Relațiile diplomatice dintre Rusia și UE, tensionate. Cum poate funcționa o vânzare de vaccin rusesc într-un asemenea context?

Rusia are un aliat gigantic în UE care îi face lobby pentru vaccinul Sputnik. E vorba de Germania, care vrea ca vaccinul rusesc să fie cumpărat cât mai repede de Comisia Europeană. De unde această aliniere de idei între Rusia și Germania?

„Este o apropiere care dureză de sute de ani. Există interese comerciale, politice, militare deestul de apropiate între cele două mari puteri. Germania și SUA împart o alianță, dar Germania și Rusia împart un continent. Cam asta ar fi ecuație de putere din Europa”, a spus la Aleph News Bogdan Nicolae, analist la Monitorul Apărării și Securității.

Serghey Lavrov, ministrul de Externe rus, spune că între țara sa și Uniunea Europeană nu mai există, practic, nicio legătură diplomatică în acest moment. După asemenea declarații vine întrebarea „Cum poate funcționa o eventuală vânzare de vaccin într-un asemenea context?”

„Declarațiile au fost făcute în cadrul unor întrevederi cu chinezii. Au fost făcute în oglindă cu declarațiile venite din partea vestică, în special partea Nord-Atlantică și evident că diplomația rusă încearcă să dea un răspuns echivalent. Va fi extrem de dificil de rezolvat această problemă fără un consens în cadrul UE. Dar dacă Agenția Europeană a Medicamentelor va autoriza aceste vaccinuri din afara UE, o va face fără să oblige statele membre să le procure”, a adăugat Bogdan Nicolae.

Exit mobile version