Război în Ucraina: Unde a greșit Occidentul?

Încă din momentul invaziei Ucrainei de către Rusia, liderii occidentali s-au situat de partea celui agresat și au declarat că vor susține Kievul atâta timp cât va fi nevoie.
Doi ani mai târziu, chiar dacă nu a reușit să își atingă obiectivele inițiale, Rusia se află în continuare în poziție favorabilă pe front.

Unde a greșit Occidentul?

În primul rând ignorând semnele foarte clare că Rusia se pregătește de război. Nu doar că se pregătește, dar că l-a început deja, din 2014 când a ocupat Crimeea și a declanșat conflictul în cele două republici separatiste din estul Ucrainei.


Putin spune demult care sunt intențiile sale: revenirea la starea din 1991, adică recuperarea sferelor de influență pierdute ale URSS, și asta ne include și pe noi.
În al doilea rând, Occidentul și-a impus el însuși limite. Armamentul a fost trimis Ucrainei prea puțin și prea târziu. Fiecare linie roșie a fost depășită: aceea de a nu trimite armament greu, de a nu trimite tancuri, de a nu trimite rachete cu rază lungă, de a nu permite atacuri pe teritoriul Rusiei, de a nu trimite avioane…Dacă armamentul ar fi sosit la timp și în cantitate suficientă de la bun început, foarte probabil că Rusia ar fi fost aruncată dincolo de frontierele legale ale Ucrainei.

În ceea ce privește sancțiunile economice, și acestea au venit târziu și au fost prea puține. Am văzut că în primul an sancțiunile au afectat Europa, care se alimenta de o manieră demăsurată cu gaz și petrol rusesc. Dar, mai ales, sancțiunile au fost conturnate, așa cum știam deja că se întâmplă și în cazul altor state.

Luni de zile de exemplu în Armenia, o țară săracă, importul de mașini germane s-a multiplicat de zeci de ori! Era evident că aceste mașini erau reexportate în Rusia. Și vedem în ultimul an, de exemplu, Kazahstanul, făcând importuri colosale de produse occidentale, care sunt redirecționate de aceeași manieră. Abia ieri, un ultimp pachet de sancțiuni atinge societățile care permit aceste reexportări către Rusia.
Așadar, Occidentul a dat dovadă de o naivitate surprinzătoare și de o lipsă de reacție inexplicabilă.

Citește și

Exit mobile version