- Agenția Standard & Poor’s a menținut ratingul României la nivelul BBB-/A-3 , precum și perspectiva negativă asupra economiei
- Florin Cîțu spune că noua analiză nu este responsabilitatea guvernului PNL
- Cîțu spune că investițiile actualului guvern sunt cele mai mari din ultimii 10 ani, lucru ce a dus la creșterea economică din trimestrul 1
Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a oferit o primă reacție după ce a fost anunţat ratingul de ţară al României.
Agenţia de rating Standard & Poor’s a menţinut acelaşi rating pentru România (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei, potrivit unui anunţ făcut vineri noaptea. Decizia este importantă pentru că acest rating este unul dintre criteriile luate în calcul de investitorii care vor să investească pe plan local, dar şi pentru finanţatorii externi ai României.
Cîțu a declarat că perspectiva negativă nu e responsabilitatea acestui guvern. „Vom reveni la perspectiva stabilă cât mai curând”, a spus ministrul Cîţu.
Cîţu a afirmat că în luna mai cheltuielile cu investiţiile au ajuns la 13,1 miliarde de lei, „cea mai mare sumă din ultimii 10 ani”.
„Există o discuţie despre împrumuturi. Atunci cand ai deficit trebuie să îl finanţezi de undeva. Socialiştii nu plăteau facturi. Noi plătim facturile la timp. În primele momente când am venit la putere am eliminat accizele. Trebuie să ne împrumutăm pentru a plăti cheltuieli. În luna mai cheltuilelile au fost 8,9 miliarde de lei. În luna mai am ajuns cu cheltuielile de investitii în plină criză la 13,1 miliarde lei. Cea mai mare suma acordată investitiilor în ultimii 10 ani de zile. Doar prin investiții poti să crești”, a explicat Cîțu.
El a precizat că aceasta ar fi secretul pentru creşterea economică în primul trimestru.
Potrivit lui Cîţu, evaluarea a venit într-un context de criză economică globală majoră şi ţara a obţinut totuşi acest rating, în condiţiile în care „abundeau scenariile negative despre România”.
„Avem cea mai mare creştere din UE în primul semestru”, a spus ministrul.
Pe de altă parte, Cîţu nu a făcut declaraţii legate de majorarea pensiilor cu 40%, creştere aşteptată în septembrie.
În raportul S&P se arată că o creştere a pensiilor ar reprezenta riscuri semnificative pentru economie.
Totodată, analiştii S&P prognozează o scădere economică de 5,5% în 2020 (faţă de prognoza de dinainte criza coronavirusului, de 3,5% creştere economică). Estimarea este mai pesimistă decât cea a Guvernului, care crede că economia va scădea cu 1,9% în 2020.