• În închisori există mai mulți deținuți politici decât în ultimii ani ai URSS.
  • Moscova recurge la internări forțate la psihiatrie împotriva simplilor cetățeni.
  • De la începutul războiului, 19.884 de persoane au fost arestate pentru că și-au exprimat opoziția față de război.

Represiunea devine din ce în ce mai dură în Rusia, pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale, pe care Putin vrea să le câștige cu 80% sub aparența unui vot de adeziune. Condamnați la pedepse grele, simpli cetățeni care se opun războiului din Ucraina se alătură deținuților politici cu zecile. Ca și în epoca sovietică, instanțele recurg și la psihiatrie punitivă.

Cotidianul francez Le Monde publică o anchetă care ne arată imaginea întunecată a Rusiei lui Putin. Muncitor la Volgograd, student la Yaroslav, artist la Sankt Petersburg, inginer la Kaliningrad, pensionar în Buriatia, antreprenor în regiunea Krasnodar… În fiecare zi, în Rusia, lista cetățenilor urmăriți penal pentru „apologia nazismului”, „extremism” sau „discreditarea armatei”, conform noii legi care a intrat în vigoare în martie 2022, se alungește.

De la începutul războiului, 19.884 de persoane au fost arestate pentru că și-au exprimat opoziția față de război, potrivit ONG-ului rus OVD-Info, specializat în monitorizarea arestărilor și a brutalității polițienești. Iar pedepsele sunt de șase, șapte, opt, până la douăzeci și cinci de ani ani de închisoare, cea mai grea pedeapsă de până acum, aplicată opozantului Vladimir Kara-Mourza.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Cel mai tânăr, Egor Balazeïkin, în vârstă de 17 ani, a fost condamnat în noiembrie la șase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de un tribunal militar din Sankt Petersburg pentru că a încercat să incendieze un centru de recrutare. Numărul cetățenilor simpli condamnați, depășeste numărul deținuților politici, inventariați de Memorial în anii premergători venirii la putere a lui Mihail Gorbaciov. Numai săptămâna trecută au fost deschise peste 780 de dosare penale. În acest timp, criminalii sunt grațiați după ce au fost recrutați în închisori pentru front.

Este evocată și folosirea internării forțate în spitale de psihiatrie. Cât de răspândită este această metodă?

Viktoria Petrova, a fost transferată, prin hotărâre a unui judecător, la un spital de psihiatrie, pentru a fi publicat un clip în care denunță uciderea populației civile în Ucraina. Maria Ponomarenko, a fost şi ea internată pentru prima dată, în martie, într-un spital de psihiatrie, Jurnalistă pentru site-ul RusNews, a fost condamnată apoi la șase ani de închisoare pentru un articol despre bombardarea Teatrului Dramatic Mariupol din Ucraina.

Elena Rodina, arestată în iulie 2022 pentru publicații ostile războiului de pe blogul ei, a fost internată într-o unitate de psihiatrie,. Într-o scrisoare publicată pe 25 iulie de OVD-Info ea spune: „Vor să facă din mine o legumă, distrusa de droguri». Artista rusă Alexandra Skochilenko, a fost condamnată pe 16 noiembrie la șapte ani într-o colonie penitenciară, pentru că a lipit mici mesaje împotriva războiului pe etichetele unui supermarket din St. Petersburg.

„Kremlinul duce clar două războaie, unul extern, împotriva Ucrainei, celălalt, intern, împotriva tuturor celor care rezistă”, spune avocata Olga Prokopieva, purtatoare de cuvant a Rusiei libere.

Citește și