv civili, este de peste 1.300.

Într-o actualizare, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) spun că numărul de ostatici israelieni confirmați reținuți în Gaza este de 126.

11.30 – Un bărbat a fost ucis și alți doi răniți în nordul Israelului, spun serviciile de urgență israeliene

Grupul libanez Hezbollah a declarat că a lansat rachete ghidate asupra comunității israeliene din Shtula.

Armata israeliană a spus că a răspuns cu foc de artilerie. De asemenea, a anunțat închiderea unei zone de până la 4 km de graniță.

Hezbollah și armata israeliană au făcut schimb de rachete și bombardamente de la începutul războiului Israel-Hamas.

11.00 – Ruta de evacuare a cetățenilor din Gaza care fug din nordul teritoriului a fost deschisă cu puțin timp în urmă

Se întinde de la Beit Hanoun în nord în jos spre orașul Khan Yunis în sud, așa cum se arată în harta de mai jos. Hamas le-a spus palestinienilor să ignore ordinul de evacuare al Israelului.

10.58 – Israelul a prelungit până astăzi la ora 13.00 posibilitatea retragerii în siguranță din nordul Fâșiei Gaza

Locuitorii orașului Gaza și nordul Gazei, în ultimele zile, v-am îndemnat să vă mutați în zona de sud pentru siguranța dumneavoastră. Dorim să vă informăm că IDF nu va efectua nicio operațiune pe această rută între orele 10:00 și 13:00. În timpul acestei ferestre, vă rugăm să profitați de ocazie pentru a vă deplasa spre sud din nordul Gazei. Siguranța ta și a familiilor tale contează. Vă rugăm să urmați instrucțiunile noastre și să mergeți spre sud. Fiți siguri că liderii Hamas și-au asigurat deja siguranța lor și a familiilor lor.

10.32 – Forțele de Apărare ale Israelului au atacat noaptea trecută „peste o sută de ținte militare” în diferite părți ale Gazei

Forțele de Apărare ale Israelului spun că au atacat „peste o sută de ținte militare” în diferite părți ale Gazei peste noapte de sâmbătă, inclusiv cartierul general al Hamas, transmite CNN. Prioritatea principală a Israelului este salvarea ostaticilor din Gaza, în ciuda dificultăților implicate în lupta într-o zonă urbană dens populată, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus.

El dezvăluie că ostaticii sunt „cel mai probabil ținuți în subteran în diferite locații”.„Luptele vor fi lente. Progresele vor fi lente și vom fi precauți, dar suntem foarte hotărâți să ajungem la teroriștii Hamas care se ascund în prezent sub civilii noștri în sistemul de tuneluri pe care îl au” a spus Conricus.

10.25 – Britanicii din Gaza sunt îndemnați să se pregătească pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei cu Egiptul

Ministerul de Externe al Marii Britanii le spune cetățenilor britanici din Gaza să se pregătească în cazul în care se deschide punctul de trecere a frontierei Rafah în Egipt.

Trecerea, în sudul Gazei, este în prezent singura rută de ieșire din teritoriu, Hamas controlând cine poate trece. Negocierile pentru a permite cetățenilor străini să părăsească Gaza prin trecere continuă, Egiptul refuzând în prezent acest lucru până când Israelul permite unui convoi de camioane de ajutor de partea sa să intre în Gaza.

10.12 – Soldații israelieni se adună în apropiere de Gaza înainte de ofensiva terestră

Forțele israeliene spun că plănuiește un atac terestru, aerian și maritim – dar nu știm când va avea loc o ofensivă terestră anticipată. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a vizitat trupele care se pregătesc pentru atac.

Imagini video îl arată pe acesta, îmbrăcat într-o vestă antiglonț, vorbind cu soldați puternic înarmați în așezările care au fost vizate de Hamas în atacul de sâmbăta trecută, când aceștia s-au infiltrat în Israel.

„Sunteți pregătiți pentru ceea ce va urma? Vin mai multe”, spune el într-o înregistrare video.

Atacurile aeriene intense ale Israelului au continuat și peste noapte. Milioanelor de locuitori din Gaza li s-a spus să evacueze nordul regiunii – mulți dintre ei fugind cu vehicule sau pe jos.

09.13 – Hamas încearcă să oprească evacuarea civililor, susține armata israeliană

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Jonathan Conricus, în cadrul briefingului său zilnic pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a afirmat că Hamas împiedică în mod activ civilii să părăsească” nordul Gaza spre sud – și acuză gruparea de lipsa oricărei valori pentru viața umană”.

Israelul a avertizat 1,1 milioane de palestinieni care trăiesc în nordul Gaza să evacueze sudul înainte de o așteptată ofensivă terestră, iar mii de persoane au fugit cu vehicule sau pe jos. Hamas le-a spus palestinienilor să ignore ordinul. Conricus a arătat apoi o imagine aeriană, despre care a afirmat că sunt două vehicule Hamas care blochează un convoi.

08.43 – Bilanțul victimelor din Gaza a ajuns la 2.300 de morți – Ministerul Sănătății

Numărul persoanelor ucise în Gaza a urcat peste 2.300, potrivit autorităților din această zonă. În total, 2.329 de palestinieni au fost uciși și 9.714 au fost răniți, potrivit Ministerului Sănătății.

A trecut puțin mai mult de o săptămână de când bărbați înarmați ai Hamas s-au infiltrat în Israel pentru a ataca atât civili, cât și soldați. Peste 1.300 de persoane au fost ucise în Israel.

De atunci, Israelul a efectuat atacuri aeriene de represalii în Gaza și se așteaptă o ofensivă terestră.

08.12 – Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a criticat operațiunea Israelului din Gaza

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a criticat operațiunea Israelului din Gaza, calificând acțiunea drept dincolo de sfera autoapărării” și îndemnând guvernul lui Netanyahu să înceteze pedeapsa colectivă” împotriva palestinienilor din enclava asediată.

Wang a făcut aceste comentarii în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său din Arabia Saudită, prințul Faisal bin Farhan, sâmbătă, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Wang a declarat că toate părțile nu ar trebui să întreprindă nicio acțiune care să escaladeze situația și ar trebui să se întoarcă la masa negocierilor cât mai curând posibil”, a precizat ministerul.

07.05 – BBC: Convoi de ajutoare blocat la frontiera Egipt-Gaza

În Egipt, un convoi de ajutoare așteaptă de ore întregi să intre în Gaza prin punctul de trecere Rafah. Imaginile arată o coadă lungă de camioane care transportă provizii din Egipt și Turcia și care așteaptă în orașul Arish, în apropiere de punctul de trecere.

În ultimele zile, punctul de control a fost închis din cauza bombardamentelor aeriene ale Israelului asupra Fâșiei Gaza, care ar fi avariat partea palestiniană a punctului de trecere.

Acest lucru a împiedicat oamenii să iasă sau să intre în Gaza prin punctul de control. Aceasta înseamnă, de asemenea, că ajutoarele au fost reținute la graniță, iar agențiile umanitare au solicitat autorităților să le permită convoaielor lor să treacă.

06.22 – Gaza este împinsă spre un abis, afirmă agenția de ajutorare a ONU

În acest moment nu este clar câte persoane se deplasează din nordul Fâșiei Gaza spre sud, dar, potrivit agenției de ajutorare a ONU care operează în interiorul teritoriului, este vorba de un exod”.

Anterior, directorul de comunicare al UNRWA, Juliette Touma, a declarat pentru BBC: Este cel mai rău lucru pe care l-am văzut vreodată, se atinge fundul sacului. Gaza este împinsă într-un abis, se întâmplă o tragedie în timp ce lumea privește. Aceasta este Gaza.”

Ea a adăugat: Potrivit colegilor de pe teren, există un exod. Oamenii pleacă. Cei care pot, cu mașinile lor, unii merg pe jos, alții cară saltele.

05:00 – Times of Israel: Reprezentantul chinez va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a promova negocierile de pace

 
Reprezentantul chinez Zhai Jun va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a face eforturi pentru încetarea focului în conflictul Israel-Hamas și pentru discuții de pace, transmite postul de stat CCTV.

Zhai „va vizita Orientul Mijlociu săptămâna viitoare pentru a se coordona cu diverse părți în vederea unei încetări a focului, pentru a proteja civilii, pentru a ușura situația și pentru a promova discuțiile de pace”, transmite CCTV. 

04:30 – Înalt diplomat iranian s-a întâlnit cu șeful Hamas, Haniyeh, în Qatar 

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian s-a întâlnit la Doha cu șeful Biroului Politic al Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit presei de stat din Iran.

Un scurt videoclip îi arată pe cei doi îmbrățișându-se în timp ce Amirabdollahian iese dintr-o mașină. Nu sunt făcute publice detalii despre întâlnire.

Iranul a negat că a ajutat să planifice sau să știe din timp despre atacul Hamas în sudul Israelului în urmă cu o săptămână, în care gruparea teroristă a ucis aproximativ 1.300 de israelieni, majoritatea civili. A aplaudat masacrul ca pe o victorie.

Amirabdollahian se află la Doha după ce în ultimele zile a vizitat Liban, Siria și Irak. S-a întâlnit săptămâna trecută la Beirut cu șeful  Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Potrivit unui raport Axios de sâmbătă, Amirabdollahian a avertizat Israelul prin intermediul ONU că Iranul va interveni dacă Israelul nu anulează  atacul din Gaza.

04:00 – Israelul plănuiește să trimită 10.000 de soldați să cucerească orașul Gaza și să-l omoare pe Sinwar  

Raportul publicat de NYT spune că ofensiva va fi cea mai mare de la cel de-al Doilea Război din Liban din 2006. 

Trupele se vor concentra în special pe uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, a declarat purtătorul de cuvânt, locotenent-colonel Richard Hecht.

„Acel om este în vizorul nostru”, spune Hecht. „Este un om mort care merge și vom ajunge la acel om”

03:00 –  New York Times: Ofensiva terestră a armatei israeliene în Gaza va fi amânată cu câteva zile, din cauza ploii abundente

02:50 – Portavionul USS Dwight D. Eisenhower pleacă spre Marea Mediterană

Portavionul numit în onoarea comandant suprem al armatelor aliate în al Doilea Război Mondial şi fost preşedinte, cu 8.000 de marinari, cu încă patru nave şi peste 70 de avioane, alăturându-se grupului naval al portavionului USS Gerald Ford. 29 americani morţi sunt raportaţi în Israel de la începerea ostilităţilor. 

02:30  – Senator republican: Biden trebuie să anuleze vizele susţinătorilor Hamas 

Senatorul Marco Rubio îi cere preşedintelui Biden să anuleze vizele pentru cetăţenii străini care susţin Hamas, în urma atacului terorist fără precedent  asupra cetăţenilor israelieni din apropierea Fâşiei Gaza.

UPDATE 02:20  – Marea Britanie le transmite cetăţenilor săi să se pregătească pentru o posibilă evacuare din Gaza

Între timp, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a emis un avertisment către Iran şi Hezbollah împotriva implicării în războiul din Israel.

UPDATE 02:00 –  Egiptul a refuzat să lase cetăţenii americani să părăsească Gaza prin Rafah 

Autorităţile egiptene refuză să lase cetăţenii americani să părăsească Gaza, cu excepţia cazului în care SUA forţează Israelul să accepte ca punctul de trecere a frontierei Rafah să fie o trecere de ajutor desemnată în care ajutorul egiptean şi internaţional poate fi adus în Gaza.

UPDATE 01:50 – Ministrul adjunct de Externe al Rusiei speră să se întâlnească cu reprezentanţii Hamas în Qatar şi să discute cu ei despre eliberarea ostaticilor israelieni

Viceministrul de Externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a declarat că speră să se întâlnească cu reprezentanţii Hamas în Qatar săptămâna viitoare şi să poarte discuţii cu aceştia cu privire la eliberarea ostaticilor israelieni.

Acest lucru a fost raportat de agenţia de presă rusă RIA. Bogdanov a spus că „nu exclude” o întâlnire cu reprezentanţii Hamas, adăugând: „Dacă ei sunt pregătiţi, suntem mereu în favoarea contactului. Mai ales în această situaţie, întâlnirea va fi utilă pentru rezolvarea problemelor practice, inclusiv eliberarea ostaticilor”.

UPDATE 01:20 – Ucraina acuză Israelul că blochează evacuările din Gaza 

Ombudsmanul ucrainean Dmitry Lubinets a declarat că Ministerul israelian de Externe, pe 14 octombrie, cu două ore înainte de evacuarea planificată a străinilor, inclusiv a ucrainenilor, din Fâşia Gaza, a revocat permisul de evacuare

UPDATE 01:10 – Liderul Suprem al Revoluţiei s-a întâlnit cu şeicul Zakzaky: ,,Mişcarea începută în Palestina va duce la o victorie completă împotriva Israelului”

Organizaţia Naţiunilor Unite a condamnat termenul limită al Israelului pentru evacuarea civililor din Gaza. 

Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi Blinken discută despre protecţia civililor şi despre coridoarele umanitare urgente către Gaza


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, pentru a aborda nevoia urgentă de protecţie a civililor şi de deschidere a coridoarelor umanitare către Gaza, a anunţat într-o declaraţie WAM, postul de ştiri de stat din EAU.

UPDATE 01:00 – Mărturii de la masacrul Hamas

Un locuitor al Kibbutzului Nirim a relatat: „40 de terorişti au venit la noi acasă. În acel moment mi-am dat seama că ne vor pune capăt vieţii şi mi-am luat rămas bun de la fete – mă uit la ele şi spun: „Nu le ucideţi şi nu le faceţi nimic altceva”. Eram la cinci sau şase ore de incident, este imposibil ca armata israeliană să nu sosească. Toată încrederea este pierdută”.

UPDATE 00:40 – Israel a bombardat Siria 

Aviaţia israeliană a bombardat aeroportul din Aleppo, Siria. Este pentru a doua oară când Israelul atacă Siria de la începerea ostilităţilor cu Hamas şi Hezbollah din 7 octombrie. 

Aeroportul din Aleppo a fost scos din funcţiune ca urmare a expunerii bombardamentelor israeliene. 

Hamas ripostează – bombardează Tel Aviv cu rachete, dar mare parte din ele sunt respinse de sistemul defensiv Iron Dome. 

UPDATE 00:30 –  Biden, mesaj pentru familiile ostaticilor: Nu vă părăsim, vă promitem. Nu există o prioritate mai mare pentru noi

Între timp, Hamas a trimis mesaje pe telefoanele israelienilor: ,,Bine aţi venit pe câmpul minat. Gaza vă întâmpină. Vă veţi întoarce fie morţi, capturaţi sau invalizi. Gaza vă aşteaptă”.

UPDATE 00:20 – Armata israeliană atacă un tunel Hamas din Fâşia Gaza 

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunţat că agenţii Hamas au fost văzuţi ieşind dintr-un tunel din Gaza. Tunelul a fost atacat de o aeronavă israeliană, ucigându-i pe agenţi.

De asemenea, s-a raportat că armata israeliană a atacat şi alte locuri din Fâşia Gaza, în principal în cartierele Jabaliya, Zeytun, Al-Furqan şi Beit Hanoun.

ONU a raportat că 1 milion de oameni sunt în Fâşia Gaza. 

Declarația publicată de armata israeliană este cea mai detaliată de până acum despre pregătirile sale pentru un asalt terestru. În esență, se spune că forțele sale încă se pregătesc, dar se precizează clar că aceasta va fi o operațiune masivă – și potențial de lungă durată.

În declarație se spune că armata se află acum într-o conjunctură critică” după ce a recâștigat controlul asupra întregului teritoriu israelian care a fost invadat de Hamas.

Dar o mare parte din atenție se concentrează pe amploarea vastă a logisticii implicate pentru o ofensivă cuprinzătoare” pe uscat, pe mare și în aer. Aceasta implică înființarea unor centre logistice înaintate pentru a raționaliza procesul de aprovizionare cu echipamente, permițând trupelor noastre să se echipeze eficient, se arată într-un comunicat.

Acest lucru sugerează că încă se pune la punct un sistem de aprovizionare a forțelor de pe front odată ce acestea intră în luptă. Aceasta a fost o operațiune uriașă, care a implicat cea mai mare chemare de rezerviști din ultimii 50 de ani.


Premierul Benjamin Netanyahu a vorbit pentru a cincea oară cu președintele american Joe Biden

Premierul Netanyahu i-a mulțumit președintelui Biden pentru sprijinul profund și necondiționat american pentru statul Israel și pentru dreptul acestuia de a se apăra, precum și pentru vizita în Israel a secretarului de stat american Anthony Blinken și a secretarului american al apărării Lloyd Austin.

Cei doi lideri au discutat situația cu accent pe sud și în general. Prim-ministrul i-a mulțumit președintelui pentru asistența pe scară largă și rapidă de securitate și informații oferite de SUA.

Citește și: