• Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat sâmbătă că un obiect neidentificat a pătruns în spaţiul aerian polonez, din direcţia Belarusului.
  • Un purtător de cuvânt al Forţei de Apărare Teritorială a declarat că este în curs o căutare a obiectului.
  • Polonia este foarte precaută cu privire la încălcările spațiului său aerian în contextul războiului din Ucraina vecină.

Ministerul polonez al Apărării a comunicat sâmbătă că a detectat în spațiul aerian polonez un obiect care a venit din direcția Belarus și că este probabil un balon de observație, scrie WP.

Ministerul a transmis pe Twitter că contactul radar cu obiectul a fost pierdut în apropiere de Rypin, un oraș din centrul Poloniei situat la 143 de kilometri (89) nord-vest de capitala Varșovia.

O căutare a fost lansată în apropiere de Rypin, implicând un elicopter, o dronă și grupuri terestre din cadrul Forțelor de Apărare Teritorială, a declarat un ofițer de presă din cadrul Comandamentului Operațional al Forțelor Armate, căpitanul Ewa Złotnicka, pentru postul de televiziune TVN24.

Un „obiect spion” a fost detectat deasupra Poloniei

Obiectul a fost reperat vineri, în jurul orei locale 20:30, în apropiere de Białowieża, care se află în apropierea graniței Poloniei cu Belarus. A fost efectuată o monitorizare radar, dar sâmbătă, în jurul orei 12:30, obiectul a încetat să mai fie vizibil, a declarat Złotnicka într-un interviu telefonic cu postul privat de televiziune.

Evoluția raportată sâmbătă urmează altor două incursiuni cunoscute în spațiul aerian al Poloniei de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, care se află la granița de est a Poloniei.

În noiembrie, doi polonezi au fost uciși când o rachetă a aterizat în estul Poloniei. Oficialii occidentali au declarat că au crezut că o rachetă de apărare aeriană ucraineană s-a rătăcit în timp ce forțele aeriene ucrainene încercau să respingă un atac al Rusiei.

Oficialii militari și politici polonezi se confruntă, de asemenea, cu întrebări legate de un alt obiect care a aterizat pe teritoriul polonez în decembrie, dar care a fost descoperit abia în aprilie, din întâmplare, de către un cetățean care călărea un cal într-o pădure.

Polonia este în stare de alertă

Problema ridică semne de întrebare cu privire la modul în care autoritățile își gestionează apărarea aeriană, pe fondul noilor riscuri create de războiul din Ucraina.

Președintele Andrzej Duda și premierul Mateusz Morawiecki au fost informați despre incursiunea în spațiul aerian din decembrie abia la sfârșitul lunii aprilie.

Biroul Național de Securitate, un organism care îl consiliază pe președinte în probleme de securitate și apărare, a declarat vineri că șeful său, Jacek Siewiera, și Duda au fost informați la 26 aprilie despre obiect, despre care biroul a spus că ,,ar putea fi o rachetă de croazieră de fabricație rusească” .

Oficialii au declarat că nu au fost găsite urme de explozibili la locul unde a fost descoperit obiectul aerian.
Ministrul Apărării Mariusz Błaszczak a indicat în această săptămână comandantul operațional al forțelor armate ca fiind de vină pentru că nu a informat în mod corespunzător liderii politici cu privire la obiect.

Liderii armatei au ripostat la această afirmație, insistând că și-au îndeplinit sarcinile în mod corespunzător. Opoziția politică a cerut demiterea lui Błaszczak din această cauză.

Citește și

FOTO. Un nou portret al Regelui Charles al III-lea alături de William și George a fost publicat la o săptămână de la încoronare

FOTO. Johnny Depp încheie cel mai mare contract de parfumuri pentru bărbați cu Dior, în valoare de peste 20 de milioane de dolari

Facebook Messenger nu va mai fi disponibil pe unele dispozitive. Milioane de utilizatori vor fi afectați de această schimbare