- Presa rusă raportează o prezență ridicată la vot în regiunile ocupate.
- Kievul promite că va lua măsuri împotriva trădătorilor care asistă la vot.
- Kievul a avertizat că ucrainenii care asistă la vot și la anexări vor fi acuzați de trădare.
Referendumurile de anexare în patru zone ocupate din Ucraina se vor încheia în cursul zilei de marți, deschizând calea pentru ca Moscova să preia oficial mai multe teritorii și să își extindă operațiunea militară, posibil în câteva zile.
Voturile privind aderarea sau nu la Rusia au loc în Kherson, Luhansk, Donețk și Zaporojie, patru regiuni care reprezintă aproximativ 15% din masa continentală a Ucrainei. În timp ce Kievul și aliații săi occidentali resping scrutinul „simulat”, presa rusă raportează o prezență ridicată la vot.
În Luhansk, care se află sub controlul rebelilor, rata de vot a fost de peste 90% până marți dimineață, potrivit postului RIA Novosti, susținut de Kremlin. Moscova insistă că votul este voluntar și că scrutinul este corect, dar rezultatele vor favoriza inevitabil anexarea.
Atunci când Rusia a organizat un referendum în Crimeea după ce a confiscat peninsula în 2014, a declarat că 97% dintre oameni au votat pentru a se alătura Rusiei. Dar chiar și aliații tradiționali ai Rusiei, cum ar fi Serbia și Kazahstan, au declarat că nu vor recunoaște cele mai recente voturi pentru anexare.
Exercițiul de cinci zile a fost afectat de nereguli, inclusiv de rapoarte potrivit cărora trupele rusești au dus urnele de vot din ușă în ușă și au constrâns ucrainenii să voteze.
„În niciun caz, în mod cert potrivit ucrainenilor, aceste voturi nu sunt legitime sau nu reprezintă un fel de ghid real cu privire la ceea ce doresc oamenii care trăiesc în aceste teritorii ocupate”, a declarat Charles Stratford de la Al Jazeera, care a relatat de la Kiev.
Kievul a avertizat că ucrainenii care asistă la vot și la anexări vor fi acuzați de trădare și vor fi condamnați la cel puțin cinci ani de închisoare. „Avem liste cu nume de persoane care au fost implicate într-un fel sau altul”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podolyak pentru ziarul elvețian Blick.
„Vorbim despre sute de colaboratori. Aceștia vor fi urmăriți penal pentru trădare. Aceștia riscă pedepse cu închisoarea de cel puțin cinci ani”, a spus el. Cu toate acestea, a precizat Podolyak, ucrainenii care au fost forțați să voteze nu vor fi pedepsiți.