- Moldova desfășoară un exercițiu militar lângă regiunea separatistă Transnistria.
- Maia Sandu a cerut Rusiei să-și retragă militarii staționați ilegal pe teritoriul Moldovei.
- Rusia a amenințat Moldova cu consecințe dacă va încerca să recupereze Transnistria.
- Joi, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova.
Republica Moldova a început un exerciţiu militar în apropierea regiunii separatiste Transnistria, care este controlată de trupele ruse, a anunţat duminică Ministerul Apărării de la Chişinău. Mai multe coloane militare se îndreaptă spre estul țării, manevrele având loc până vineri.
Ce mesaj vrea Moldova să transmită Rusiei prin acest exercițiu
Este un exercițiu normal al armatei Moldovei, pe teritoriul național. Sunt tensiuni între Moldova și Rusia, după ce Maia Sandu a acuzat Moscova de încercarea unei lovituri de stat și răsturnarea puterii pentru a împiedica aderarea Moldovei la UE și apropierea de România.
Transnistria a făcut parte din planurile de cucerire ale lui Putin în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei, conform unei hărți arătate de Lukașenko, dar Ucraina a stopat invazia și regiunea Odesa nu a mai putut fi ocupată.
Rusia are în Transnistria în jur de 2.500 de militari: o forță de menținere a păcii și un contingent pentru paza celor peste 20.000 de tone de muniții din perioada sovietică.
Maia Sandu a enervat Kremlinul prin cererile repetate să retragă militarii din Transnistria.
Transnistria este o regiune separatistă nerecunoscută, parte a Moldovei conform dreptului internațional, dar care a fost controlată de separatiști proruși de la un conflict de doi ani din 1990-1992. În iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului între Chișinău și Moscova în urma conflictului, care a instalat o forță de menținere a păcii în regiune formată din forțe rusești, moldovenești și transnistrene însărcinate cu respectarea încetării focului și a altor aranjamente de securitate.
În Transnistria locuiesc 500.000 de persoane, din care 250.000 au cetățenie rusă, conform unui interviu din 2 mai pentru Izvestia al așa-zisului ministru de externe al Transnistriei, Vitaly Ignatiev.
Citește și