• Ministrul de externe al Chinei a declarat că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas.
  • Potrivit Xinhua, China are un interes în a ajuta la rezolvarea conflictului și a problemelor de bază care implică populația palestiniană.
  • Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut Chinei să își folosească influența în Orientul Mijlociu pentru a împiedica alți actori statali sau non-statali să atace Israelul.

După ce secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Chinei să intervină în conflictul israeliano-palestinian, răspunsul pare că a venit. Nu dă vina pe Hamas pentru atacul început pe 7 octombrie, în schimb, acuză Israelul că „a mers prea departe”.

Ministrul de externe al Chinei a declarat sâmbătă că Israelul a mers prea departe ca răspuns la invazia de săptămâna trecută de către Hamas, a informat agenția oficială de presă a Chinei. Vorbind cu ministrul de externe al Arabiei Saudite Faisal bin Farhan Al Saud, ministrul chinez de externe Wang Yi a spus că acțiunile Israelului s-au extins dincolo de autoapărare.

Potrivit Xinhua, China are un interes în a ajuta la rezolvarea conflictului și a problemelor de bază care implică populația palestiniană.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Raportul nu conține citate directe, dar Xinhua a spus despre observațiile lui Wang în timpul conversației telefonice: „China este într-o comunicare intensă cu toate părțile pentru a face eforturi pentru încetarea focului și încetarea luptei, a spus el, adăugând că sarcina presantă este să se asigure siguranța civililor, deschiderea coridoarelor umanitare pentru ajutor cât mai curând posibil și protejarea nevoilor de bază ale oamenilor din Gaza.”

Înainte de incursiunea Hamas și de răspunsul militar israelian ulterior, se credea că Israelul și Arabia Saudită, conduse de un animozitate comun față de Iran, lucrau la o normalizare a relațiilor, o dezvoltare care ar fi putut schimba dinamica în Orientul Mijlociu.

Blinken a cerut ajutorul Chinei

Secretarul de stat american Anthony Blinken a cerut Chinei să își folosească influența în Orientul Mijlociu pentru a împiedica alți actori statali sau non-statali să atace Israelul și să extindă conflictul după ce Hamas l-a atacat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, Blinken a discutat cu ministrul chinez de externe Wang Yi înainte de a părăsi capitala saudită Riad, unde înaltul diplomat american a încercat să consolideze sprijinul pentru Israel în rândul țărilor arabe.

Citește și: