• Un al doilea tur de scrutin va avea loc la data de 28 mai.
  • Comisia electorală din Turcia a dat dovadă de lipsă de transparență, susține OSCE.
  • După numărarea a 99,87% din voturi, Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,50% din voturi.

UPDATE: Comisia electorală din Turcia a dat dovadă de lipsă de transparență: OSCE

Înaltul Consiliu Electoral al Turciei (YSK) a dat dovadă de lipsă de transparență în gestionarea alegerilor de duminică, potrivit observatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

O delegație a OSCE a declarat că președintele Erdogan și partidele aflate la conducerea țării s-au bucurat de un avantaj nejustificat față de partidele de opoziție, care s-au confruntat cu condiții inegale pentru campanie. Constatările au fost făcute publice luni, în cadrul unei conferințe de presă.

UPDATE: Primarii se plâng de reportajele agenției de știri de stat Anadolu

Primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, și primarul Ankarei, Mansur Yavaș, au criticat modul în care agenția de știri de stat Anadolu a raportat duminică rezultatele electorale, spunând că a prezentat o imagine exagerată a avansului lui Erdogan.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ei au spus că rezultatele au descurajat alegătorii opoziției să se îndrepte spre centrele de votare, a adăugat el. Anadolu a estimat inițial o victorie de 54 la 40% pentru Erdogan. Agenția de știri este utilizată pe scară largă de către instituțiile internaționale pentru acoperirea Turciei.

UPDATE: Anchetă lansată în legătură cu postările de pe rețelele de socializare care răspândesc informații false

Procuratura din Istanbul a lansat o investigație asupra conturilor de social media care au stat la baza postărilor care au răspândit informații false despre rezultatele alegerilor, a anunțat presa de stat.

Aceasta a adăugat că biroul a examinat, de asemenea, postările provocatoare care aduc informații false și înșelătoare despre alegătorii din regiunile afectate de cutremurele masive din februarie.

UPDATE: „Sunt foarte încrezător că Erdogan va câștiga”: Deputatul Eker

Mehmet Mehdi Eker, deputat AKP pentru Diyarbakir, a declarat pentru Al Jazeera că partidul este „foarte încrezător” că Erdogan va câștiga scrutinul prezidențial din 28 mai, în ciuda faptului că este pentru prima dată în peste două decenii la putere când se confruntă cu un tur de scrutin.

„Există o diferență de 2,5 milioane de voturi între [Erdogan] și cel mai apropiat adversar”, a declarat Eker. „Avem, de asemenea, o majoritate în parlament, ceea ce este foarte important pentru a avea o administrație organizată”.”

Eker a adăugat că opoziția, condusă de Kilicdaroglu, nu are „nicio viziune, nicio substanță”. „Singurul lucru pe care l-a avut în campania sa a fost propaganda antiamericană”, a spus el.

UPDATE: Kilicdaroglu: „Voi rămâne în picioare

Kilicdaroglu le-a spus susținătorilor săi să rămână optimiști înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, adăugând că el și echipa sa au lucrat fără întrerupere începând de duminică.

„Nu deveniți deznădăjduiți. Voi rămâne în picioare. Voi explica concluziile mele clare cu privire la tot ceea ce s-a întâmplat”, a scris el pe Twitter. „Iar după aceea, ne vom ridica și vom lua aceste alegeri împreună”, a mai spus el. „La finalul a tot ceea ce se va întâmpla, va fi doar ceea ce decide națiunea noastră”.

UPDATE: Lira turcească, acțiunile și obligațiunile în dolari se prăbușesc după scrutin

După alegerile de duminică, lira turcească s-a menținut aproape de minimul ultimelor două luni, obligațiunile suverane în dolari ale Turciei s-au prăbușit, iar costul asigurării expunerii la datoria țării a crescut. De asemenea, acțiunile turcești au scăzut, principalul indice bancar înregistrând o cădere de peste nouă procente.

Lira era la 19,66 pentru un dolar la ora 10:34 GMT, după ce a ajuns la 19,70 în tranzacțiile anterioare, cel mai slab nivel de la minimul record de 19,80 atins în luna martie a acestui an, după cutremurele mortale. Bursa din Istanbul se tranzacționa cu peste două procente mai puțin, după ce o scădere anterioară de 6,38% a declanșat un circuit de întrerupere la nivelul întregii piețe.

UPDATE:

După numărarea a 99,87% din voturi, Recep Tayyip Erdogan a obținut 49,50% din voturi, 27.088.360, iar Kemal Kılıçdaroğlu, 44,89% din voturi, 24.568.196, diferența dintre cei fiind de peste 2,5 milioane de voturi.

Potrivit datelor privind voturile pe regiuni, Recep Erdogan a câștigat în 51 de provincii, în timp ce adversarul său, Kemal Kilicdaroglu, a câștigat în 30 de provincii. Orașele mari, inclusiv Istanbul și capitala Ankara, au votat în favoarea candidatului opoziției.

În provincia Antalya, Erdogan a suferit o înfrângere cu o marjă largă, obținând doar 40% din voturi în comparație cu cei 53% obținuți de Kilicdaroglu. În schimb, în provincia Kahramanmaraș, Erdogan a obținut victoria. În provincia Hatay, care a fost puternic afectată de cutremurul din februarie, diferența dintre cei doi candidați este mai mică de un procent. În ceea ce privește secțiile de votare din străinătate, după procesarea a aproximativ 90% din buletinele de vot, majoritatea voturilor au fost în favoarea președintelui în exercițiu.

Procuratura Generală din Istanbul a lansat o anchetă din oficiu asupra rezultatelor alegerilor și asupra celor care au făcut postări provocatoare pe rețelele de socializare la adresa alegătorilor din zona cutremurului.

Aproximativ un milion de expatriați turci au votat la alegerile prezidențiale, cea mai mare prezență la vot având cei care locuiesc în Germania, Canada și SUA. Un al doilea tur de scrutin pare a fi probabil, în timp ce numărătoarea continuă după închiderea urnelor în alegerile din Turcia, relatează Al Jazeera. .

UPDATE ORA 13.00

Rezultatele finale sunt așteptate să fie anunțate până la ora 15.

„Aproximativ 1.500 de buletine de vot venite din străinătate nu au fost încă numărate. Așa că nu știm încă dacă Comitetul Electoral Suprem (YSK) va anunța o nouă rundă de alegeri”, a declarat  Farah al-Zaman Shawki, de la Al Jazeera.

UPDATE ORA 12.00

Acțiunile turcești au scăzut în timp ce alegerile prezidențiale păreau să se îndrepte spre un al doilea tur de scrutin, cu președintele Erdogan în frunte.

Indicele de referință al Turciei a scăzut cu peste 6% la deschidere, provocând un întrerupător de circuit la nivelul întregii piețe, înainte de a recupera unele pierderi.

UPDATE ORA 11.00

Ministerul de Externe al Iranului felicită Turcia pentru prezenț ridicată la alegerile din Turcia, acesta fiind un semn că domnia democrației a prevalat în națiunea musulmană vecină, spune el.

„Felicităm această victorie poporului din Turcia, organizatorilor de alegeri, liderilor politici și partidelor și le dorim cele mai bune rezultate”, a declarat purtătorul de cuvânt Nasser Kanani

UPDATE ORA 10.00

Principalul lider al opoziției, Kemal Kilicdaroglu, a spus că va accepta un tur de scrutin și îl va câștiga.

„În ciuda tuturor minciunilor și atacurilor sale, Erdogan nu a primit rezultatul dorit”, a spus Kilicdaroglu.

UPDATE ORA 09.00

Ahmet Yener, șeful Consiliului Electoral Suprem (YSK), spune că 1.817.010 voturi au fost exprimate în străinătate și doar 30,8% dintre aceste urne au fost deschise. Aceasta reprezintă o întârziere semnificativă față de aproape 90% din urnele de vot naționale care fuseseră deschise la momentul declarației sale.

Yener a spus că întârzierile s-au datorat unei creșteri a numărului de alegători de peste mări și a numărului de partide care participă la alegeri. Au fost opt ​​partide în 2018, iar de data aceasta 24.

Adresându-se susținătorilor din Ankara, președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că ar putea câștiga în continuare, dar că ar respecta decizia națiunii în cazul în care cursa ar ajunge la un al doilea tur de scrutin peste două săptămâni: „Nu știm încă dacă alegerile s-au încheiat în primul tur… Dacă națiunea noastră a ales pentru un al doilea tur, acest lucru este de asemenea binevenit”, a declarat Erdogan.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Prezența la alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia de duminică a fost de 89%. Recep Erdogan, președintele în funcție, a obținut 49,42% din voturi, iar contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a obținut 44,95%, conform agenției de stat Anadolu. Președintele Recep Tayyip Erdogan se confruntă cu cea mai mare provocare politică a guvernării sale de două decenii.

Citește și: