• Finlanda va închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia.
  • Putin și alți oficiali ruși au afirmat în mod obișnuit că Kremlinul este pregătit să negocieze.
  • Kremlinul își menține obiectivele cheie.

22.00 – Stațiile de carburanți din Ucraina se confruntă cu penuria de GPL din cauza blocării livrărilor din Polonia

Blocarea continuă a punctelor de trecere a frontierei ucrainene de către șoferii polonezi a dus la o scădere bruscă a livrărilor de gaz pentru autovehicule (GPL) către benzinăriile ucrainene, multe dintre acestea confruntându-se cu penurie de combustibil, au declarat vineri analiștii.

Aproximativ un milion de mașini ucrainene folosesc GPL ca o alternativă mai ieftină la benzină. Fermierii și gospodăriile folosesc acest combustibil pentru uscarea cerealelor și încălzirea locuințelor, iar Ucraina a consumat aproximativ 1,1 milioane de tone de GPL în 2022.

20.00 – Poliția ucraineană a evacuat o femeie în vârstă

17.00 – Finlanda către Rusia: Opriți fluxul de migranți

Premierul finlandez, Petteri Orpo, a declarat astăzi că fluxul mare de migranți prin Rusia trebuie să înceteze, relatează Reuters.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA
TU CREZI ÎN SACRIFICIU?
SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
HATHAWAY ÎȘI FACE DEBUTUL PE TIKTOK
APPLE VINE CU UPDATE PENTRU IPAD-URI

„Vrem să trimitem un mesaj clar Rusiei: acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Orpo. „Este o chestiune de atacuri hibride și de securitate națională”.

15.00 – Zelenski a discutat cu prim-ministrul demisionar al Olandei despre „eforturile de menținere a unității europene”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu prim-ministrul demisionar al Olandei despre „eforturile de menținere a unității europene” și despre „importanța” continuării asistenței.

13:00 – Rusia continuă să bombardeze Avdiivka

Forțele ruse au continuat să bombardeze joi seară orașul Avdiivka din estul Ucrainei, în timp ce bombardamentele au ucis patru persoane în regiunea Kherson din sudul țării, potrivit oficialilor locali.

De la jumătatea lunii octombrie, Rusia încearcă să încerce să încercuiască și să captureze orașul Avdiivka, unde se află o imensă uzină de cocsificare și care se află în apropiere de centrul regional Donețk, controlat de Rusia.

10:00 – Ucraina cere curent electric

Ucraina cere curent electric de la vecini. Ieri, Ukrenergo, operatorul de sistem de transport de energie electrică din Ucraina, a anunțat că a fost nevoit să importe electricitate din trei state vecine, inclusiv din România. Totul din cauza creșterii consumului de energie, provocat de scăderea temperaturilor. Operatorul național Transelectrica a confirmat ajutorul.

03:00 – Procurorul general al Ucrainei salută grupul operativ Europol pentru investigarea crimelor de război

Procurorul general al Ucrainei Andrii Kostin a salutat decizia Europol de a înfiinţa un grup operativ pentru informaţii cu sursă deschisă (OSINT) pentru a sprijini investigarea crimelor de război din Ucraina.

02:00 – Rusia bombardează masiv regiunea Sumi

Ruşii au bombardat opt localităţi din regiunea Sumi. În total au fost raportate şapte victime şi 12 răniţi, toţi civili, informează administraţia militară a regiunii.

01:00 – Parlamentul leton extinde asistenţa pentru refugiaţii ucraineni

Parlamentul leton a aprobat prelungirea asistenţei pentru refugiaţii ucraineni. Aceştia vor primi locuinţe şi hrană, până la sfârşitul anului 2024.

00:00 – Putin pune presiune pe Occident

Comentariile președintelui rus Vladimir Putin de miercuri – în care a acuzat Ucraina pentru lipsa discuțiilor de pace și a afirmat că Rusia este pregătită pentru reluarea discuțiilor – au fost concepute pentru a pune presiune asupra Occidentului pentru a împinge Ucraina înapoi la masa negocierilor, au declarat analiștii.

Aceștia au remarcat că Putin și alți oficiali ruși au afirmat în mod obișnuit că Kremlinul este pregătit să negocieze pentru a pune capăt războiului, semnalând în același timp că Kremlinul își menține obiectivele cheie, inclusiv revendicările teritoriale și schimbarea regimului din Ucraina.

Finlanda va închide toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia, cu excepția celui mai nordic, într-un efort de a opri solicitanții de azil care călătoresc în țară. Aceasta susține că Rusia încurajează migranții să călătorească spre graniță. Moscova neagă acuzațiile.

Citește și