• Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI.
  • Decizia a fost luată după consultări cu preşedintele Maia Sandu, partidul PAS şi cetăţenii, a precizat Igor Grosu.
  • Doar nouă din cele 15 ţări foste sovietice mai fac acum parte din CSI: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.

UPDATE 

Șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației a declarat pentru Ria Novosti că decizia este un joc politic al conducerii actuale a Republicii Moldova.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat: „Voi jura credință Occidentului”, actuala conducere a Moldovei. Acolo se fac o mulțime de declarații, ne vom baza pe faptul că nu se vor lua decizii serioase în interviuri și declarații”, a declarat Grigori Karasin, șeful Comitetului Internațional al Consiliului Federației pentru RIA Novosti.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a anunțat luni, 15 mai, că a declanșat procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook și publicației Monitorul Apărării.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Igor Grosu a anunțat că a luat această decizie „după mai multe discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului” .

El a enumerat și principalele eșecuri ale acestei comunități în cele aproape trei decenii în care Republica Moldova a fost membră:

  • „nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean,
  • nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova,
  • nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin,
  • embargoul la produse agroalimentare,
  • aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenţei şi suveranităţii Republicii Moldova,
  • aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane” .

Moldova se retrage din CSI

În final, el a precizat că această decizie a devenit una clară odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia.

„După ce o ţară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii şi ucigându-i cetăţenii, această organizaţie nu se mai poate numi drept Comunitate” , a spus Igor Grosu.

CSI este o organizație internațională interguvernamentală formată din țările succesoare ale Uniunii Sovietice. A fost înființată în 1991, în urma destrămării Uniunii Sovietice, și își are sediul în Minsk, Belarus.

Ea este formată din 9 din cele 15 foste republici federale ale Uniunii Sovietice, excepțiile fiind cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania, precum și două țări care au părăsit organizația: Georgia și Ucraina. Ea a fost creată în 1991 de Rusia, Belarus și Ucraina, iar Chișinăul s-a alăturat în 1994.

Citește și

Experții în inteligență artificială trag un semnal de alarmă privind tehnologia în perspectiva alegerilor din 2024: „Nu suntem pregătiți pentru asta”

Trump a uitat-o pe Melania într-o postare bizară de Ziua Mamei în care atacă părinții principalilor săi dușmani

LIVE UPDATE. Rezultatele alegerilor din Turcia: Erdogan se menține pe primul loc în clasament