• Ucrainenii care au venit în Marea Britanie pot solicita o prelungire de 18 luni a vizelor.
  • Guvernul a declarat că această prelungire a subliniat „convingerea fermă că Ucraina va fi din nou în siguranță”.
  • La München are loc Conferința de Securitate unde se vor discuta cele mai mari provocări de securitate globală.

Ucrainenii care au venit în Marea Britanie în urma invaziei rusești vor putea solicita o prelungire de 18 luni a vizelor, a anunțat guvernul, scrie BBC.

De la invazie, a cărei a doua aniversare are loc săptămâna viitoare, aproximativ 200.200 de ucraineni și membri ai familiilor lor au venit în Marea Britanie. Noilor sosiți li s-au acordat trei ani de ședere, ceea ce înseamnă că primele vize urmau să expire în martie 2025. Cei cu primele vize pot rămâne cel puțin până în septembrie 2026.

Prelungirea se va aplica tuturor celor trei sisteme de vize instituite în urma invaziei: sistemul „Locuințe pentru Ucraina”, sistemul „Familii pentru Ucraina” și sistemul „Extensie pentru Ucraina”. Persoanele care beneficiază de aceste sisteme vor avea în continuare aceleași drepturi de acces la muncă, beneficii, asistență medicală și educație.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

Cererile pentru prelungiri vor fi deschise de la începutul anului 2025, iar persoanele vor putea depune o cerere atunci când se află în ultimele trei luni ale unei vize existente.

Ministrul migrației, Tom Pursglove, a declarat: „Familiile din întreaga țară și-au deschis casele și inimile pentru oamenii din Ucraina, dând dovadă de o generozitate extraordinară, inclusiv oferind adăpost celor care fug de ororile războiului.”

De asemenea, guvernul a declarat că această prelungire a subliniat „convingerea fermă că Ucraina va fi din nou în siguranță” și speranța guvernului ucrainean că cetățenii săi „se vor întoarce în cele din urmă în țară, atunci când va fi sigur să facă acest lucru”.

Anunțul are loc în contextul în care personalități politice de rang înalt din întreaga lume participă la Conferința de Securitate de la München pentru a discuta cele mai mari provocări de securitate globală.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a făcut un apel urgent pentru mai multe arme, spunând că acestea ar ajuta la evitarea unei situații catastrofale în Europa.

Republicanii din Congresul american refuză în prezent să aprobe un pachet de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina până când nu se vor lua mai multe măsuri pentru securizarea frontierei dintre SUA și Mexic.

Citește și: