• Recep Tayyip Erdogan va depune sâmbătă jurământul în calitate de preşedinte al Turciei, după ce a fost reales la sfârşitul săptămânii trecute.
  • Tot sâmbătă, el va anunţa miniştrii din noul Guvern al Turciei.
  • Noul parlament s-a reunit vineri, iar Erdogan îşi va începe oficial noul mandat prin depunerea jurământului.

Recep Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei, a obţinut un sprijin de 52,2% în turul doi al scrutinului din 28 mai. Noul parlament s-a reunit vineri, iar Erdogan îşi va începe oficial noul mandat prin depunerea jurământului sâmbătă, în jurul orei locale 15.00, în adunarea generală de la Ankara, scrie Mediafax.

Aceasta va fi urmată de o ceremonie la palatul prezidenţial, la care vor participa oficiali la nivel înalt din 78 de ţări şi organizaţii internaţionale, printre care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, premierul ungar Viktor Orban şi premierul armean Nikol Pashinyan, potrivit agenţiei de stat Anadolu.

După victoria în alegeri, Erdogan a spus că acesta este începutul unui nou secol al Turciei. Unii analiști cred că vrea să se pună pe aceeași treaptă cu Ataturk, poate chiar să-i urmeze exemplul și să fondeze un nou stat turc.

Recomandări

NETANYAHU ÎNTÂRZIE ACORDUL DE PACE
CUM TE PROTEJEZI DE CANICULĂ?
PSD ÎȘI ALEGE NOUA CONDUCERE
BIDEN NU RENUNȚĂ LA PREȘEDINȚIE
CODUL ROȘU DE CANICULĂ SE EXTINDE
CE PLAN ARE VIKTOR ORBAN?

Sâmbătă seara, Erdogan va anunţa componenţa noului Guvern. Erdogan, în vârstă de 69 de ani, a devenit prim-ministru în 2003, după ce partidul său AK a câştigat alegerile la sfârşitul anului 2002, în urma unei grave crize economice. În 2014, el a devenit primul preşedinte al ţării ales în mod popular şi a fost ales din nou în 2018.

Citește și