Reacția cancelarului german, Angela Merkel, la decizia de suspendare a conturilor social media ale lui Donald Trump

Donald Trump a primit sprijin neașteptat din Germania și Franța, după ce a fost blocat pe platformele de socializare, prelungind bătălia Europei cu big tech, notează Bloomberg.

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a opus deciziilor, spunând luni că parlamentarii ar trebui să stabilească regulile care guvernează libertatea de exprimare și nu companiile tehnologice private.

„Cancelarul vede închiderea completă a contului unui președinte ales, ca fiind problematică”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al acesteia, la o conferință de presă periodică la Berlin.

Drepturi precum libertatea de exprimare „pot fi interferate, dar prin lege și în cadrul definit de legislativ – nu conform unei decizii corporative”.

Poziția liderului german a fost repetată de ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, care a spus că statul și nu „oligarhia digitală” este responsabil pentru reglementări, numind big tech, „una dintre amenințările” la adresa democrației.

Europa ripostează din ce în ce mai mult împotriva influenței crescânde a marilor companii de tehnologie

Uniunea Europeană se află în prezent în procesul de instituire a unei reglementări care ar putea conferi blocului, puterea de a împărți platformele dacă acestea nu respectă normele.

Twitter i-a interzis definitiv accesul pe platformă lui Trump, săptămâna trecută, după ce a decis că tweet-urile președintelui încălcau regulile. Acesta a citat postările sale despre revoltele din capitala SUA.

Mișcarea a fost urmată de acțiunile similare ale Facebook. Fondatorul și directorul executiv, Mark Zuckerberg, a declarat că cele mai recente postări ale lui Trump au arătat că intenționează să își folosească timpul rămas în funcție pentru a submina o tranziție pașnică și legală a puterii.

Companiile mari de tehnologie au fost supuse presiunilor parlamentarilor, avocaților drepturilor civile și propriilor lor lucrători să facă mai mult pentru a modera conținutul care ar putea duce la violență sau la activități ilegale.

Ei au evitat mult timp astfel de dezbateri susținând că sunt neutri în materie de conținut. Dar, în urma asaltului Capitoliului, a devenit din ce în ce mai clar câtă putere și responsabilitate au asupra dezbaterii publice.

Exit mobile version